Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Taxă pe succes?


18.11.2021 | Alexandra PASCARU, Ana-Maria BREZEAN
Secţiuni: Fiscalitate, Media & Publicitate, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alexandra Pascaru

Alexandra Pascaru

Ana-Maria Brezean

Ana-Maria Brezean

Deunăzi s-au uitat instituțiile statului dreapta-stânga în piață și, mai mai, că nu mai exista nimic din care să se susțină. Și-apoi, și-au dat seama că totuși mai există câte cineva care a beneficiat de îndemnul “Stați acasă”: platformele online și furnizorii de servicii media la cerere. Zis și făcut: modificare rapidă în legislația relevantă și în acea adiacentă, introducere nouă taxă “justificată” și propunere spre aprobare.

Scopul unic? Redresarea Fondului Cinematografic.

Ce se modifică?

Legea audiovizualului nr. 504/2002 – transferul în competența C.N.A. a furnizorilor de servicii media la cerere și a operatorilor de platforme de streaming.

OG nr. 39/2005 privind cinematografia – transformarea în contribuabili a “favoriților” pandemiei, stabilindu-le o obligație de plată de 3%-4% din încasări.

Ce se oferă la schimb?

“Avantajul” utilizatorilor care, în ultimul an fiscal, nu au obținut venituri peste pragul de 65.000 € sau dacă au un nivel de audiență sub 1% de a nu fi obligați la plată.

“Avantajul” furnizorilor de servicii media la cerere, care permit descărcarea contra cost a operelor audiovizuale, de a mai avea o “scăpare”: finanțarea directă în cuantum de 30% din valoarea datorată Fondului Cinematografic, la solicitarea producătorilor de film și după notificarea Centrului Național al Cinematografiei.

Ne regăsim astăzi în situația în care pandemia a determinat înlocuirea sălilor de teatru și spectacol, a mesei de restaurant, a locului din cinematograf și a biroului de la serviciu cu canapeaua de acasă. Cu toții am căutat modalități de adaptare: livrări la domiciliu, podcast-uri, teatru și filme online.

Cinematograful, un contribuabil de seamă al Fondului Cinematografic, tinde să devină doar o amintire, iar situația acestora nu pare că se va ameliora simțitor în perioada imediat următoare. Utilizatorii, deja împovărați cu o multitudine de taxe, cu denumiri diverse de la TVA, impozite, taxa Crucea Roșie, taxă timbru cinematografic, remunerații pentru drept de autor și drepturi conexe (artiști, producători, autori), pot comunica public filme la doar 1/3 din capacitate și doar până la ora 2100. Nivelul încasărilor face în prezent dificilă plata cotele distribuitorilor și remunerațiile către titularii de drepturi de drept de autor și drepturi conexe și chiar însăși funcționarea activității.

Mulți utilizatori au așteptat un ajutor de la stat, o șansă la supraviețuire. Dar și statul însuși trebuie să supraviețuiască; astfel, contrar celor așteptate, în mod justificat sau nu, intervenția statului nu îmbracă forma unui ajutor oferit unei industrii în prag de colaps.

Platformele online și furnizorii media la cerere, care permit descărcarea contra cost a operelor audiovizuale, “învingătorii” aparenți ai pandemiei au fost luați în vizor, iar modificarea legislativă propusă îi taxează la paritate cu cinematograful.

În ce urmează a se reflecta această taxă? Cine o va plăti? Ne asumăm toate consecințele?

Cum, cel mai probabil, prețul de acces la o astfel de platformă se va majora, iar taxa va fi suportată exclusiv de clientul unui astfel de conținut, susținem, indirect, declinul titularilor de drept de autor și drepturi conexe, diminuarea/închiderea afacerilor utilizatorilor și o extindere a fenomenului pirateriei.

E binevenită, în aceste condiții, salvarea Fondul Cinematografic prin taxa pe succes?

Av. Alexandra Pascaru
Av. Ana-Maria Brezean

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro