Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

ÎCCJ operaționalizează serviciul de depunere electronică a cererilor, înscrisurilor și a altor documente adresate Curții Supreme
19.11.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Cyberlaw, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 19 noiembrie 2021, Înalta Curte de Casație și Justiție a României a dat publicității următorul comunicat, semnat de jud. Corina-Alina Corbu, președinte ÎCCJ:

Înalta Curte de Casație și Justiție continuă implementarea Planului de digitalizare a instanței supreme, adoptat în vara acestui an, prin operaționalizarea serviciului de depunere electronică a cererilor, înscrisurilor și a altor documente adresate Înaltei Curți prin intermediul noului său website – www.iccj.ro.

Aplicația este disponibilă începând cu data de 19.11.2021, pentru toate Secțiile Înaltei Curți de Casație și Justiție, precum și pentru Completurile de 5 judecători, prin accesarea secțiunii ÎCCJ Digital – Dosar electronic, este gratuită și permite depunerea de documente care sunt transmise și atașate direct, inițial electronic, iar ulterior fizic, la oricare dintre dosarele aflate pe rolul instanței supreme.

Pentru folosirea acestui serviciu este necesară completarea formularului disponibil pe site, utilizatorii fiind rugați să consulte instrucțiunile de utilizare a acestuia.

Prin operaționalizarea posibilității de depunere a diferitelor documente prin intermediul site-ului propriu, Înalta Curte de Casație și Justiție urmărește îmbunătățirea liberului acces la justiție al cetățenilor, în special în contextul pandemiei de COVID-19, diminuarea costurilor presupuse de procedurile judiciare pentru cetățeni și reprezentanții acestora, dar și diminuarea duratei de soluționare a cauzelor, prin eliminarea incidentelor procedurale legate de transmiterea, înregistrarea și primirea la dosar a diverselor cereri și documente.

Începând cu data de 01.02.2022, activitatea de primire în format electronic a tuturor actelor adresate Înaltei Curți de Casație și Justiție va fi centralizată în cadrul aplicației informatice sus-menționate.

Totodată, în cadrul formularului de utilizare a acestui serviciu este disponibilă și posibilitatea de înrolare în cadrul aplicației de comunicare electronică a actelor de procedură (TDS), care permite comunicarea citațiilor, a hotărârii judecătorești în format integral și a altor acte de procedură sau documente depuse de către părți către toți participanții la proces, în format electronic, prin e-mail, asigurând astfel celeritatea desfășurării procesului.

***

Începând cu aceeași dată, 19.11.2021, este disponibil prin intermediul site-lui ÎCCJ și serviciul de depunere electronică a petițiilor și a cererilor întemeiate pe dispozițiile Legii nr.544/2001, care permite transmiterea instantanee a petițiilor și a cererilor depuse de către cetățeni către compartimentul specializat al instanței supreme.

Pentru implementarea acestor noi facilități informatice instanța supremă a beneficiat de sprijinul tehnic indispensabil al Tribunalului Arad, în cadrul parteneriatului dintre cele două instanțe, Înalta Curte adresând mulțumiri conducerii Tribunalului Arad și specialiștilor IT Raul Baltă și Cosmin Berge.

***

Avantajele utilizării de către cetățeni a serviciului de depunere electronică a cererilor, înscrisurilor și a celorlalte documente prin intermediul paginii web a Înaltei Curți de Casație și Justiție:

–  primirea cvasi-instantanee la instanță a documentelor, fiind eliminate timpul de așteptare și incertitudinile legate de utilizarea în acest scop a serviciilor poștale/de curierat;

– eliminarea, pentru părți și reprezentanții lor, experți etc. a cheltuielilor presupuse de deplasarea la serviciile de registratură ale Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru depunerea personală de cereri, documente, petiții etc;

– transmiterea documentelor oricând, 24/24, 7 zile pe săptămână, fără a mai fi nece-sară încadrarea în programul de lucru cu publicul al compartimentelor de arhivă/registratură;

– o mai bună protecție a datelor cu caracter personal conținute în cuprinsul documentelor transmise;

– primirea unei confirmări automate din partea sistemului informatic, pentru dovedirea depunerii documentelor cu respectarea eventualelor termene procedurale;

– posibilitatea transmiterii cererilor/petițiilor sau a altor documente care nece-sită semnătură sub semnătură digitală autorizată sau sub semnătură olografă (prin semnarea de către parte a documentului în format fizic și, ulterior, scanarea acestuia);

– reducerea duratei de soluționare a cauzelor și accelerarea desfășurării procedurilor judiciare, în special prin utilizarea acestui serviciu concomitent cu serviciul de transmitere în format electronic, prin e-mail, a actelor de procedură și aplicația dosar electronic.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti