Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Administrația – de genul Feminin. Cu ”F”. Mare
22.11.2021 | Alina ZORZOANĂ

Secţiuni: Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Ionela-Alina Zorzoană

Drd. Alina Zorzoană

V-ați gândit vreodată de ce cuvântul “administrație” este de genul feminin?[1]. Aproape că am putea face pariu… că nu…

Poate nu întâmplător, pentru că nu-i așa, fără administrație, nu se poate concepe nici viața noastră publică, nici cea privată, a fiecăruia dintre noi[2]. Pentru că orice avem nevoie, se învârte în jurul administrației. Dacă ne gândim puțin, asemănarea cu femeia este destul de evidentă 😊.

O simplă coincidență ar spune cei mai cârcotași, însă o justificare, oricât de mică, trebuie să existe pe undeva. Dacă la nivel macro, vorbim de administrație care ține pe umerii săi întreaga societate asigurând pârghiile unei funcționări cât mai normale ale acesteia, la nivel micro, am putea fi de acord că femeia (în oricare dintre rolurile sale, mamă, bunică, soră, iubită etc.) face același lucru, în limitele putinței fiecăreia. Mergând mai departe, putem vorbi de o relație la cele două niveluri, și ca în orice relație ce se dorește a fi funcțională, eforturile, cerințele și așteptările trebuie să fie în dublu sens.

Însă, realitatea ne arată că lucrurile funcționează doar într-un singur sens. Cerem totul de la administrație și așteptăm. Noi aproape că urâm orice înseamnă administrație, de la instituțiile publice, până la funcționarul celei mai mici primării de pe harta României și de cele mai multe ori habar nu avem de ce, dacă am fi întrebați. Și cu toate acestea, administrația rămâne puternică, nu se plânge și chiar dacă de multe ori pare fragilă, reușește să răzbată până la urmă și să pună lucrurile în ordine.

Avem nevoie de un document de la administrația financiară, de la taxe și impozite, de la primărie, poliție etc., mergem ne enervăm, vrem totul repede, ieri dacă s-ar putea, înjurăm, ne lamentăm și până la urmă știți ce facem? Judecăm și punem etichete. Și ne aducem aminte că funcționarul de la ghișeu e ”de vină” pentru toate problemele noastre de zi cu zi. Nu vom spune că așa se (poate) întâmplă și dacă transpunem situația la nivelul micro mai sus amintit, pentru că fiecare este responsabil de propria-i intimidate.

Dar noi ce oferim în schimb? Oare ne gândim vreodată că avem partea noastră de vină? Că administrația de care ne tot plângem este propria noastră creație?

V-ați gândit vreodată la asta? Suntem convinși că nu. Dar poate ar fi momentul.

Cu toții așteptăm… așteptăm ca administrația să vină să ne rezolve toate problemele, ca administrația să ne facă să nu ne înjurăm în trafic, ca administrația să …. Haideți să ne luăm un moment de liniște și să recunoaștem (fiecare cu el însuși) că realitatea cam asta este.

Mai avem puțin și așteptăm ca administrația să vină să ne ia și gunoiul de la ușa pentru ca ne e prea lene sau suntem prea obosiți să coborâm câteva trepte până la tomberon.

Dar oare dacă noi, fiecare în parte, am încerca să facem un efort minim, în relația cu administrația, nu credeți ca ar avea un efect benefic? Nicio relație nu funcționează dacă efortul nu este de ambele părți chiar dacă suntem obișnuiți să așteptăm să facă altul, sau celălalt, pentru că evident este varianta cea mai ușoară și comodă.

Știu mulți vor încerca să nege, sau vor evita un răspuns. Cu toate acestea, ne-am putea gândi.

Noi ce facem pentru ea? Oare lucrurile ca sa fie funcționale nu ar trebui să fie în ambele sensuri? Nu putem depăși mentalitatea de dacă plătesc taxe și impozite ce primesc în schimb? Am putea începe prin a fi mai civilizați atunci când mergem să solicităm ceva, chiar și când plătim o taxă, de exemplu.

Acum, un ultim exercițiu de imaginație.

Ieșiți la o cafea cu femeia-administrație. Ce i-ați spune? Ar fi un dialog civilizat în care să încercați ambii să găsiți soluții? Sau ar fi mai degrabă o discuție cu reproșuri și adjective dintre cele mai diverse?

Nu ne-am propus prin aceste rânduri să demonstrăm ceva anume și nici să ridicăm feminismul la rang de principiu, pentru că nu acesta era subiectul. Ci doar poate să înțelegem că suntem obișnuiți să cerem tot, fără a oferi nimic în schimb.

În concluzie, ce este administrația și ce facem cu ea?

Poate cel ma frumos răspuns și cea cuprinzătoare comparație a reușit să o surprindă doamna profesor Verginia Vedinaș care a spus, atât de plastic, că Administrația (…) este precum femeia. Trebuie s-o iubești, să fii pasionat de ea, să-ți stăpânești gândurile și acțiunile, pentru ca să i te dăruiești total prin ceea ce faci și cum acționezi. Ea nu acceptă jumătăți de măsură, iar ceea ce faci, nu pentru ea faci, ci pentru cei ale căror trebuințe așteaptă să fie realizate prin munca ta . La fel ca în viață…

Acum mai citiți o dată… și reflectați. Apoi trageți fiecare propria-i concluzie.

S-ar putea să merite. 😊


[1] La fel și originea sa. Cuvântul provine din limba franceză: ”administration”.
[2] Prof. univ. dr. Verginia Vedinaș – în Prefață la Codul Administrativ – OUG nr. 57/2019 (M.OF. nr. 555 din 5 iulie 2019) și INDEX, Universul Juridic, București 2019, p. 8.


Doctorand Alina Zorzoană, Universitatea Nicolae Titulescu – Facultatea de drept

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti