Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Galați. Neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă


30.12.2021 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Drept penal, Dreptul muncii, Jurisprudență Curți de Apel, Note de studiu, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Apel Galați a hotărât că sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de Neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, prev. de art. 349 al. 1 Cod penal, fapta administratorului unei societăți comerciale de a nu instrui victima din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă. În speță, instanța a constatat că ”susținerea inculpatului cum că nu are calitatea de subiect activ al infracțiunii întrucât calitatea de angajator o are societatea, nu poate fi primită deoarece, în calitate de administrator al societății în cauză are atribuții de conducere, organizare şi control în procesul muncii, inclusiv pentru luarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, nerespectarea acestora atrăgând răspunderea sa penală. Apărarea inculpatului în sensul că victima … nu era angajatul societății, neavând încheiat contract de muncă, nu-i înlătură răspunderea penală pentru neinstruirea acesteia în domeniul  securităţii şi sănătăţii în muncă întrucât, prin încredințarea sarcinii de a conduce un ifron ce aparţine … de la … la …, victima a primit statutul de lucrător deoarece a fost inclus în categoria „alţi participanţi la procesul de muncă” respectiv „persoane aflate în întreprindere sau/şi unitate cu permisiunea angajatorului”, conform definiţiilor cuprinse în art. 5 lit. a şi c din Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, modificată..” (Decizia nr. 697 din 22 iunie 2021, promunțată de Curtea de Apel Galați) 

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro