Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi

Legea educației juridice în Monitorul Oficial


17.11.2021 | Lucian CHECHERIŢĂ
Secţiuni: Monitorul Oficial al României, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust
Lucian Checheriță

Lucian Checheriță

VeDem Just anunță publicarea în Monitorul Oficial nr. 1097 din 17 noiembrie 2021 a Legii nr. 273/2021 a educației antreprenoriale, financiare și juridice. De acum:

– printre competențele-cheie care se vor dobândi de către elevii din învățământul primar și cel gimnazial de învățământ vor fi și cele juridice;

– printre atribuțiile centrelor comunitare de învățare permanentă la nivel local intră și oferirea de servicii educaționale pentru copii, tineri și adulți prin programe de educație juridică.

Ca promotor de peste cinci ani a educației juridice pentru zeci de mii de elevi din sute de școli din România, VeDem Just mulțumește doamnei senator Monica Anisie pentru deschiderea arătată în întâlnirile repetate cu reprezentanții asociației. Domnia sa, în Comisia pentru învățământ a Senatului, a introdus amendamentul la proiectul de modificarea a legii educației naționale, făcând posibilă apariția educației juridice în mod oficial.

VeDem Just mulțumește profesorilor implicați în proiectul „Profu` de juridică” care au acceptat instruirea din partea asociației și sugestia de a preda opționalul de educație juridică în acest an școlar în 125 de unități de învățământ preuniversitar. De asemenea, amintește că în acest an peste 7000 de elevi au optat pentru această materie și au primit gratuit de la VeDem Just ghidul „Elevul și Legea” întocmit de judecătorul Cristi Danileț.

VeDem Just mulțumește celor 500 de voluntari implicați în predarea non-formală a educației juridice începând cu anul 2013, când s-a încheiat un Protocol în acest sens între Ministerul Justiției (Robert Cazanciuc), Ministerul Educației (Remus Pricopie), CSM (Oana Schimdt Hăineala) și PICCJ (Tiberiu Nițu). Timp de mai mulți ani, atât studenți, cât și profesioniști ai dreptului au mers în școli sau au primit elevi în instanțe pentru a discuta chestiuni elementare legate nu atât de drepturi, cât mai ales de responsabilități, proceduri, sancțiuni, efecte.

În final, VeDem Just mulțumește organizațiilor care au dezvoltat proiecte similare, dar și presei care a organizat zeci de emisiuni pentru popularizarea educației juridice ca metodă de responsabilizare a tinerei generații.

Asociația transmite Ministerului Educației întreaga sa disponibilitate pentru a participa la conceperea curriculei pentru materia obligatorie „Educație juridică”. În continuare, VeDem Just va promova educația juridică nonformală în școli și va susține desfășurarea orelor opționale de educație juridică la liceu și va dezvolta resurse pe care să le utilizeze profesorii ce vor preda această nouă materie.

Jurist Lucian Checheriță, Președinte VeDemJust

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro