Secţiuni » Notari publici
Notari publici
Official partner: Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România

Luisa Chelaru: Notariatul este o profesie foarte frumoasă, cu multe satisfacții


16.11.2021 | Alina MATEI
Secţiuni: Interviuri, Notari, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Ana-Luisa Chelaru

Ana-Luisa Chelaru

Alina Matei: Mulțumesc, stimate doamnă notar public Luisa Chelaru, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Vă rog să ne spuneți de ce ați ales să urmați cursurile unei facultăți de drept?

Luisa Chelaru: Mulțumesc pentru invitație! Alegerea unei facultăți de drept a venit în mod natural datorită faptului că mi-am dorit să fac asta încă din copilărie. Anii de liceu mi i-am petrecut, în majoritatea timpului liber de la vremea respectivă, la cabinetul tatălui meu de avocatură. Țin minte că mă fascinau toate discuțiile pe care le auzeam între avocații de acolo despre spețe, instanțele de judecată, discuțiile cu clienții, termenii juridici și inclusiv stilul de viață al avocaților. Atunci am luat decizia că voi urma facultatea de drept și mi-am dorit foarte mult să vin să studiez la București, la Facultatea de Drept din cadrul Universității București.

Alina Matei: Notariatul este o opțiune la care puțini absolvenți apelează. De ce credeți că se întâmplă așa și cum a fost în cazul dumneavoastră?

Luisa Chelaru: Eu m-am hotărât să mă inscriu la examenul pentru dobândirea calității de notar stagiar în anul 4, înainte de licență. Până atunci visam și doream să mă fac avocat, influențată cum spuneam de atmosfera din biroul de avocați a tatălui meu. Absolvenții de drept în general apelează mai puțin la notariat deoarece sunt, comparativ cu avocatura sau magistratura, mult mai puține locuri la examenele de admitere în profesie. În cazul meu, am avut noroc, la vremea respectivă te puteai înscrie la examen dacă aveai mai întâi un notar public îndrumător care te lua ca stagiar la biroul său notarial. Eu am avut această ocazie și atunci am ales să încerc acest drum mai întâi. Drum care s-a dovedit ulterior că mi se potrivește mai bine. Acum nu m-aș mai vedea făcând altceva.

Alina Matei: Din punctul dumneavoastră de vedere, care ar trebui să fie așteptările unui notar care intră azi în profesie?

Luisa Chelaru: Să fie cu picioarele pe pământ, să învețe foarte bine și să se înarmeze cu multă răbdare. Ce îi spun și stagiarului meu: este o profesie foarte frumoasă, cu multe satisfacții, dar pentru care trebuie să învețe mult, continuu, trebuie să știe foarte bine ce face în momentul în care va ajunge să semneze acte, trebuie să aibă răbdare și multă atenție. Lucrul cu publicul te pune la încercare de multe ori, în profesia noastră stresul este mare datorită răspunderii pe care o avem, dar, dacă ai răbdare și consecvență, satisfacțiile nu întârzie să apară.

Alina Matei: Din 2013 aveți propriul dumneavoastră birou notarial. Care sunt avantajele de a prefera această variantă în raport cu varianta asocierii?

Luisa Chelaru: Da, după ce am dat exametul de definitivat am mai rămas în jur de doi ani asociată la biroul notarial la care mi-am făcut stagiatura, pentru a mai învăța și a dobândi o minimă experiență (e o mare diferență între stagiatură și momentul în care începi să semnezi), iar în anul 2013 mi-am deschis propriul birou notarial.

Sunt avantaje și dezavantaje. Eu așa mi-am dorit. Avantajele sunt că ești singurul om care ia decizii în legatură cu tot ce se întâmplă, îți stabilești singur programul, din punct de vedere financiar la fel, ești singurul care hotărăște; pe de altă parte, sunt și dezavantaje în sensul în care, dacă pleci în concediu de exemplu, activitatea biroului se cam blochează, neavând cine să semneze documente, fiind singur trebuie să manageriezi toată partea internă de funcționare a activității și toate acestea, pe langă discuțiile cu clienții, pregătirea și semnarea actelor, eventuale deplasări, se adună și pentru un singur om devine la un moment dat destul de obositor. Nu prea mai ai timp să te dezvolți, să crești. Acum, după 8 ani de activitate singură, iau în calcul din ce în ce mai mult varianta unei asocieri.

Alina Matei: Activitatea desfășurată de un notar public este mult, mult mai complexă decât ceea ce pare la prima vedere, având și o anume parte ”administrativă” foarte importantă. Și aici mă refer, de exemplu, la obligația notarului public de a păstra într-o arhivă specială toate actele întocmite. Arhiva notarilor este o oglindă a actelor care se fac în aceste vremuri? Un prieten mi-a vorbit de un papirus pe care l-a văzut în Cairo ce avea ca obiect creșterea pisicilor întocmit de un fel de notar. 😊

Luisa Chelaru: Din informațiile mele, scribii egipteni erau un fel de notari. Se spune că, de fapt, de la ei își are originea profesia noastră. Desigur, scribii fiind printre puținii oameni care știau să scrie și să citească de la curtea faraonilor, trebuiau să înregistreze în scris pe role de papirus tot ce se întâmpla, așa că nu m-ar mira să existe și un papirus despre creșterea pisicilor.😊

Acum nu mai înregistrăm chiar tot ce se întamplă, însă, într-adevăr, cam 60% – 70% din activitatea notarială are loc în spatele a ceea ce se vede public. Avem multă parte administrativă foarte importantă de la ceea ce presupune, cum spuneam mai înainte, managementul biroului: circuitul actelor de când intră clientul cu solicitarea pană la semnarea finală, la partea de registre notariale pe care le ținem, în funcție de categoriile de acte pe care le facem, registre electronice în care lucrăm înregistrări și verificări de documente și arhiva notarială. Registrele pe care le ținem și toate actele pe care le facem le păstrăm în arhivă, în termenul prevăzut de nomenclatorul arhivistic național, arhiva noastră făcând parte din Arhivele naționale. Activitatea de arhivă presupune una din părțile administrative foarte importante, fiind necesară organizarea acesteia, legarea documenelor în mape, pe ani, în funcție de tipologia actului, numerotarea și sigilarea acestora, protejarea și păstrarea lor în condiții de siguranță.

Alina Matei: Cum au evoluat de-a lungul timpului nevoile clienților care vin grăbiți la notarul public ce știe să facă orice fel de acte?

Luisa Chelaru: Cred că înainte oamenii aveau mai multa răbdare. Acum, datorită evoluției tehnologiei, a vitezei cu care se desfășoară toate activitățile, a faptului că peste tot trebuie să fii la o anumită oră, să ai un anumit program, este foarte important să poți să rezolvi solicitările clienților atunci când, într-adevar, au nevoie. Desigur, sunt multe persoane care nu cunosc faptul că anumite acte nu se pot face pe loc, fiind necesară obținerea unor documente anterioare în vederea instrumentării actului notarial sau o anumită documentare legislativă anterioară, dar, de cele mai multe ori, după ce li se explică situația concret, înțeleg și putem să le rezolvăm solicitările în timp util.

Alina Matei: În avocatură este cunoscută relația de apropiere avocat-client, client care apelează și data viitoare, dacă a fost mulțumit de activitatea avocatului. În lumea notarilor, este posibilă această relație?

Luisa Chelaru: Cred că și în lumea notarilor este, de principiu, la fel. Sau în opinia mea așa ar trebuie să fie. Odată ce a apelat la tine, acel client, dacă a fost mulțumit, se reîntoarce. Și între notar și client există o anumită  apropiere, poate nu chiar atât de stransă ca între avocat-client, actele pe care le facem noi nefiind toate cu probleme atât de mari cum se întamplă de multe ori în situațiile în care se ajunge la un avocat, dar acea relație tot se creează.

Păstrarea unei relații notar-client este foarte importantă și pentru noi și pentru clienți. Pentru noi este mai ușor atunci când cunoaștem istoricul clientului, eventual avem și am făcut și istoricul de proprietate, iar pentru client din acelasi punct de vedere. Știe că în notarul respectiv poate avea încredere, că îi rezolvă solicitarea în timp util, are tot istoricul lui de acte, îi cunoaște situația și nu mai este necesar să îi explice de fiecare dată despre ce e vorba, ce dorește, să ii aducă toată documentația necesară, etc., iar discuțiile și lucrurile decurg mai rapid.

Desigur, există și clienți care au nevoie doar de o operațiune singulară și nu se mai întorc pentru altele, care vin la birou pentru că este situat mai aproape de locul în care sunt sau au treabă în ziua respectivă, depinde de fiecare situație în parte.

Alina Matei: Lumea se schimbă și ea și azi avem semnătură electronică, registre online, GDPR. Vin oamenii să semneze acte la dumneavoastră care vor să o facă având semnătură electronică?

Luisa Chelaru: Da, am avut solicitări, clienți români sau preponderent străini, care au solicitat semnarea documentelor cu semnatură electronică sau prin videoconferință. În acest moment, legislația noastră nu permite semnarea documentelor notariale de catre clienți cu semnatură electronică sau luarea consimțământului în sistem de videoconferință.

Noi, notarii, avem și utilizăm semnatura electronică pentru documente pentru înregistrarea și verificarea acestora în registrele electronice naționale, în relațiile cu birourile de cadastru și publicitate imobiliară și direcțiile de impozite și taxe locale. O aveam și o foloseam și înainte, dar de când a fost instituită starea de urgență datorită pandemiei, cu închiderea instituțiilor publice și pentru a nu mai trimite clienții la instituții, o folosim mai mult având posibilitatea să lucrăm cu direcțiile de taxe locale și cu cartea funciară și electronic.

Alina Matei: Care credeți că va fi evoluția profesiei de notar public?

Luisa Chelaru: Cred că la un moment dat se va trece mai mult spre digitalizare. Actele clasice, registrele și arhiva nu cred că vor dispărea, dar cred că va trebui să lucrăm și să ne adaptăm activitatea astfel încât să putem îndeplini cerințele clienților în funcție de specificul situației în parte, să putem să semnăm și să rezolvăm situații atât fizic, cât și în mod electronic.

Alina Matei: Care este ultima carte citită și dacă ar fi să mulțumiți în mod deosebit cuiva cine ar fi?

Luisa Chelaru: Ultima carte pe care am citit-o este Mansardă la Veneția de Cristina Chevereșan, iar acum citesc Igor Bergler – Minciuna lui Michelangelo. Este o carte pe care de-abia am așteptat să iasă din tipar, Dl. Bergler fiind unul dintre scriitorii preferați de mine în ultimii ani.

Aș vrea să mulțumesc tuturor persoanelor care au avut o contribuție până acum în dezvoltarea mea ca om și ca notar și de la care am putut să învăț. Din acest punct de vedere sunt foarte norocoasă, deoarece în această profesie am ca și colegi niște oameni minunați, de la care am și am avut întodeauna de învățat, pe care îi admir foarte mult și care au fost alături de mine și m-au susținut întotdeauna în tot ceea ce mi-am propus să fac.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J, dar și pentru cei care fac J.

Luisa Chelaru: Mult succes în tot ceea ce vă propuneți!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Luisa Chelaru: Eu vă mulțumesc pentru timpul acordat!

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti