Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

Veniturile realizate de avocați reprezintă dovezi de încadrare în criteriile de acordare a creditelor însă stabilirea capacității de rambursare se face individual
15.11.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 15 noiembrie 2021, Baroul București a dat publicității răspunsul Asociației Române a Băncilor cu privire preluarea veniturilor realizate de avocați în cadrul procesului de creditare.

Redăm mai jos textul integral:

Domnului av. dr. Ion Dragne, Decan

Stimate Domn,

Față de solicitarea dumneavoastră privind preluarea veniturilor realizate de avocați în cadrul procesului de creditare, în urmă consultării băncilor membre suntem în măsură să vă transmitem următoarele.

Activitatea de creditare desfășurată de sistemul bancar din România este guvernată de multiple reguli provenind atât din legislația națională, cât și din cea internațională, aceste reguli regăsindu-se în legi, ordine, ghiduri, instrucțiuni, regulamente, etc. Nu există o reglementare aplicabilă la nivelul sistemului bancar, emisă de către Banca Națională a României, în care să se stipuleze explicit faptul că “veniturile realizate de avocați reprezintă sau nu dovezi de încadrare în criteriile de acordare a creditelor solicitate de avocați la liber profesioniști”, având în vedere faptul că legislația bancară tratează de cele mai multe ori fără distincție segmentul persoanelor fizice și pe cel al persoanelor care desfășoară activități independente (incluzând aici și activitățile liberale – avocatură etc.).

Fiecare instituție financiară, banca sau IFN, își stabilește prin normele interne, în baza reglementărilor emise de către Banca Națională a României, modalitatea de creditare a persoanelor fizice, persoanelor fizice autorizate și a celor care desfășoară activități liberale.

Conform răspunsurilor primite de la o parte din băncile membre, înțelegem că politicile și reglementările interne ale acestor bănci respondente prevăd acceptarea veniturilor din profesii liberale, inclusiv a celor generate de activitatea de avocatură, pentru stabilirea capacității de rambursare pentru credite. În astfel de cazuri, analiza se face punctual, conform politicilor și reglementărilor interne ale băncii respective, având în vedere profilul clientului și indicatorii financiari și non-financiari.

Ținând cont de cele de mai sus, ne-ar ajută să ne indicați mai în detaliu dificultățile identificate de avocați în procedura accesării unor credite bancare.

Cu deosebită stimă,
Cati Ursu, Director Executiv

Secţiuni: Banking, Selected, UNBR+INPPA+Barouri | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO