Secţiuni » Interviuri
Interviuri

Luminița Ioana: Încerc să transmit tinerilor mei colegi dragostea față de profesia de avocat
23.11.2021 | Robert WILLIAMS

Drept Timisoara
Secţiuni: Interviuri, Selected, UNBR+INPPA+Barouri | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: ,
JURIDICE - In Law We Trust
Robert Williams

Robert Williams

Luminița Ioana

Luminița Ioana

Robert Williams: Doamna avocat Luminița Ioana, cine sunteți dumneavoastră?

Luminița Ioana: Voi începe prin a vă mulțumi pentru invitația de a răspunde întrebărilor dumneavoastră care încă de la început se anunță prin a fi incomode pentru că este extrem de dificil să poți răspunde la întrebarea: cine ești? Cred că sunt o variantă imperfectă a persoanei care îmi doresc să fiu.

Sunt avocat din 1990, inițial în Baroul București, pentru ca apoi să mă transfer în Baroul Argeș și din 1991 și până în prezent să fiu avocat în acest barou fără a lipsi măcar o zi din instanță.

Profesia de avocat pentru mine reprezintă un adevărat miraj, o fascinație puternică, un vis îndeplinit.

Avocatura nu este o meserie, ci o profesie, o profesie nobilă. Dar dacă ar fi să mă exprim și mai  exact… cred că pentru mine avocatura este un mod de viață. Și cum viața este atât de complexă, avocatura iți aduce și frustrări și insuccese dar și satisfacții infinite care te fac să uiți de supărările de până atunci.

Robert Williams: Parcursul dumneavoastră conține foarte multe preocupări sociale, de caritate, culturale, profesionale, cum au contribuit la succesul dumneavoastră acestea?

Luminița Ioana: Într-adevăr am fost întotdeauna preocupată de cum interferează viața profesională cu cea socială, culturală pentru că nu putem vorbi de un profesionist desăvârșit dacă acesta nu este implicat în viața socială a semenilor săi, nu există posibilitatea să excelezi în profesie dacă nu ești implicat în viața culturală. Toate acestea alcătuiesc un tot unitar și nu poate exista performanță dacă acestea nu se împletesc armonios în viața unui om, mai ales când acesta este avocat. Apoi, avocatul în esența sa trebuie să fie un model pentru societate, pentru cei din jurul său și doar atunci când preocupările acestuia sunt diverse, este cunoscut în mediile culturale, sociale abia atunci putem vorbi despre omnivalența profesională a avocatului.

Robert Williams: Pentru profesioniștii și practicienii dreptului sunteți extrem de cunoscută, în exterior pentru justițiabili și opinia publică?

Luminița Ioana: Este de esența profesiei de avocat ca reprezentanții acesteia să fie cunoscuți opiniei publice pentru că în cele din urmă suntem apărători ai tuturor membrilor societății și vizibilitatea socială este o componenta a profesiei. Avocatura nu se poate practica de o persoană care își duce viața în turnul de fildeș și este absolut necesar să fii tot timpul ancorat în realitățile vieții pentru a putea exercita această profesie în mod eficient.

Robert Williams: Profesia de avocat constituie un interes științific și profesional în viața dumneavoastră, ce contribuție credeți că a avut, are și va avea continua dumneavoastră implicare?

Luminița Ioana: Aici intervine un fapt simplu – ca avocat dacă nu ești tot timpul implicat în cunoașterea științifică, în perfecționarea profesională nu poți rezista în profesie. Suntem confruntați în mod permanent cu nevoia cunoaşterii şi sub imperiul inflației de informație juridică, în temeiul responsabilităţii lor, avocaţii sunt veșnic sub presiunea de nu rămâne niciodată muţi la problemele cărora trebuie să le găsească un răspuns, fie probleme profesionale, fie problemelor cu care se confruntă profesia, fie probleme ale societăţii în care trăiesc.

Avocaţii se confruntă în fiecare clipă cu o legislație insuficientă, stufoasă și cu o practică judiciară incoerentă astfel că implicarea fiecăruia în viața profesională este absolut obligatorie.

Robert Williams: În diferitele dumneavoastră proiecte și coordonări ca om de acțiune și profesionist, ce sentimente v-au încercat, cu ce atitudini și mentalități v-ați confruntat?

Luminița Ioana: Îmi amintesc pioneratul făcut de membrii Baroului Argeș împreună cu Agenția de presă News247WorldPress și implementarea proiectului pilot de EDUCAȚIE JURIDICĂ ÎN ȘCOLI în care ani de zile am făcut  voluntariat în scolile judetului Arges. Faptul că acum a fost promulgată Legea pentru modificarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 și au fost instituite cursuri de educație antreprenorială, financiară și juridică este poate într-o mica măsură si datorită acelui proiect pilot inițiat de dvs. si în care am fost parteneri. Și nu lipsit de importanță este că acum am fost desemnată reprezentant al UNBR în toate discuțiile cu autoritățile statului legate de implementarea prevederilor legii sus menționate și vă roagă să vă implicați pentru identificarea modalităților de compatibilizare a prevederilor legii sus menționate cu Legea nr. 51/1995, inclusiv în ce privește condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un avocat din perspectiva legii învățământului pentru a preda efectiv cursul indicat.

Faptul că am făcut parte din colectivul de redactare a unei lucrări minunate CODUL CIVIL PE ÎNȚELESUL COPIILOR și am putut contribui astfel la încercarea de a explica copiilor noțiuni elementare de drept înseamnă cu siguranță foarte mult ca om, profesionist al dreptului.

Nu pot spune că nu m-au încercat dezamăgirile uneori și acestea au venit în mare parte din faptul că este încă o problemă identificarea resorturilor interne ale dezinteresului avocatului pentru viața profesională, apatia și neimplicarea pe care le manifestă mulți colegi atunci când este vorba de participarea la proiectele și evenimentele organizate de barouri, la proiecte profesionale.

Uneori am fost dezamăgită de faptul că unii dintre colegi care au avut funcții de conducere în  profesie în momentul în care nu au mai avut acele funcții, orice implicare în viața profesională a încetat și încep să critice manifestând de pe poziții de opozanți fără a mai fi interesați în vreun fel de viața profesiei.

Dar, în esență, este un lucru care aduce foarte multe satisfacții să știi că încerci să faci ceea ce  e mai bine pentru profesia ta, pentru semenii tăi.

Robert Williams: Baroul Argeș pentru care sunteți arhicunoscută în lumea practicienilor dreptului, care este istoria, prezentul și viitorul acestuia?

Luminița Ioana: În momentul în care am candidat pentru demnitatea de decan al Baroului Argeș mi-am dat seama câtă responsabilitate implică această demnitate în condițiile în care Baroul Argeș este un barou cu o istorie atât de frumoasă și bogată.

Viitorul Baroului Argeș va fi dat de avocații acestuia, de performanțele profesionale al acestora și va fi o onoare să pot spune la încheierea carierei mele că am făcut parte din Baroul Argeș și acesta este sufletul meu.

Robert Williams: Privind la începutul carierei dumneavoastră și în prezent, cum este percepută, primită, respectată, profesia de avocat de către factorii interni și externi?

Luminița Ioana: Avocatura a fost și va fi o activitate independentă. Avocatul se distinge de orice alt profesionist al dreptului deoarece el apără interesele legitime ale clienților săi și nu interesele sale legitime. Nu întâmplător, în peste 50 de ani de comunism, deși lovită puternic, avocatura și-a conservat spiritul, valorile și a supraviețuit, renăscând după 1989. Într-o societate bazată pe supremaţia legii, misiunea avocatului nu se limitează doar la executarea fidelă, în condiţiile legii, a unui mandat. Avocatul trebuie să acţioneze atât în interesul persoanelor cărora le apără drepturile şi libertăţile cât şi în interesul justiţiei. Sarcina acestuia nu este doar de a pleda cauza clientului său, ci de a-l consilia dar misiunea avocatului trebuie a fi și aceea de a-și apăra propriile principii și propriile interese prin implicare activă în viața profesională.

Robert Williams: Profesia de avocat este interconectată la celelalte profesii juridice și nu numai, cum vedeți o construcție interprofesională bazată pe respect și bună-credință?

Luminița Ioana: Sunt multe voci, mulți factori care încearcă să creeze tranșee între profesiile juridice și să le dezbine chiar. Acest lucru poate fi stopat doar printr-un dialog continuu, real, exercitat cu bună credință de toate părțile implicate în acest dialog.

Robert Williams: Experiența profesională, munca dumneavoastră și voluntariatul, cum sunt primite în rândul practicienilor și a viitorilor aspiranți la Barou? 

Luminița Ioana: Cred din tot sufletul și mă străduiesc să fiu un model pentru tinerii mei colegi. Sunt foarte mulți ani de  când pregătesc stagiari, am avut generații la rând, mulți dintre ei sunt avocați cunoscuți și de  renume în barou și sunt mândră că sunt colegii mei. Am  muncit împreună cu ei, am cunoscut alături de  ei și bucuria unor reușite profesionale și uneori eșecul dar sunt legată pe viață de ei.

Încerc să transmit tinerilor mei colegi dragostea față de profesie și încerc să îi scot din acea zonă  de confort a propriei vieți profesionale și să îi provoc să facă mai mult pentru  profesie. Și îi pot  provoca doar prin propriul exemplu.

Robert Williams: Sunteți un om omniprezent în viața profesiei de avocat, sunt lucruri de făcut, armonizări de mentalități și viziune în desfășurarea profesiei, a respectării acesteia?

Luminița Ioana: Sunt foarte multe de făcut. Este nevoie de energie și determinare și se pot face lucruri minunate pentru  profesie dar trebuie acțiune, oameni implicați care să viseze la toate aceste lucruri minunate care  pot fi făcute pentru profesie.

Robert Williams: În încheiere, cum credeți că această profesie va rezista în contextul digitalizării instanțelor, a posibilei digitalizări și reorganizării colegilor avocați din România?

Luminița Ioana: Trebuie să luam partea bună a fiecărui lucru nou!

În urmă cu 10-15 ani lucram poate cu mașina de scris, apoi a apărut tehnoredactarea la calculator. Acum avem dosar electronic cu parole care ne permit să vedem toate actele din dosar, noi avocații  avem programe informatice de gestiune de dosare care ne anunță în timp real orice update din Portalul  Instanțelor. Este clar că digitalizarea dacă este folosită rațional este în intersul nostru.

Dar dincolo de această digitalizare, AVOCATUL rămâne OMUL care este lângă clientul său, îl ascultă, îl  consiliază, îl înțelege.

Toată lumea face apel la noi, avocații, toți recunosc că suntem necesari. Un om de spirit spunea că avocații sunt așa de necesari și că atât de multa nevoie este de ei încât, ”Dacă Dumnezeu ar face lumea din nou, ar trebui să-și ia un avocat, căci poate ar face-o mai dreaptă decât cea de azi”

Robert Williams: Stimată doamnă avocat Luminița Ioana, în numele echipei agenției britanice de știri News247WorldPress, vă mulțumesc pentru toți anii de voluntariat și de contribuție adusă societății, profesiei și sistemului judiciar.

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.