« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Avocatul Poporului recomandă ca audierea medicilor din secțiile ATI să fie făcută online sau în spații special amenajate la spital. UPDATE: Răspunsul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București. UPDATE: Avocatul Poporului recomandă o modificare legislativă care să permită audierea părților și online
19.01.2022 | JURIDICE.ro

Drept Timisoara
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Drept penal, Dreptul sanatatii, Procedură penală, Selected, Sistemul judiciar | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , ,
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 19 ianuarie 2022, Avocatul Poporului a dat publicității următorul comunicat față de răspunsul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București privind procedurile de audiere a medicilor ATI:

Referitor la procedurile de audiere a medicilor cu specialitatea Anestezie-Terapie Intensivă în cadrul urmăririi penale, Avocatul Poporului a solicitat Direcției Generale de Poliție a Municipiului București să analizeze posibilitatea ca, față de situația excepțională generată de pandemia COVID-19 și de calitatea persoanelor a căror audiere se urmărește, să aibă în vedere și alte modalități de investigație, cum ar fi audierea la sediile instituțiilor spitalicești sau audierea on-line a acestora.

Direcția Generală de Poliție a Municipiului București ne-a comunicat, în esență, următoarele:

– Audierea prin videoconferinţă, în cursul urmăririi penale, a altor persoane în afara celor private de libertate (altele decât cele aflate în arest la domiciliu) nu este posibilă, această activitate fiind exclusă de reglementările Legii nr. 114/2021 (privind unele măsuri în domeniul justiţiei în contextul pandemiei de COVID-19). De asemenea, Codul de procedură penală nu prevede posibilitatea efectuării audierilor în cursul urmăririi penale prin videoconferinţă;

– Audierea cadrelor medicale la sediile instituţiilor spitaliceşti, nu poate fi avută în vedere întrucât numărul poliţiştilor din cadrul Serviciului Omoruri cu atribuţii în instrumentarea cauzelor penale care au ca obiect infracţiunea de ucidere din culpă este redus, numărul dosarelor penale în care se impune audierea cadrelor medicale este ridicat;

– Prezenţa poliţiştilor cu aceste atribuţii în toate unităţile sanitare în care activează cadrele medicale care necesită a fi audiate, crește substanţial riscul infectării poliţiştilor cu noul coronavirus.

Față de cele comunicate, considerăm că obligarea medicilor implicați în combaterea epidemiei de COVID-19 de a se deplasa la sediile de poliție, întrerupând activitatea de îngrijire a bolnavilor infectați cu noul coronavirus poate afecta grav calitatea actului medical, cu consecințe asupra sănătății și chiar vieții pacienților.

Înțelegând greutățile cu care se confruntă Ministerul de Interne, recomandăm o modificare legislativă care să permită audierea părților și on-line în cadrul urmăririi penale, precum și o reconsiderare a distribuirii polițiștilor în cadrul diferitelor structuri, pentru a face posibilă audierea la locul de muncă a medicilor implicați în combaterea pandemiei COVID.

***

Miercuri, 12 ianuarie 2022, Avocatul Poporului a dat publicității răspunsul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București:

Urmare a solicitării dvs. cu nr. 23702/2021, adresată Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și remisă spre soluționare Serviciului Omoruri, unde a fost înregistrată cu nr. 451873/08.12.2021, privind petiția unui grup de medici, cu specialitatea Anestezie-Terapie Intensivă, în legătură cu procedurile de audiere a acestora în cadrul urmăririi penale, vă comunicăm următoarele:

În cadrul cercetărilor efectuate în cauzele penale care au ca obiect infracțiunea de ucidere din culpă, organele de cercetare penală ale poliției judiciare ale Serviciului Omoruri au respectat normele procedurale în vigoare, privind citarea și audierea persoanelor, prevăzute de Codul de procedură penală, precum și normele de protecție sanitară impuse de contextul pandemic COVID-19, fără a impieta asupra activității personalului medical sau a misiunii acestora.

În toate situaţiile în care unitățile sanitare au comunicat, la solicitarea Serviciului Omoruri, datele de contact ale cadrelor medicale implicate în actul medical care prezintă interes pentru cauzele instrumentate, citarea acestora s-a realizat telefonic, iar data și ora la care urmau să se prezinte la sediul subunității de poliție pentru a fi audiate au fost stabilite de comun acord cu acestea, urmărindu-se în mod special disponibilitatea cadrelor medicale pentru a se prezenta în fața organelor judiciare.

În prezent, Codul de procedură penală nu prevede posibilitatea efectuării audierilor în cursul urmăririi penale prin videoconferință.

De asemenea, față de situația excepțională generată de pandemia COVID-19 și de calitatea persoanelor a căror audiere se urmărește, vă comunicăm faptul că audierea prin videoconferință, în cursul urmăririi penale, a altor persoane în afara celor private de libertate (altele decât cele aflate în arest la domiciliu) nu este posibilă, această activitate fiind exclusă de reglementările Legii nr. 114/2021 (privind unele măsuri în domeniul justiției în contextul pandemiei de COVID19)

La art. 13 alin. 1, 2 și 3 din Legea nr. 114/2021 sunt reglementate categoriile de persoane și condițiile în care pot fi audiate acestea prin videoconferință, iar la alin. 4 se menționează că dispozițiile alin. 2 (audierea altor persoane) nu se aplică, printre altele, în cazul audierii în cursul urmăririi penale.

În ceea ce priveşte audierea cadrelor medicale la sediile instituţiilor spitaliceşti, vă informăm că această situație nu poate fi avută în vedere întrucât numărul polițiștilor din cadrul Serviciului Omoruri cu atribuții în instrumentarea cauzelor penale care au ca obiect infracţiunea de ucidere din culpă este redus, numărul dosarelor penale în care se impune audierea cadrelor medicale este ridicat, iar deplasarea polițiștilor la fiecare unitate sanitară ar diminua eficiența activităților, fiind de natură a afecta urmărirea penală prin nerespectarea principiului celerității sau chiar prin imposibilitatea realizării activităţilor de urmărire penală în termenele stabilite de Codul de procedură penală sau de procurorii din cadrul unităților de parchet competente.

De asemenea, prezența polițiștilor cu aceste atribuții în toate unitățile sanitare în care activează cadrele medicale care necesită a fi audiate, creşte substanțial riscul infectării polițiștilor cu noul coronavirus sau alte derivate ale acestuia.

***

Miercuri, 24 noiembrie 2021, Avocatul Poporului a dat publicității următorul comunicat:

Avocatul Poporului a fost sesizat de mai mulți medici din secții ATI despre procedurile de audiere a lor în urma unor reclamații formulate de persoane fizice, care se constituie părţi vătămate, privind infracțiunea de ucidere din culpă, în contextul spitalizării rudelor decedate.

Astfel, medicii ATI sunt citați telefonic cu obligația de a se prezenta la sediul secțiilor de poliție pentru a da declarații, fiind amenințați că în situația neprezentării vor fi citați cu mandate de aducere de acasă sau de la spital.

Având în vedere că suntem în plin val patru al pandemiei COVID-19, fiind de notorietate situația medicilor din secțiile ATI – suprasolicitarea fizică și psihică a acestora – obligația deplasărilor fizice la sediul secțiilor de poliție, cu consecința părăsirii locului de muncă, în condițiile în care este bine-cunoscută lipsa personalului calificat, audierea fizică, în condiţii de cele mai multe improprii, mărește riscul contaminării atât pentru medici, cât și pentru personalul implicat în audiere.

Fără a interveni în procedurile judiciare specifice, recomandăm o conduită mai flexibilă în ceea ce privește procedura de citare în fața organelor de urmărire penală, dar și posibilitatea audierii cadrelor medicale fie online, dacă infrastructura permite acest lucru, fie în spații special amenajate la locul de muncă al acestora, astfel încât calitatea actului medical să nu aibă de suferit, și numai în cazuri cu totul excepționale, ea să se realizeze fizic, cu respectarea condițiilor de igienă și distanțare, astfel încât riscul contaminării cadrelor medicale sau de către acestea să fie eliminat.

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.