Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații


11.11.2022 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ
Secţiuni: Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Andra-Maria Țațără

Andra-Maria Țațără

2022: Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații este marcată, anual, la data de 11 noiembrie.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis următorul mesaj:

Sărbătorim astăzi Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații, în semn de recunoaștere a curajului și patriotismului de care aceștia au dat dovadă departe de țară și familii, în teatrele de operații de pe diferite continente.

Este o zi cu simbolistică aparte, pe 11 noiembrie 1918 fiind semnat Armistițiul între Puterile Antantei și Germania, care a pus capăt Primului Război Mondial.

Prin simțul datoriei și profesionalismul manifestate pe câmpul de luptă, militarii noștri se bucură de respectul și aprecierea camarazilor din statele aliate și partenere. Le suntem recunoscători veteranilor din teatrele de operații pentru devotamentul lor, pentru că au pus pe primul plan apărarea valorilor democratice euro-atlantice și securitatea României.

Totodată, aducem un pios omagiu celor care au căzut la datorie sub faldurile tricolorului românesc. Jertfa lor supremă nu va fi niciodată uitată.

Mulțumim astăzi și veteranilor celui de-Al Doilea Război Mondial, precum și militarilor care, în prezent, execută misiuni internaționale sub egida NATO, Uniunii Europene, ONU și coalițiilor la care țara noastră este parte.

Sacrificiul veteranilor de război din teatrele de operații capătă o semnificație mai profundă în această perioadă în care suntem martorii războiului brutal declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, care a dus la pierderi de vieți omenești și a pus la grea încercare o întreagă națiune.

România, alături de aliați și parteneri, este pe deplin angajată în efortul comun de gestionare a acestei crize și de sprijinire a poporului ucrainean.

Dragi veterani din teatrele de operații,

Dumneavoastră reprezentați adevărate repere ale dragostei de țară și ale luptei în numele idealurilor naționale. Sunteți, în același timp, modele de abnegație pentru generațiile viitoare. Vă mulțumim și vă asigurăm de respectul și recunoștința noastră!

De asemenea, mulțumim familiilor dumneavoastră pentru eforturile remarcabile de a vă sprijini constant pentru a vă desfășura misiunile în teatrele de operații.

La mulți ani!

***

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă, a susținut următorul discurs, la ceremonia dedicată Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații:

Doamnelor și domnilor parlamentari,
Domnule ministru Tîlvăr,
Domnule șef al Statului Major al Apărării General Daniel Petrescu,
Excelențelor voastre,
Domnilor ambasadori,
Domnilor generali, ofițeri, maiștrii militari, subofițeri și soldați profesioniști,
Dragi veterani ai celui de-Al Doilea Război Mondial,
Dragi veterani ai teatrelor de operații,

11 noiembrie are o dublă semnificație pentru noi, românii. Ziua Armistițiului marca sfârșitul Primului Război Mondial și un pas extrem de important pentru deschiderea drumului spre realizarea Marii Uniri de la 1918.

Pentru militarii Armatei Române este o zi cu rezonanță, expresie a recunoștinței pe care toți o purtăm militarilor întorși din misiuni şi eroilor care și-au pierdut viața în teatrele de operații.
Curajul și dedicarea lor fac cinste României, iar misiunile încheiate cu succes în toți acești ani în care am acționat alături de partenerii noștri din NATO și Uniunea Europeană contribuie la siguranța și protecția de care cetățenii români și economia noastră beneficiază astăzi.

Importanța capacității defensive este mai relevantă ca oricând în această perioadă, în care agresiunea militară ilegală, neprovocată și ilegitimă a Rusiei asupra Ucrainei amenință securitatea în regiune și chiar a întregii lumi.

Pregătirea și înzestrarea Armatei României reprezintă în continuare direcții-cheie pentru a întări capacitatea de apărare a țării noastre și pentru a răspunde exigențelor și provocărilor geostrategice ca stat de frontieră externă a comunității euro-atlantice și a Spațiului Schengen. La nivelul Guvernului susținem ca obiectiv prioritar continuarea procesului de înzestrare a Armatei Române cu echipamente și tehnică militară moderne, sens în care ne-am asumat decizia de a crește de la 2 la 2,5% din PIB alocarea pentru apărare. Am încredere în dumneavoastră, în pregătirea și perfecționarea permanentă a unităților și a marilor unități. Profesionalismul rămâne principala calitate a Armatei Române.

Dragi ostași,

Asemenea bravilor veterani ai celui de Al Doilea Război Mondial, ați contribuit la scrierea istoriei acestei țări, la consolidarea profilului internațional al României. Respectul de care se bucură Armata României în rândul partenerilor internaționali și încrederea acordată de cetățeni vi se datorează și dumneavoastră.

Vă salut cu respect și vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut și faceți pentru România!

Sunt recunoscător față de camarazii răniți în misiuni, a căror voință și putere de a merge mai departe, indiferent de obstacole, este o adevărată lecție de viață.

Aduc omagiul meu militarilor care și-au pierdut viața în teatrele de operații, în numele țării și pentru țară și suntem alături de familiile acestora.

Respect și recunoștință tuturor!

***

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, vor participa astăzi, 11 noiembrie, cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații, la ceremonia militară și religioasă desfășurată, începând cu ora 11.00, în București, la Monumentul Eroilor căzuţi în Teatrele de Operaţii şi pe teritoriul României situat în Parcul Tineretului.

Ceremonii similare se vor desfășura și în garnizoanele din țară în care există unități militare care au executat misiuni externe, precum și în teatrele de operații în care se află în prezent militari români.

Totodată, în contextul acestei zile, se va desfășura cea de-a IV-a ediție a Duatlonului Regal Invictus, competiție sportivă organizată pe 12 noiembrie, începând cu ora 09.00, la Curtea de Argeș. Evenimentul este organizat de către Invictus România, Asociația Sportivă ,,Vânătorii Posadei” și Batalionul 33 Vânători de Munte „Posada”, cu sprijinul autorităților locale și se adresează iubitorilor de sport și voie bună de toate vârstele (+7 ani), profesioniști sau amatori.

Mai multe detalii pot fi consultate accesând: pagina oficială a Ministerului Apărării Naționale și invictusromania.ro.

***

Lucian Nicolae Bode, Ministrului Afacerilor Interne, a transmis următorul mesaj: „Astăzi sărbătorim Ziua Veteranilor din teatrele de operații, ziua în care le onorăm curajul și profesionalismul dovedite în misiunile internaționale, ce au făcut ca România să fie un partener de încredere.

Astăzi, mai mult ca oricând, suntem datori să le oferim recunoștință și respectul pentru că ne-au demonstrat că datoria față de țară reprezintă legământul suprem.

Nu vom uita niciodată faptele de onoare și loialitate față de România ale tuturor celor care au răspuns PREZENT oriunde a fost nevoie de ei și care, sub culorile drapelului nostru național, au luptat în teatrele de operații în care statul român s-a angajat, alături de aliați și parteneri.

Cu această ocazie, aduc un omagiu tuturor militarilor care s-au jertfit pentru țară și pentru care Jurământul a fost mai presus de propria viață. Sacrificiul lor nu va fi uitat!

Tuturor militarilor care se află acum în teatrele de operații le doresc multă sănătate și putere pentru îndeplinirea tuturor obiectivelor propuse.

Reprezentați un adevărat exemplu pentru noi toți, un model de camaraderie și solidaritate. Vă asigurăm de respectul și recunoștința noastră!

Vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut în slujba Patriei!”

Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații este marcată, anual, la data de 11 noiembrie.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis următorul mesaj:

Sărbătorim astăzi Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații, prilej de a-i omagia pe toți militarii care, departe de casă și familii, și-au îndeplinit cu abnegație și devotament misiunile încredințate.

Este o zi cu o semnificație particulară pentru țara noastră, pentru că în urmă cu 18 ani, pe 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie primul militar român în teatrul de operații din Afganistan, sublocotenentul post mortem Iosif Silviu Fogoraşi.

Aducem astăzi un pios omagiu celor care au făcut sacrificiul suprem în teatrele de operații sub faldurile tricolorului românesc. Le mulțumim, totodată, tuturor veteranilor care continuă să-și desfășoare activitatea în rândurile personalului activ, în rezervă sau în retragere. Veteranii reprezintă veritabile exemple de curaj, demnitate, patriotism și loialitate față de țară și valorile naționale.

Profesionalismul deosebit al militarilor români participanți la misiuni în teatrele de operații este remarcat și apreciat de aliații și partenerii noștri.

Participarea României la misiuni multinaționale, încă înainte de a fi membră NATO, a constituit un factor determinant care a facilitat accederea în Alianța Nord-Atlantică, în Uniunea Europeană, precum și încheierea unor parteneriate strategice în domeniul securității cu state relevante în plan internațional.

Anul acesta, Alianța Nord-Atlantică și-a încheiat cea mai solicitantă operație din ultimii ani, desfășurată pe parcursul a 19 ani, misiunea Resolute Support din Teatrul de Operații Afganistan. Onorăm astăzi și sacrificiul celor 27 de militari români care și-au pierdut viața, al celor 227 militari care au fost răniți și suntem cu gândul la familiile îndurerate.

Totodată, datorăm respectul nostru veteranilor celui de-Al Doilea Război Mondial care și-au dat viața din dragoste de țară, precum și militarilor care, în ultimii ani, au participat la misiuni sub egida NATO, a Uniunii Europene, a ONU sau de coaliție în afara teritoriului național.

Mulțumesc tuturor militarilor care, în prezent, execută misiuni internaționale în diferite teatre de operații și zone de conflict. Profesionalismul pe care îl dovediți contribuie la consolidarea profilului țării noastre în cadrul NATO și al parteneriatelor din care România face parte.

Dragi veterani din teatrele de operații, vă asigurăm de respectul și recunoștința noastră și suntem, de asemenea, recunoscători familiilor pentru eforturile remarcabile de a vă sprijini în îndeplinirea misiunilor încredințate.

Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate!

***

Ministerul Apărării Naţionale a transmis următorul comunicat de presă:

Ziua Veteranilor va fi sărbătorită joi, 11 noiembrie, în București și în garnizoanele în care există unități militare ce au executat misiuni în teatrele de operații, prin organizarea unor ceremonii militare și religioase, în format restrâns și cu respectarea măsurilor de prevenire a transmiterii virusului SARS-CoV-2, adaptate regulilor privind prevenirea și combaterea pandemiei COVID-19 stabilite la nivel central și local.

Astfel de ceremonii vor avea loc și în teatrele de operații în care sunt, în prezent, militari români.

În Capitală, de la ora 10.45, la Monumentul Eroilor căzuţi în Teatrele de Operaţii şi pe teritoriul României situat în Parcul Tineretului va avea loc o ceremonie militară și religioasă și vor fi depuse coroane de flori. Din cauza pandemiei de coronavirus ceremonia se va desfășura fără public. Activitatea va fi transmisă live pe pagina de Facebook a MApN.

Tot cu prilejul Zilei Veteranilor, Direcția informare și relații publice, cu sprijinul categoriilor de forțe ale armatei și al Comandamentului forțelor întrunite, lansează pagina din internet dedicată misiunilor externe la care au luat parte militari ai Armatei României. Aici sunt prezentate, pe secțiuni, misiunile și operațiile aflate în curs de desfășurare, cum ar fi cele din Polonia, Kosovo, Bosnia și Herțegovina sau Marea Mediterană, precum și cele deja încheiate – Afganistan, Irak.Pagina poate fi accesată de la linkul.

***

Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr.150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celor decedați.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei – intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.

În perioada 1996-2021, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 200 au fost răniţi.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro