Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Reflecții pe marginea Deciziei CJUE în cauza C‑282/20 (I)
19.11.2021 | Mihai-Costin TOADER

Secţiuni: Drept penal, Opinii, Procedură penală, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Mihai-Costin Toader

Mihai-Costin Toader

Am susținut în cadrul dezbaterii „Rechizitoriul, un act în formă continuată?” următoarele aspecte:

Am pledat pentru utilitatea menținerii fazei de cameră preliminară ca fază procesuală distinctă în procesul penal, apreciind că singurul inconvenient al acestei instituții care și-a demonstrat validitatea în practica judiciară, ar fi caracterul cronofag al acesteia, avantajele în economia procesului penale fiind net superioare.

De asemenea, în ceea privește Decizia din 21 octombrie 2021 pronunțată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în cauza C‑282/20, am apreciat că aceasta privește doar situația constatării neregularității rechizitoriului în ceea ce privește descrierea eliptică, lacunară a faptei pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală, ci nu și celelalte aspecte ce fac obiectul camerei preliminare, respectiv legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală. Referitor la analiza legalității administrării probelor în faza de judecată, Curtea Constituțională prin Decizia nr. 802/2017 și Înalta Curte de Casație și Justiție, în Decizia nr. 293/RC/17.09.2020 au precizat în ce condiții examinarea probelor dincolo de faza de cameră preliminară, se poate realiza fără a relativiza efectele autorității de lucru judecat ale încheierii definitive pronunțate de judecătorul de cameră preliminară.

În concluzie, am apreciat că Decizia din 21 octombrie 2021 pronunțată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în cauza C‑282/20 nu poate avea ca efect restituirea rechizitoriului la parchet, ci lămurirea/clarificarea acuzației penale va fi realizată în faza de judecată de procurorul de ședință sau de procurorul de caz, cu acordarea unui termen rezonabil apărării pentru pregătirea acesteia.

Jud. drd. Mihai-Costin Toader, Judecătoria Răcari

* Opinie susținută în legătură cu dezbaterea Rechizitoriul, un act în formă continuată, ediția 497, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti