« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

UNBR salută decizia ÎCCJ de achitare a unui avocat condamnat pentru susținerile făcute în exercițiul normal al profesiei
23.11.2021 | JURIDICE.ro

Drept Timisoara
Secţiuni: Drept penal, Selected, Sistemul judiciar, UNBR+INPPA+Barouri | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 23 noiembrie 2021, Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității următorul comunicat:

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis astăzi, 23 noiembrie 2021,recursul în casație formulat de avocatul Robert Roșu, condamnat în dosarul ”Ferma Băneasa” și a dispus punerea imediată în libertate a acestuia, potrivit unui comunicat.

Uniunea Națională a Barourilor din România consideră salutară această soluție a instanței supreme, care reprezintă o victorie a profesiei de avocat și dovedește caracterul just al pozițiilor constant exprimate de UNBR, potrivit cărora este inacceptabilă și ilegală sancționarea penală asupra avocatului pentru susținerile și consultațiile prestate în apărarea și reprezentarea clientului.

UNBR mulțumește barourilor și organizațiilor internaționale ale avocaților pentru mobilizarea acestora în ceea ce am numit „apărarea apărării“, prin forța și consistența argumentului juridic și prin manifestări în respectul legii și al justiției.

UNBR nu va înceta să lupte pentru apărarea principiului potrivit căruia avocatul nu poate face obiectul unei sancțiuni pentru susținerile și consultațiile bazate pe interpretarea legii și a situației de fapt. În absența unei atare garanții, dreptul la apărare este intimidat și lipsit de orice substanță prin supunerea avocatului amenințării cu tragerea la răspundere penală prin asocierea lui cu faptele imputate celui pe care îl reprezintă.

Extras din Minuta ședinței din 23 noiembrie 2021, din Dosarul 1804/1/2021:

Admite recursul în casație declarat de inculpatul Roșu Robert Mihaiță împotriva aceleiași decizii. Desființează, în parte, decizia atacată, numai în ceea ce îl privește pe inculpatul Roșu Robert Mihaiță și, în rejudecare: În baza art. 448 pct. 2 lit. a Cod procedură penală cu referire la art. 396 alin. 5 Cod procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală, achită pe inculpatul Roșu Robert Mihaiță pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat, prev. de art. 367 alin. 1 si 2 Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal și, respectiv, a infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, prev. de art. 48 alin. 1 Cod penal rap. la art. 297 alin. 1, art. 309 Cod penal și art. 132 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 Cod penal. Anulează formele de executare emise în baza deciziei penale nr. 382/A din data de 17 decembrie 2020, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală în dosarul nr. 345/64/2016 și dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului Roșu Robert Mihaiță, dacă nu este arestat în alta cauză. Înlătura dispoziția privind obligarea inculpatului Roșu Robert Mihaiță la plata sumei de 17829,73 euro, contravaloarea în lei la cursul BNR din ziua plății efective, către partea civilă Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecția Plantelor, cu titlu de despăgubiri civile. Ridică masurile asiguratorii instituite fata de inculpatul Roșu Robert Mihaiță, prin ordonanțele procurorului din datele 08.12.2015, 12.02.2016, 11.03.2016 și 25.03.2016, până la concurența sumei de 17829,73 euro. Înlătura dispoziția privind obligarea inculpatului Roșu Robert Mihaiță la plata cheltuielilor judiciare către stat”.

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.