Secţiuni » Comunicare profesională
Comunicare profesionalăComunicate profesioniştiEvenimente programateEvenimente recenteOportunităti de carieră

Vizita Familiei Regale a României în Marea Britanie. Bust al Regelui Mihai I dezvelit la Londra
26.11.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Life, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 25 noiembrie 2021, în cea de-a doua zi a vizitei cu caracter public pe care o efectuează în Marea Britanie în perioada 24-27 noiembrie 2021, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române și Alteța Sa Regală Principele Radu au participat, la Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, la ceremonia de dezvelire a bustului în bronz al Regelui Mihai I, cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la nașterea suveranului – a informat site-ul România Regală.

Statuia, amplasată în curtea misiunii diplomatice a României la Londra, a fost realizată de sculptorul Valentin Tănase și a fost dezvelită de Custodele Coroanei și de Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Unit, Excelența Sa doamna Laura Popescu, gazda ceremoniei.

Ambasadorul României la Londra a evidențiat în alocuțiunea sa legăturile puternice dintre Familia Regală Britanică și Regele Mihai I, stră-strănepot al Reginei Victoria și văr al Reginei Elisabeta a II a, legături care adaugă o dimensiune importantă relației bilaterale dintre România și Regatul Unit.
“Regele Mihai I al României a fost pur și simplu excepțional. Tăria și caracterul său, demnitatea sa și fibra morală, devotamentul față de poporul său au marcat și inspirat multe generații de români”, a afirmat ES doamna Laura Popescu, citată într-un comunicat al Ambasadei României la Londra.
Ambasadorul a mulțumit autorului lucrării, sculptorul Valentin Tănase, domnului Petru Moțac, pentru sprijinul acordat în realizarea soclului și amplasarea statuii, și artistului Bogdan Mihai Radu, pentru picturile cu Regina Maria pregătite pentru eveniment.

La evenimentul de la Londra, care a inclus și o slujbă religioasă, au participat personalități românești printre care s-au numărat ES dl Andrew Popper, Președintele Consiliului Regal Român, Dr. Jonathan Eyal, membru al Consiliului Regal, Sir George Iacobescu, soprana Nelly Miricioiu, jurnalistul Christian Mititelu, alături de personalități britanice precum Președintele Asociației Britanice Paralimpice, Directoarea Crucii Roșii Londoneze, Comandantul Colegiului Regal de Apărare, reverendul profesor Peter Galloway.

Omul de afaceri de origine română, Sir George Iacobescu, prezent la festivitate, a declarat jurnalistului Petru Clej, de la RFI: “Acest bust este foarte frumos (…). Pentru moment este la Ambasadă și are un amplasament foarte bun, dar vom încerca să-l popularizăm și în timp să ajungă în centrul Londrei, pentru a aduce aminte poporului britanic de relația extraordinară și relația de sânge între familia regală britanică și familia regală română.”

La rândul său, politologul Cercet. Dr. Jonathan Eyal, Director de Studii de Securitate Internațională la Royal United Services Institute (RUSI), licențiat în Drept și Relații Internaționale al Universităților din Oxford și Londra, fiind intervievat de același publicist, a spus: “Dacă Regele ar fi fost aici în momentul acesta s-ar fi gândit poate mai mult la situația politică a României de astăzi și la o constituție care rămâne defectă și care nu are nicio capacitate de a crea un sistem politic stabil în România. Mă gândesc mai mult la instituția monarhică și la aportul personal al Regelui pentru stabilitatea României în trecut. Nu este un argument pentru restaurarea monarhiei, dar este un argument pentru a ne aminti ce aport a avut monarhia României pentru țară.”

În continuarea ceremoniei, participanții au luat parte la o recepție în saloanele Ambasadei României, la invitația doamnei Ambasador.

În partea a doua a zilei, Custodele Coroanei și Principele Radu au avut o întâlnire cu Ambasadorul României, în care au fost discutate proiecte pentru anul 2022, referitoare la sprijinirea marii comunități românești din Regatul Unit și la promovarea companiilor românești pe piața britanică.

* * *

Miercuri, 24 noiembrie, în prima zi a vizitei regale, Custodele Coroanei și Principele Radu au vizitat Colegiul Regal de Apărare (RCDS), prestigioasă instituție militară fondată în anul 1927 la inițiativa lui Winston Churchill, sub numele de Imperial Defence College – a anunțat România Regală.

La vizită a luat parte ES doamna Ambasador Laura Popescu. Au fost prezenți ES domnul Andrew Popper, Președintele Consiliului Regal, cancelarul Casei Majestății Sale, dl Traian Sârcă, și șeful de Cabinet al Custodelui Coroanei, dra Liana Greavu.
Cuplul regal a fost întâmpinat de generalul-locotenent Sir George Norton KCVO CBE, Comandantul Colegiului Regal de Apărare, și de generalul-maior Stephen McMahon CBE.

Custodele Coroanei și Principele Radu au purtat un dialog cu cursanții anului 2021 ai RCDS pe teme legate de actualitatea Uniunii Europene și a NATO. De asemenea, Majestatea Sa și Comandantul Colegiului au discutat despre posibilitatea de a organiza, în cursul anului 2022, o întâlnire între cursanții colegiului și cei ai Universității Naționale de Apărare Carol I.

În continuare, Principele Radu a fost oaspetele Asociației Britanice Paralimpice, unde s-a întâlnit cu domnul Mike Sharrock, Președintele Director General al organizației. La întâlnire a luat parte ES doamna Ambasador al României.

Principele a avut un amplu dialog cu dl Sharrock pe tema cooperării bilaterale între asociația britanică și Comitetul Național Paralimpic din România.

Tot miercuri, Custodele Coroanei și Principele Radu s-au întâlnit cu Lordul Primar al Londrei, la reședința acestuia, Mansion House. A fost prezentă la întâlnire ES doamna Ambasador Laura Popescu.

Cel de-al 693-lea Lord Primar al Londrei, The Rt Hon Alderman Vincent Thomas Keaveny, potrivit Wikipedia este avocat comercial, absolvent al St Michael’s College, University College Dublin și Trinity College Dublin. A trăit și a lucrat în Anglia din 1989, unde profesează din 1992, fiind partener la firma internațională de avocatură DLA Piper LLP din anul 2015 și consiliind bănci și companii din Marea Britanie și Europa în chestiuni bancare și financiare. A fost membru al Comitetului Societății de Drept din City of London (2006 – 2013), Președinte al Societății (2014 – 2015) și Șerif al City of London (2018 – 2019). Anul acesta a fost ales Lord Primar al Londrei, preluând mandatul la 13 noiembrie 2021.

Lordul Primar și Majestatea Sa au purtat un dialog pe tema prezenței în Marea Britanie, cu precădere în Londra, a unui număr de aproape un milion de români, precum și despre prezența mai proeminentă a companiilor românești în mediul economic, financiar, bancar și comercial al Londrei.

În după-amiaza aceleiași zile, Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au fost primiți la Castelul Windsor de către Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a. Întâlnirea a avut un caracter privat.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti