« Selected
Flux noutăţi
AnunţuriSistemul judiciarUNBR BarouriNotariatExecutoriUniversitariaInternaţionalJURIDICE.ro

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
11.11.2021 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Legal Days, VARIA (alte surse) | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații este marcată, anual, la data de 11 noiembrie.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis următorul mesaj:

Sărbătorim astăzi Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații, prilej de a-i omagia pe toți militarii care, departe de casă și familii, și-au îndeplinit cu abnegație și devotament misiunile încredințate.

Este o zi cu o semnificație particulară pentru țara noastră, pentru că în urmă cu 18 ani, pe 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie primul militar român în teatrul de operații din Afganistan, sublocotenentul post mortem Iosif Silviu Fogoraşi.

Aducem astăzi un pios omagiu celor care au făcut sacrificiul suprem în teatrele de operații sub faldurile tricolorului românesc. Le mulțumim, totodată, tuturor veteranilor care continuă să-și desfășoare activitatea în rândurile personalului activ, în rezervă sau în retragere. Veteranii reprezintă veritabile exemple de curaj, demnitate, patriotism și loialitate față de țară și valorile naționale.

Profesionalismul deosebit al militarilor români participanți la misiuni în teatrele de operații este remarcat și apreciat de aliații și partenerii noștri.

Participarea României la misiuni multinaționale, încă înainte de a fi membră NATO, a constituit un factor determinant care a facilitat accederea în Alianța Nord-Atlantică, în Uniunea Europeană, precum și încheierea unor parteneriate strategice în domeniul securității cu state relevante în plan internațional.

Anul acesta, Alianța Nord-Atlantică și-a încheiat cea mai solicitantă operație din ultimii ani, desfășurată pe parcursul a 19 ani, misiunea Resolute Support din Teatrul de Operații Afganistan. Onorăm astăzi și sacrificiul celor 27 de militari români care și-au pierdut viața, al celor 227 militari care au fost răniți și suntem cu gândul la familiile îndurerate.

Totodată, datorăm respectul nostru veteranilor celui de-Al Doilea Război Mondial care și-au dat viața din dragoste de țară, precum și militarilor care, în ultimii ani, au participat la misiuni sub egida NATO, a Uniunii Europene, a ONU sau de coaliție în afara teritoriului național.

Mulțumesc tuturor militarilor care, în prezent, execută misiuni internaționale în diferite teatre de operații și zone de conflict. Profesionalismul pe care îl dovediți contribuie la consolidarea profilului țării noastre în cadrul NATO și al parteneriatelor din care România face parte.

Dragi veterani din teatrele de operații, vă asigurăm de respectul și recunoștința noastră și suntem, de asemenea, recunoscători familiilor pentru eforturile remarcabile de a vă sprijini în îndeplinirea misiunilor încredințate.

Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate!

***

Ministerul Apărării Naţionale a transmis următorul comunicat de presă:

Ziua Veteranilor va fi sărbătorită joi, 11 noiembrie, în București și în garnizoanele în care există unități militare ce au executat misiuni în teatrele de operații, prin organizarea unor ceremonii militare și religioase, în format restrâns și cu respectarea măsurilor de prevenire a transmiterii virusului SARS-CoV-2, adaptate regulilor privind prevenirea și combaterea pandemiei COVID-19 stabilite la nivel central și local.

Astfel de ceremonii vor avea loc și în teatrele de operații în care sunt, în prezent, militari români.

În Capitală, de la ora 10.45, la Monumentul Eroilor căzuţi în Teatrele de Operaţii şi pe teritoriul României situat în Parcul Tineretului va avea loc o ceremonie militară și religioasă și vor fi depuse coroane de flori. Din cauza pandemiei de coronavirus ceremonia se va desfășura fără public. Activitatea va fi transmisă live pe pagina de Facebook a MApN.

Tot cu prilejul Zilei Veteranilor, Direcția informare și relații publice, cu sprijinul categoriilor de forțe ale armatei și al Comandamentului forțelor întrunite, lansează pagina din internet dedicată misiunilor externe la care au luat parte militari ai Armatei României. Aici sunt prezentate, pe secțiuni, misiunile și operațiile aflate în curs de desfășurare, cum ar fi cele din Polonia, Kosovo, Bosnia și Herțegovina sau Marea Mediterană, precum și cele deja încheiate – Afganistan, Irak.Pagina poate fi accesată de la linkul.

***

Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr.150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celor decedați.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei – intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.

În perioada 1996-2021, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 200 au fost răniţi.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

 
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD