Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Alexandru Muraru: Avem nevoie de un serviciu specializat la Parchetul General pentru anchetarea crimelor Revoluţiei din 1989


12.11.2021 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 11 noiembrie 2021, Alexandru Muraru, Reprezentant Special al Guvernului României, Membru al Camerei Deputaților din România, a transmis următoarele:Tergiversarea Dosarului Revoluţiei trebuie aspru sancţionată. Avem nevoie de un serviciu specializat la Parchetul General pentru anchetarea crimelor Revoluţiei din 1989 şi altor infracţiuni complexe.

Modul în care a fost instrumentat Dosarului Revoluţiei este o nouă palmă dată istoriei şi o dovadă a ignoranţei faţă de adevărul faptelor sângeroase petrecute în Decembrie 1989. Întoarcerea definitivă a dosarului la Parchetul Militar şi reluarea completă a anchetei, pe fondul neregulilor descoperite în rechizitoriu, conduce la o serie de riscuri pe care nu ni le mai putem permite la 32 de ani de la Revoluţie.

Reluarea de la zero a cercetărilor poate să conducă, în primul rând, la absolvirea de vinovăţie a celor responsabili, prin lentoarea cu care o astfel de anchetă se desfăşoară. Practic, există probabilitatea ca, în eventualitatea finalizării cercetărilor, să nu mai avem în viaţă făptaşii pentru a fi traşi la răspundere. Mai apoi, trecerea timpului riscă să ducă la deteriorarea ori pierderea probelor, voluntar sau involuntar, asupra unor fapte petrecute în urmă cu mai bine de trei decenii şi, totodată, dispariţia fizică a martorilor.

De aceea, consider că este nevoie de acţiuni urgente, respectiv de creare a unui serviciu specializat în cadrul Parchetului General pentru investigarea infracţiunilor împotriva umanităţii, genocid, precum si alte tipuri de infracţiuni ca instigare la ură sau negarea Holocaustului. Un astfel de serviciu specializat ar putea avea priceperea şi resursele necesare pentru a desfăşura, cu celeritate, o anchetă minuţioasă astfel încât cei responsabili de suferinţele Revoluţiei din 1989 să dea socoteală în faţa justiţiei.
De asemenea, acest demers de înfiinţare a unui serviciu dedicat în cadrul Parchetului General trebuie să fie dublat de o amplă anchetă asupra modului în care Dosarul Revoluţiei a fost tergiversat. În acest sens, fac un apel către Ministerul Justiţiei, Parchetul General şi CSM ca, prin mecanismele de control (Inspecţia Judiciară) să demareze o anchetă complexă cu privire la cei care au instrumentat în mod greşit acest dosar.

Este inadmisibil ca, în faţa acţiunilor evidente, recunoscute de paginile de istorie şi de toţi cei care au trăit momentul Revoluţiei din 1989, instituţiile să eşueze în scoaterea la lumină a adevărului. Românii care şi-au pierdut părinţii, rudele şi apropiaţii pe urma crimelor Revoluţiei, cei care au rămas cu suferinţe şi sechele, merită să cunoască adevărul şi vinovaţii pentru crimele împotriva umanităţii petrecute în sângeroasa perioadă din Decembrie 1989.

După o epopee de peste 30 de ani, Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu încă se bucură de libertăţi şi privilegii, deşi au pe conştiinţă regizarea crimelor împotriva umanităţii comise în timpul Revoluţiei din 1989. În mod absurd, Ion Iliescu a fost, din 2004 şi până în aprilie 2021, preşedintele Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, cu un mandat pe viaţă, conducând o instituţie finanţată din fonduri publice care avea misiunea de a documenta evenimentele din 1989. Ori, o astfel de instituţie şi-a demonstrat inutilitatea atât timp cât ea a fost condusă, în mod sinecurist, de unul din principalii inculpaţi în Dosarul Revoluţiei. Cu atât mai mult, această instituţie avea atribuţii de documentare şi nicidecum putere judiciară, situaţie pe care am expus-o public în nenumărate rânduri.

Din toate aceste motive, acum, mai mult ca niciodată, suntem în momentul în care nu mai avem timp de pierdut iar justiţia trebuie să facă lumină în cazul celui mai sângeros eveniment cu care România s-a confruntat în ultimele decenii.”

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti