« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

CEDO. Biancardi v. Italy. Motoarele de căutare și administratorii ziarelor online sunt obligați să scoată de la indexare articole de pe internet
25.11.2021 | JURIDICE.ro

Drept Timisoara
Secţiuni: CEDO, Cyberlaw, Data protection, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Jurisprudență, Media & Publicitate | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 25 noiembrie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Biancardi v. Italy.

În unanimitate, Curtea a reținut că nu a existat o încălcare a art. 10 (libertatea de exprimare) din Convenție.

Cauza se referea la „dreptul de a fi uitat”. Reclamantul, fost redactor-șef al unui ziar online, a fost găsit responsabil în cadrul procedurilor civile pentru că nu a eliminat din ziarului său un articol despre o luptă într-un restaurant, oferind detalii cu privire la procesul penal aferent. Instanțele au remarcat în special că reclamantul nu a scos de la indexare cuvintele cheie ale articolului, astfel încât oricine a putut scrie într-un motor de căutare numele restaurantului şi al proprietarului şi a putut avea acces la informaţii sensibile privind procedura penală, deşi patronul localului a cerut eliminarea articolului.

Curtea a împărtășit punctul de vedere al Guvernului potrivit căruia nu numai furnizorii de motoare de căutare pe internet ar putea fi obligați să elimine de la indexare materialele, ci și administratorii arhivelor de ziare accesibile prin intermediul internetului, precum reclamantul.

De asemenea, Curtea a fost de acord cu hotărârile instanțelor interne potrivit cărora accesul prelungit și facil la informațiile privind procesul penal privind proprietarul restaurantului i-a încălcat dreptul acestuia la reputație. Prin urmare, dreptul reclamantului de a transmite informații în temeiul Convenției nu a fost încălcat și cu atât mai mult cu cât nu i s-a cerut efectiv să elimine articolul de pe internet.

Acesta a fost primul caz în care CEDO a examinat dacă răspunderea civilă a unui jurnalist pentru eliminarea de la indexare a informațiilor publicate pe internet a fost compatibilă cu articolul 10 din Convenție.

:: Hotărârea

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.