Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Octavian Oprea: Viitorul României va fi digital sau va fi pierdut
18.11.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Cyberlaw, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 18 noiembrie 2021, în cadrul unei conferințe de presă, Octavian Oprea, preşedinte ADR, a declarat: „În ultimul an pandemia ne-a demonstrat că viitorul României va fi digital sau va fi pierdut. Fără digitalizare România nu poate progresa din punct de vedere economic, dar nici din punct de vedere social. Platforma Software Centralizată pentru Identificare Digitală are rolul de a conferi fiecărui cetăţean român posibilitatea de a accesa electronic fiecare serviciu public al administraţiei publice centrale, cât şi locale. Platforma va ajuta cetăţenii români să utilizeze un mecanism similar cu cel pe care îl utilizează, astăzi, de la platforme precum Facebook sau Gmail, atunci când doresc să acceseze diverse platforme private. Acest proiect este crucial pentru cetăţenii români, dar şi pentru administraţia publică, deoarece vom avea o metodă de acces securizată, unică, fără de care n-am putea livra servicii electronice de calitate. Odată cu implementarea acestei platforme vom avea garanţia că persoana care solicită un serviciu public este chiar persoana în cauză. De-a lungul timpului ne-am lovit de diverse bariere create de faptul că anumite instituţii nu puteau identifica prin metode sigure cetăţenii care solicită diverse servicii publice. Cetăţenii români vor intra în rândul cetăţenilor din Uniunea Europeană şi la capitolul identificare digitală. Platforma va oferi cetăţenilor români posibilitatea de a se interconecta şi de a accesa atât servicii publice din România, cât şi servicii publice din întreaga Uniune Europeană.

PSCID va aduce nenumărate beneficii cetăţenilor români. În primul rând, nu ne vom mai identifica cu 6, 7, 8, 10 seturi de credenţiale în faţa instituţiilor publice. Ne vom crea un cont o singură dată în viaţă, vom trece print-un proces de autentificare extrem de sigur. Ni se va scana cartea de identitate atât cea simplă, cât şi cea electronică, după care vom trece printr-un proces de lifeness recognision prin care platforma va avea capacitatea să facă matching-ul între informaţiile extrase din cartea de identitate, cât şi din informaţiile extrase din procesul lifeness recognision. Nu vom mai avea nevoie de copii după documente, nu vom mai fi obligaţi să stăm la cozi pentru a obţine diverse servicii publice. E foarte important că prin implementarea PSCID dorim ca cetăţeanul român să-şi recapete încrederea şi siguranţa în instituţiile publice. Odată cu implementarea acestei platforme, România va intra în rândul ţărilor din vestul Europei, va fi la nivelul Estoniei şi al tuturor celorlalte ţări din Uniunea Europeană care au reuşit să implementeze până în acest moment o platformă de identificare digitală. Un aspect foarte important pe care nu aş vrea să îl omit este că PSCID va fi inclusiv acel e-wallet, despre care toată lumea vorbeşte în aceste zile. E vorba despre acel portofel electronic în care şi cetăţenii români vor avea posibilitatea de a-şi încărca documentele, certificatul de vaccinare şi multe altele care în acest moment sunt în format electronic. Statul român va avea un e-wallet interconectat cu reţeaua europeană de servicii de încredere.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti