Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Reglementarea activității prestatorului casnic | Proiect. UPDATE: Publicare în Monitorul Oficial. UPDATE: Guvernul a aprobat normele de aplicare. UPDATE: Publicarea normelor de aplicare în Monitorul Oficial
28.06.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul muncii, Lege 9, Monitorul Oficial al României, Proiecte legislative
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 631 din 27 iunie 2022 au fost publicate Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activităţii prestatorului casnic, din 23.06.2022.

Intrare în vigoare: 1 ianuarie 2024

***

Joi, 23 iunie 2022, Guvernul României a aprobat normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activităților prestatorului casnic, potrivit unui comunicat.

Normele stabilesc modalitatea de acordare a tichetelor de activități casnice, modul în care beneficiarul casnic le poate utiliza, precum și modalitatea de preschimbarea în bani a acestora.

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale va achiziţiona serviciile de dezvoltare a Platformei electronice de evidență a desfășurării activităților casnice, iar până la 31 decembrie 2023 aceasta va fi operaţională, facilitând astfel relaţiile între utilizatorii tichetelor de activităţi casnice, precum şi între aceştia şi agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.

Persoanele fizice care îşi doresc să utilizeze tichete de activităţi casnice în activitatea lor vor putea beneficia de prevederile Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activităților prestatorului casnic începând cu data de 1 ianuarie 2024.

***

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 402 in 27 aprilie 2022 a fost publicată Legea nr. 111/2022 privind reglementarea activităţii prestatorului casnic.

Prezenta Lege stabileşte că:

– activitatea casnică se poate desfăşura în gospodăria beneficiarului casnic, la domiciliul prestatorului casnic sau în alt loc necesar desfăşurării acesteia, stabilit de comun acord, în condiţiile prezentei legi.

– prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic, astfel cum este definită la art. 2 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare.

– o persoană poate fi prestator casnic numai dacă a împlinit vârsta de cel puţin 16 ani.

– între prestatorul casnic şi beneficiarul casnic se stabileşte un raport juridic prin acordul de voinţă al părţilor, fără a avea o formă scrisă, în vederea prestării activităţilor casnice.

– beneficiarul casnic şi prestatorul casnic convin asupra activităţilor şi a numărului de ore sau a volumului de muncă; plata prestatorului casnic se face conform dispoziţiilor prezentei legi, cu tichete de activităţi casnice.

– durata zilnică a prestării activităţilor casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăşi 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani.

– valoarea minimă a contribuţiei lunare, calculată potrivit dispoziţiilor prezentei legi, pentru ca un prestator casnic să beneficieze de calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat, este contribuţia aferentă a minimum 85 de tichete de activităţi casnice.

– valoarea minimă a contribuţiei lunare nu poate fi mai mică de 25% din valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

– tichetul de activități casnice este un bon valoric destinat plății contravalorii activităților casnice
efectuate de către prestatorul casnic și conține elemente specifice de siguranță, serie și număr unic,
care permit individualizarea și urmărirea acestuia.

– la finalul prestării serviciilor stabilite de comun acord, pe baza numărului de ore efectuate şi
a negocierii între părţi, beneficiarul casnic va înmâna prestatorului numărul de tichete de activități
casnice aferent valorii serviciului prestat.

– tichetul de activităţi casnice se poate achiziționa de la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene şi a municipiului Bucureşti, denumite în continuare agenții pentru ocuparea forței de muncă, de la furnizorul de serviciu universal, astfel cum este definit la art. 2 pct. 24 din Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr. 13/2013 sau prin intermediul Platformei electronice de evidență a desfășurării activităților casnice, respectiv prin aplicaţia mobilă pusă la dispoziţie gratuit de ANOFM.

Intrare în vigoare: 1 ianuarie 2024

***

Luni, 22 noiembrie 2021, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat în dezbatere publică proiectul de Lege privind reglementarea activității prestatorului casnic.

:: Proiectul
:: Expunerea de motive

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti