Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti. Ordin de protecţie în mediul veridic, dar şi în mediul online
19.11.2021 | Cristina BLACIOTI

Secţiuni: Cyberlaw, Drept penal, Jurisprudență Judecătorii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cristina Blacioti

Cristina Blacioti

Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti a admis cererea de emitere a unui ordin de protecţie, apreciind această măsură ca fiind necesară pentru ca reclamantei să i se ofere un cadru de securitate. Instanţa a urmărit păstrarea unei proporţionalităţi între nevoia reclamantei de siguranţă şi protecţia drepturilor civile ale pârâtului. Emiterea unui ordin de protecţie trebuie să aibă un puternic scop preventiv – evitarea unei posibile altercaţii între părtile în conflict, care ar avea consecinţe nefaste, cu rezultate ireversibile în ceea ce priveşte vătămarea valorilor sociale protejate: viaţa, integritatea şi libertatea persoanei. În speţă, prin probele administrate a rezultat că au existat acte de violenţă, în sensul art. 4 lit. a, b, c şi h din Legea nr. 217/2003, exercitate asupra victimei, care au provocat suferinţe fizice, psihice şi emotionale, astfel, instanţa a apreciat că există un risc serios. În plus, pârâtul s-a folosit de violența cibernentică pentru a o pedepsi pe reclamantă pentru pretinse greșeli, postând pe Instagram fotografii şi filmări cu aceasta şi ameninţând că va continua să posteze intimităţile victimei. Aşadar, instanţa a obligat pârâtul să păstreze o distanţă de minimum 100 de metri faţă de reclamantă, faţă de locuinţa acesteia şi faţă de locul de muncă. Adiţional, pârâtului îi sunt interzise, pe lângă orice contact, inclusiv telefonic sau prin corespondenţă  cu reclamanta, şi publicarea, prin aducerea la cunoştinţa oricăror terţi, fără acordul reclamantei, pe Instagram, a unor informaţii ori conţinut grafic intim în legatură cu aceasta. (Sentinţa civilă nr. 5417/2021, pronunţată de Secţia a II-a civilă a Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti, disponibilă pe rolii.ro)

Cristina Blacioti
Studentă, Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti