Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Noua recomandare a Consiliului Europei abordează „dimensiunea digitală” a violenței împotriva femeilor și fetelor
24.11.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Cyberlaw, Drept penal, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Ediția din acest an a Zilei Internaționale a ONU pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor (25 noiembrie) pune accent asupra dimensiunii digitale a violenței împotriva femeilor și fetelor, potrivit unui comunicat.

De la body shaming (batjocorirea formei, dimensiunii sau înfățișării cuiva) și cyber-flashing (trimiterea online a imaginilor sexuale nesolicitate) la doxing (partajarea online a informațiilor personale fără consimțământ), dezvoltarea rapidă a tehnologiilor informației și comunicării facilitează, de asemenea, apariția unor noi căi de violență împotriva femeilor și fetelor, expunându-le la mai multe riscuri de a fi abuzate.

În prima recomandare privind „dimensiunea digitală” a violenței împotriva femeilor, Grupul de experți al Consiliului Europei privind acțiunea împotriva violenței împotriva femeilor și violenței domestice (GREVIO) definește și subliniază atât problema violenței bazate pe gen împotriva femeilor comise online, cât și a atacurilor bazate pe tehnologie împotriva femeilor, cum ar fi dispozitivele de urmărire. Într-adevăr, companiile de securitate pe internet identifică stalkerware sau spouseware, de exemplu, care pot urmări viața privată a cuiva fără știință sau consimțământ, accesând informații personale precum contactele, jurnalele de apeluri, fotografiile, videoclipurile, mesajele SMS și chiar locația fizică.

Monitorizând implementarea Convenției de la Istanbul, GREVIO a identificat lacune majore în legile interne privitoare la violența împotriva femeilor prin aceste tehnologii și online. Recomandarea sa stabilește o definiție clară a dimensiunii digitale a violenței împotriva femeilor și propune acțiuni specifice care trebuie întreprinse pe baza celor patru piloni ai Convenției de la Istanbul: prevenirea, protecția, urmărirea penală și politicile coordonate.

Până în prezent lipsește o tipologie universală/o definiție a comportamentelor sau a acțiunilor avute în vedere pentru gruparea tuturor formelor de violență împotriva femeilor comise online sau prin tehnologie. Recomandarea definește termenul „dimensiunea digitală a violenței împotriva femeilor” ca fiind suficient de cuprinzător pentru a cuprinde atât actele de violență online, cât și cele comise prin tehnologie, inclusiv tehnologia care nu a fost încă dezvoltată.

Statisticile dezvăluie amploarea problemei. De exemplu, potrivit unui raport publicat de Women’s Aid, 45% din victimele violenței domestice au cunoscut o anumită formă de abuz online în relația lor, în timp ce 48% au raportat că au fost supuse hărțuirii sau abuzurilor online după încetarea relației.

Printre acțiunile specifice recomandate pentru abordarea dimensiunii digitale a violenței împotriva femeilor se numără:
– Revizuirea legislației relevante în conformitate cu dimensiunea digitală a violenței împotriva femeilor;
– Lansarea de inițiative de eradicare a stereotipurilor de gen și a discriminării, în special în rândul bărbaților și băieților;
– Promovarea includerii siguranței online la toate nivelurile educației;
– Dezvoltarea și difuzarea de informații privind mijloacele juridice și serviciile de sprijin;
– Punerea la dispoziția tuturor victimelor a serviciilor de asistență și a consiliere;
– Stimularea intermediarilor de internet pentru a asigura moderarea conținutului;
– Dotarea autorităților de aplicare a legii cu instrumentele și cunoștințele necesare pentru a investiga și judeca în mod eficient;
– Încurajarea intermediarilor de internet să împartă responsabilitatea și să ia măsuri pentru a pune capăt impunității pentru actele de violență digitale;
– Includerea dimensiunii digitale a violenței împotriva femeilor în strategiile și planurile de acțiune naționale;
– Instituirea unui sistem de colectare a datelor privind violența împotriva femeilor în dimensiunea digitală;
– Asigurarea faptului că datele privind sinuciderile și crimele pe motive de gen conțin informații relevante cu privire la hărțuirea online.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti