Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Activitate parchete / 22-26 noiembrie 2021


26.11.2021 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Solicitare încuviințare percheziție informatică față de un deputat.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 932/VIII/3 din data de 12 noiembrie 2021, în considerarea prevederilor legale și constituționale, procurorul șef al DNA a inițiat procedura necesară în vederea încuviințării, de către Camera Deputaților, a percheziției informatice în dosarul penal privind pe M.G.A., în prezent deputat în Parlamentul României, suspect pentru săvârșirea a opt infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite (art. 13 din Legea 78/2000).

Concret, procurorul șef al DNA a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul și dosarul penal (9 volume) întocmite de procurorii din cadrul Serviciului teritorial Pitești, pentru a fi înaintate ministrului Justiției, astfel încât acesta să solicite Camerei Deputaților, în baza art. 72 din Constituția României, art. 23 alin. 1 si art. 24 din Legea 96/2006 republicată, privind Statutul deputaților și senatorilor, art. 222 alin. 1 și 2 din Regulamentul Camerei Deputaților, încuviințarea percheziției informatice.

Percheziția informatică este o activitate prevăzută de Codul de procedură penală necesară pentru descoperirea și strângerea probelor în procesul penal, iar în cazul membrilor Parlamentului, efectuarea acestei activități este condiționată strict de votul plenului Camerei din care face parte parlamentarul respectiv.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA – Serviciul Teritorial Oradea. Luare de mită. Fals intelectual. Fals informatic.

În cauza mediatizată prin comunicatele nr 942/VIII/3 din 16 noiembrie 2021 și 946/VIII/3 din 17 noiembrie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au extins urmărire penală, au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 24 noiembrie 2021 a suspecților:

B.P.D., asistent medical în cadrul Direcției de Sănătate Satu Mare, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual și complicitate la fals informatic, toate în formă continuată;

Două persoane fără calitate specială, fiecare pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual și complicitate la fals informatic, toate în formă continuată.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

Cei trei suspecți figurează între persoanele care ar fi intermediat legătura dintre asistentele medicale și registratorii din centrul de vaccinare Petea implicați în eliberarea certificatelor false de vaccinare (vezi comunicatul 946/VIII/3 din 17 noiembrie 2021) și cei interesați de obținerea acelor certificate false.
Concret, cei trei ar fi procedat la identificarea unor persoane care doreau să obțină adeverințe de vaccinare fără a le fi administrată doza de vaccin, cerând și primind în schimb sume de bani (250 -300 euro). Banii le erau transmiși asistenților medicali din cadrul Centrului de vaccinare Petea implicați în activitățile infracționale descrise în comunicatul anterior, iar o parte li se „întorceau” drept recompensă pentru „serviciile” prestate.
Din probele administrate a reieșit că, în perioada 08 septembrie – 02 noiembrie 2021 (supusă analizei până în acest moment) la Centrul de vaccinare Petea figurează în Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV) un număr de 5495 de persoane ca fiind vaccinate. Din analiza datelor au rezultat suspiciuni că peste 3500 de persoane fie nu ar fi fost fizic în centrul de vaccinare, ori au fost, dar nu ar fi primit efectiv doza de vaccin.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

:: Sursa: www.pna.ro

3. DNA – Secția de combatere a corupției. Luare de mită. Trimitere în judecată.

În cauza mediatizată prin comunicatul 948/VIII/3 din 17 noiembrie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului D.N.R., la data faptei specialist în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 15 septembrie 2021 – 16 noiembrie 2021, inculpatul D.N.R., în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 15.000 euro și, după mai multe „negocieri”, ar fi acceptat promisiunea sumei de 12.000 euro (plătibilă în două tranșe), în legătură cu îndeplinirea unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu.
Concret, banii respectivi ar fi fost pretinși în legătură cu un contract de achiziție publică pe care omul de afaceri intenționa să îl încheie cu Direcția Națională Anticorupție.
În contextul menționat mai sus, la data de 16 noiembrie 2021, inculpatul D.N.R. a primit de la omul de afaceri 30.000 de lei (echivalentul a 6.000 euro), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

4. DNA – Serviciul Teritorial Galați. Cumpărare de influență. Control judiciar.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 934/VIII/3 din 12 noiembrie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Galați au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data 25 noiembrie 2021, față de inculpata B.L.G., avocat suspendat în cadrul Baroului Brăila, săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 7 octombrie 2021, inculpata B.L.G. ar fi promis unei persoane că îi va da 10.000 euro pentru a convinge pe oricare dintre cei doi ofițeri cu funcții de conducere la nivelul județului/municipiului Brăila ca, în virtutea atribuțiilor și autorității lor profesionale, să dispună atât încetarea continuării acțiunilor de control la două societăți comerciale, cât și restituirea sumelor de bani și a mărfurilor ridicate de poliție cu ocazia controalelor, ceea ce ar fi îngreunat atât desfășurarea cercetărilor cât și completarea materialului probator într-un dosar penal.

În aceeași cauză este cercetat sub control judiciar și inculpatul P.Ș.L, ofițer de poliție, șef al Secției 1 Poliție Rurală Brăila, pentru că ar fi avertizat o persoană, administrator a celor două societăți comerciale, asupra unor controale și a unei percheziții pe care poliția urma să le facă la societățile respective. (detalii în comunicatul nr. 934/VIII/3 din 12 noiembrie 2021).

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpata B.L.G. trebuie să respecte o serie de obligații între care să nu părăsească țara, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului și să nu se apropie și să nu comunice, direct sau indirect, pe nicio cale, cu anumite persoane, așa cum sunt menționate în ordonanța procurorilor.

Inculpatei i se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatei i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

:: Sursa: www.pna.ro

5. DNA – Serviciul Teritorial Timișoara. Folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Luare de mită. Fals intelectual. Fals în înscrisuri sub semnătură privată. Falsificare a înscrisurilor în certificatele zootehnice sau în alte evidențe oficiale. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au trimis în judecată, în stare de libertate și sub control judiciar, 12 inculpați (crescători de ovine, medici veterinari, ingineri zootehniști etc.), pentru încercarea de fraudare a fondurilor europene pentru zootehnie, prin folosirea de certificate falsificate de atestare a unei rase de ovine. Cei 12 inculpați au fost trimiși în judecată pentru următoarele infracțiuni:
– tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (săvârșite sub diferite forme de participație),
– luare de mită,
– fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată,
– falsificare a înscrisurilor în certificatele zootehnice sau în alte evidențe oficiale (din Legea zootehniei nr. 32/2019).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

Cercetările în prezenta cauză au vizat modalitatea frauduloasă prin care mai mulți crescători de animale ar fi încercat să obțină fonduri europene nerambursabile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în cadrul schemei de Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ)-campania 2021, care are în vedere tocmai încurajarea procesului de ameliorare a rasei de ovine Țurcană pe teritoriul României, în acord cu strategia promovată la nivelul statelor membre UE.
Concret, în anii 2020 și 2021, cinci dintre inculpați ar fi intrat în posesia unui număr de 58 de certificate zootehnice care ar fi fost emise pe baza unor înscrisuri falsificate de medicii veterinari D.A.C. și D.C.I., de inginerul zootehnist P.L. și de controlorul implicat în culegerea datelor genetice și performanțelor ovinelor implicate în procesul de ameliorare a rasei de ovine Țurcană. Documentele respective, emise de o asociație de crescători de ovine din județul Hunedoara, care gestionează, la nivel național, Registrul Genealogic al rasei de ovine Țurcană, atestau că cele 58 de ovine, masculi, sunt animale de rasă pură, cu toate că animalele nu existau în realitate.
Pentru „ajutorul” acordat în acest sens, inculpatul P.L. ar primit de la unul dintre cei cinci inculpați suma de 2.000 lei.
Ulterior, certificatele respective ar fi fost vândute (900-1.000 lei/bucată) împreună cu mijloacele oficiale de identificare (crotalii) unor fermieri de pe raza județelor Timiș, Arad și Caraș-Severin care le-au folosit în relația cu A.P.I.A pentru a dovedi îndeplinirea condiției necesare de obținere a fondurilor nerambursabile (un berbec cu certificat zootehnic la un număr de 35 de femele ovine).
În realitate, fermierii nu aveau în exploatație astfel de animale de reproducție de rasă pură Țurcană.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Structura Centrală. Trafic internațional de droguri de risc și de mare risc. Percheziții domiciliare.

Urmare a comunicatului din data de 01.09.2020, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:

La data de 22.11.2021, ca urmare a cooperări judiciare internaționale între procurorii DIICOT și autoritățile germane, acestea din urmă au pus în aplicare un număr de 4 mandate de percheziție, la domiciliile a 4 inculpați suspectați că ar fi fost responsabili de manipularea și organizarea transportului de 1,5 tone de hașiș și 751 de kilograme de pastile de captagon depistat de către procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO – Serviciul Antidrog, la data de 30.08.2020.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate mai multe suporturi digitale de date și înscrisuri cu valoare probatorie.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Structura Centrală. Trafic de droguri de risc. Reținere.

La data de 25.11.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc.

În cauză s-a reținut faptul că, inculpatul comercializa cantități mari de cannabis la domiciliul său, de pe raza municipiului București.
În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a reținut faptul că inculpatul chema cumpărătorii/consumatorii la domiciliul său, în fiecare zi de joi și le comercializa acestora cantități de ordinul kilogramelor de cannabis.
La data de 25.11.2021, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO București au efectuat o percheziție domiciliară, în urma căreia au fost ridicate 4,15 kilograme cannabis, precum și sumele de 36.880 de lei și 750 de euro.
În timpul percheziției domiciliare, la locuința inculpatului au mai sosit și doi cumpărători, unul dintre ei deplasându-se la locuința acestuia direct de la sediul DIICOT, unde se prezentase în vederea prelungirii măsurii controlului judiciar, fiind cercetat în altă cauză pentru trafic de droguri..
În cursul zilei de astăzi, inculpatul reținut va fi prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava. Constituire a unui grup infracțional organizat. Contrabandă calificată. Trafic de migranți. Reținere.

La data de 23.11.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Suceava au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 8 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă calificată și trafic de migranți.

În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2020, inculpații au constituit două grupuri infracționale organizate, care au acționat în mod coordonat, în scopul comiterii infracțiunilor de „contrabandă calificată”, constând în introducerea în mod ilegal în România, peste frontiera de stat, prin zona verde adiacentă localității Bilca, din județul Suceava, a unor importante cantități de țigarete de proveniență extra-comunitară, în vederea valorificării.
În ceea ce privește structura și organizarea grupurilor infracționale, liderii acestora aveau rolul de a organiza preluarea țigaretelor furnizate de segmentul ucrainean al grupului infracțional, de a ține legătura cu aceștia din urmă, de a scoate țigaretele din zona de frontieră, de a depozita țigaretele, de a transporta și de a valorifica, în final, țigaretele, sens în care coordonau activitatea celorlalți membri care acționau pe teritoriul României.
Alți membri ai grupărilor aveau rolul de a supraveghea căile de acces folosite de membrii care acționau pe teritoriul Românei, de a coordona activitatea cărăușilor ucraineni și români în momentul predării, respectiv preluării peste graniță a țigaretelor, care erau ambalate în folie de culoare neagră, prevăzute cu chingi speciale pentru a fi transportate în spate de cărăuși, până la mijloacele de transport folosite de membrii grupului infracțional organizat.
Pentru a comunica, de regulă, membrii grupurilor foloseau stații de emise-recepție și aplicații de mesagerie, iar convorbirile purtate erau scurte și codate, interlocutorii evitând să facă referire directă la activitatea infracțională desfășurată.
Totodată, membrii grupărilor au preluat și grupuri de migranți afgani pe care i-au sprijinit în trecerea frauduloasă a frontierei din Ucraina către România.
La data de 23.11.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Suceava împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Suceava efectuează un număr de 10 percheziții domiciliare în urma cărora au fost ridicate 7 autoturisme, un microbuz, 20.900 de lei, 11.600 de euro, 11.995 de pachete de ţigarete de provenienţă extracomunitară (24 de baxuri), 30 de telefoane mobile, 25 de cartele SIM, 21 de staţii emisie-recepţie, 2 binocluri, 351 de cutii cu materiale pirotehnice, 1 card de memorie, un dispozitiv de dirijare dronă, 43 de cordeline (hamuri) folosite pentru transportul coletelor cu ţigarete peste frontiera verde, 16 plăcuţe de înmatriculare (România, Marea Britanie, Irlanda, Norvegia) precum şi mai multe înscrisuri cu valoare probatorie în cauză.
La data de 24.11.2021, Tribunalul Suceava a dispus arestarea preventivă a unui număr de 4 inculpați și măsura controlului judiciar față de alți 4 inculpați.

La acțiune au participat polițiștii I.P.J. Suceava – S.I.C.E., Poliţiei Municipiului Suceava, I.P.J. Bacău-Serviciul Poliţiei Rutiere, Poliţia Municipiului Roman și polițiști de frontieră din cadrul S.T.P.F. Suceava și S.P.F. Siret.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Structura Centrală. Destructurarea unor grupări infracționale organizate. Trafic de persoane și de minori. Exploatarea persoanelor vulnerabile. Trafic de migranți. Criminalitate informatică. Trafic de droguri . Infracțiuni contra patrimoniului cu consecințe deosebit de grave. Percheziții domiciliare.

La data de 24.11.2021, procurorii DIICOT împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Poliției Române au efectuat un număr de 47 de acțiuni operative pentru destructurarea unor grupări infracționale organizate, specializate în trafic de persoane și de minori, exploatarea persoanelor vulnerabile, trafic de migranți, criminalitate informatică, trafic de droguri și infracțiuni contra patrimoniului cu consecințe deosebit de grave.

În cadrul operațiunii au fost puse în executare 457 percheziții domiciliare și 367 mandate de aducere, fiind ridicate în vederea confiscării peste 30 de kilograme de droguri de risc și mare risc, peste 2 kilograme de substanțe psihoactive, 2 culturi (51 plante) de cannabis, instalații destinate întreținerii culturilor de cannabis, 48 grindere, 40 cântare precizie, 2 autoturisme de lux, 60 drone cu cameră video, peste 1400 de bunuri contrafăcute(articole vestimentare și parfumuri), 3 arme neletale, 500 grame de bijuterii din aur, sumele de 559.215 euro, 442.022 lei, 3.822 dolari, diverse arme albe și înscrisuri.
În urma audierilor, procurorii DIICOT au dispus următoarele măsuri preventive: 154 ordonanțe de reținere și 36 ordonanțe de luare a măsurii controlului judiciar. Totodată, au fost puse în executare 2 mandate europene de arestare, iar pentru un număr de 9 inculpați vor fi formulate propuneri de arestare în lipsă.

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT – Serviciul Teritorial Iași. Înșelăciune cu consecințe deosebit de grave. Spălare de bani. Abuz în serviciu. Percheziții domiciliare.

Urmare a comunicatului din data de 24.11.2021 (link) procurorii DIICOT – ST Iaşi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi au efectuat un număr de 18 percheziții domiciliare, pe raza judeţului Iaşi, în urma cărora au fost identificate mai multe mijloace de comunicare, înscrisuri utilizate în activitatea infracțională, sume de bani și alte bunuri interzise la deținere.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că, grupul infracţional organizat a fost constituit încă din anul 2015 și a acționat în mod efectiv, până la data intervenției organelor de urmărire penală, având o structură ierarhizată, în care liderul i-a coordonat pe ceilalți membri, inclusiv pentru valorificarea în scop infracțional a cunoștințelor juridice de specialitate ale acestora (avocat şi notari publici).
Astfel, liderul grupului, a primit direct sau indirect, prin persoane interpuse, sumele de bani provenite din activitatea infracțională, a stabilit cuantumul cuvenit fiecărui membru al grupului și le-a distribuit efectiv, potrivit ierarhiei și importanței acestora cadrul grupului, precum şi aplicarea, la nevoie, a unor măsuri de coerciție, prin neplata sumelor de bani sau reducerea cuantumului.
În cadrul rolurilor specifice din interiorul grupului, s-a conturat activitatea infracţională a unui avocat din cadrul Baroului Iași, care și-a pus la dispoziție cunoștințele juridice specializate, pentru a acorda un sprijin infracțional liderului grupului (în același timp, autor al faptelor de înșelăciune).
Astfel, activitatea acestuia a constat în identificarea operațiunilor juridice cele mai potrivite, pentru a crea o aparență de legalitate actelor infracționale, a păstrat produsul infracțional, prin inițierea unor circuite de spălare a banilor, a asigurat protecția juridică în cazul în care ar fi fost declanșate proceduri legale față de membrii grupului, folosind totodată calitatea de avocat, pentru a întări seriozitatea susținută de lider față de persoanele vătămate, la momentul inducerii în eroare.
În acest sens, suspectul se deplasa împreună cu liderul grupului la domiciliul persoanelor vătămate, cărora le înmâna cartea sa de vizită, se prezenta în faţa autorităților administrative unde, prin invocarea calității de avocat, intenționa rezolvarea unor aspecte în interesul grupului, inclusiv prin prezentarea unei persoane vătămate a unor aspecte neadevărate, în legătură cu situația juridică a bunului imobil, pentru a o determina să încheie, în calitate de cumpărător, un contract de vânzare-cumpărare.
Pentru toate acestea, suspectul a primit de la liderul grupului sume importante de bani, fiind a doua persoană ca importanță în ierarhia grupului.
Totodată, un alt membru al grupului, notar public din municipiul Iași, i-a furnizat liderului informații despre drepturile reale imobiliare care puteau fi tranzacționate în mod fraudulos de către membrii grupului și a autentificat toate actele notariale necesare grupului, uneori cu încălcarea evidentă a dispozițiilor legale.
Astfel, suspectul s-a deplasat personal la domiciliul persoanelor vătămate și a autentificat acte, fără a consemna aceste aspecte în încheierea de autentificare, nu a respectat dispozițiile privind procedura succesorală notarială, prin aceea că a finalizat procedura în cursul aceleiaşi zile în care a fost înregistrată cererea, consemnând că nu sunt alți moștenitori, în afara unei persoane, cu toate că acestea erau prezente, chiar în biroul său, a autentificat declarații notariale, deși cunoștea faptul că acestea conțin afirmații neadevărate etc.).

Până la acest moment procesual au fost identificate 10 persoane vătămate și un prejudiciu în cuantum de 2.500.000 Euro.

Totodată, au fost identificate și circuite de spălare a banilor, pentru păstrarea produsului infracțional.

La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Iaşi vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 16 persoane.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul SCCO Vaslui, Brigada Mobilă de Jandarmi Bacău, IPJ Iași și ITPF Iași.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

6. DIICOT – Biroul Teritorial Teleorman. Destructurarea unui grup infracțional organizat. Trecerea frauduloasă a frontierei de stat. Trafic de migranți. Conducerea unui vehicul fără permis de conducere. Percheziții domiciliare.

La data de 24.11.2021 procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Teleorman împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Teleorman au efectuat un număr de 8 percheziții domiciliare, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de trecerea frauduloasă a frontierei de stat, traficul de migranți și conducerea unui vehicul fără permis de conducere, respectiv încredințarea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că se află în una dintre situațiile prevăzute în alin. 1 sau alin. 2, sau sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive.

În cauză s-a reținut faptul că, la data de 31 octombrie 2021, un număr de 16 cetățeni sirieni au trecut fraudulos frontiera de stat, din Bulgaria în România, cu o ambarcațiune ce aparținea unui cetățean bulgar.
Cu ocazia cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că, cetățenii sirieni au fost debarcați pe malul românesc, iar ulterior au început să se deplaseze pe digul de protecție al râului Sâi, spre comunicația DN54A, care leagă localitățile Islaz – Turnu Măgurele.
În apropierea podului, cei 16 cetățeni sirieni au fost așteptați de două autovehicule, care urmau să îi transporte în municipiul Timișoara, cu scopul de a ajunge ulterior în vestul Europei.
Totodată s-a stabilit faptul că, unul dintre conducătorii autovehiculelor nu poseda permis de conducere.
Lucrătorii de poliție din cadrul I.T.P.F. Giurgiu – Sectorul Poliției de Frontieră Turnu Măgurele au procedat la interceptarea și oprirea în trafic a celor două autovehicule, la aproximativ 2 km față de municipiul Turnu Măgurele.
La sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Teleorman, au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 3 persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Timișoara.

:: Sursa: www.diicot.ro

7. DIICOT – Biroul Teritorial Sibiu. Destructurarea unui grup infracțional organizat. Trafic de migranți. Percheziții domiciliare.

La data de 24.11.2021 procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Sibiu împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Alba au efectuat un număr de 4 percheziții domiciliare, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți.

În cauză s-a reținut faptul că, pe relația Turcia – Bulgaria – România – Ungaria – Austria/Germania a fost constituit un grup infracțional organizat transfrontalier, specializat în activități infracționale circumscrise traficului de migranți, în scopul obținerii de foloase materiale.
În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că, membrii grupării, contra cost, au călăuzit, transportat și adăpostit grupuri de migranți pe teritoriul României în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat a României în Ungaria. Totodată, aceștia au fost implicați și în trecerea frauduloasă a migranților peste frontiera de stat româno-maghiară și în transportarea clandestină a acestora spre țările de destinație, respectiv Austria sau Germania.
Astfel, în funcție de circumstanțele de moment, membrii grupării preluau, în autovehicule, migranții de pe teritoriul României, fie dintr-o pădure situată în apropiere de frontiera româno-bulgară (după ce aceștia au fost călăuziți, ilegal, peste frontiera verde, din Bulgaria până în locul respectiv), fie din centrele de cazare pentru solicitanții de azil de pe teritoriul României (după ce aceștia au fost racolați de către alți membri ai grupării), după care îi transportau și adăposteau, temporar, într-o cabană situată pe raza comunei Cristian din județul Sibiu.
După câteva zile, de regulă, la finalul săptămânii, în funcție de circumstanțele de moment, migranții erau preluați de către membrii grupării din cabană, în autovehicule și, fie erau transportați, pe drumurile neasfaltate din zonă, până într-o parcare de tiruri situată pe autostrada A1, unde erau ascunși în semiremorcile tirurilor și transportați mai departe, clandestin, spre țările de destinație, respectiv Austria sau Germania, fie aceștia îi transportau cu autovehiculele personale până la frontiera româno-maghiară, iar, după ce îi călăuzeau pe jos, peste frontiera verde, în Ungaria, îi transportau mai departe, clandestin, spre țările de destinație, respectiv Austria sau Germania.
La sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Sibiu, au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 5 persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul IJJ Sibiu și IJJ Bihor.

:: Sursa: www.diicot.ro

8. DIICOT – Structura Centrală. Acces ilegal la un sistem informatic. Operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice. Alterarea integrității datelor informatice. Hărțuire. Percheziție domiciliară.

La data de 24.11.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO efectuează o percheziție domiciliară, pe raza județului Ilfov, într-o cauză vizând săvârșirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, alterarea integrității datelor informatice și hărțuire.

În cauză s-a reținut faptul că o persoană vătămată a sesizat faptul că i-a fost accesat contul de e-mail, modificată parola de acces, autorul preluând în totalitate controlul asupra respectivului contului de pe care a transmis către colegii de serviciu, o serie de email-uri denigratoare.
Totodată, persoana vătămata a reclamat faptul că a primit în mod repetat mesaje sau scrisori poștale de la autor, prin care i se adresau diverse insulte, cauzându-i o stare de temere.

:: Sursa: www.diico.ro

9. DIICOT – Structura Centrală. Biroul Teritorial Arad. Biroul Teritorial Satu Mare. Biroul Teritorial Caraș-Severin . Biroul Teritorial Brașov. Destructurarea unor grupări infracționale organizate. Trafic de droguri și operațiuni cu substanțe psihoactive. Percheziții domiciliare.

Miercuri, 24 noiembrie 2021, procurorii D.I.I.C.O.T. și Poliția Română, cu sprijinul Jandarmeriei Române, au efectuat 16 acțiuni operative, pentru destructurarea unor grupări infracționale organizate, specializate în trafic de droguri și operațiuni cu substanțe psihoactive.

Procurorii D.I.I.C.O.T. împreună cu ofițerii de poliție judiciară vor pune în executare 199 mandate de percheziție domiciliară, urmând să fie conduse la audieri 169 de persoane.

Pericol social deosebit al traficului de droguri și operațiunilor cu substanțe psihoactive, precum și consecințele consumului unor astfel de substanțe fac din lupta împotriva acestui fenomen infracțional o prioritate instituțională.

Acțiunile urmăresc documentarea activității infracționale a persoanelor bănuite, recuperarea prejudiciilor, indisponibilizarea bunurilor obținute din săvârșirea de infracțiuni sau deținute ilegal și crearea unui climat optim de siguranță a cetățenilor.

Comunicat Structura Centrală | Comunicat Biroul Teritorial Arad | Comunicat Biroul Teritorial Satu Mare  | Comunicat Biroul Teritorial Caraș-Severin | Comunicat Biroul Teritorial Brașov  | Comunicat trafic de droguri

:: Sursa: www.diicot.ro

10. DIICOT – Structura Centrală. Biroul Teritorial Timișoara. Biroul Teritorial Ploiești. Biroul Teritorial Cluj. Biroul Teritorial Iași. Biroul Teritorial Neamț. Destructurarea unor grupări infracționale organizate. Infracțiuni împotriva patrimoniului, cu consecințe deosebit de grave. Percheziții domiciliare.

Miercuri, 24 noiembrie 2021, procurorii D.I.I.C.O.T. și Poliția Română, cu sprijinul Jandarmeriei Române, au efectuat 6 acțiuni operative, pentru destructurarea unor grupări infracționale organizate, specializate în săvârșirea de infracțiuni împotriva patrimoniului, cu consecințe deosebit de grave.

Procurorii D.I.I.C.O.T. împreună cu ofițerii de poliție judiciară, vor pune în executare 116 mandate de percheziție domiciliară și 49 de mandate de aducere.

În cadrul dosarelor penale instrumentate, sunt investigate infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, obținere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri, spălare de bani, furt calificat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, abuz în serviciu, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fraudă informatică, punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare, contrabandă și evaziune fiscală.
Acțiunile urmăresc documentarea activității infracționale a persoanelor bănuite, recuperarea prejudiciilor, indisponibilizarea bunurilor obținute din săvârșirea de infracțiuni sau deținute ilegal și crearea unui climat optim de siguranță a cetățenilor.

Persoanele depistate vor fi conduse la audieri, în vederea luării măsurilor legale în fiecare cauză.
În cursul acestei zile, în funcție de evoluția anchetei, în fiecare caz în parte, Poliția Română și D.I.I.C.O.T. vor oferi informațiile ce pot fi făcute publice.

Comunicat Structura Centrală | Comunicat Biroul Teritorial Timișoara | Comunicat Biroul Teritorial Ploiești | Comunicat Biroul Teritorial Cluj | Comunicat Biroul Teritorial Iași | Comunicat Biroul Teritorial Neamț

:: Sursa: www.diicot.ro

11. DIICOT – Biroul Teritorial Giurgiu. Biroul Teritorial Galați. Biroul Teritorial Bacău. Biroul Teritorial Craiova. Biroul Teritorial Constanta. Biroul Teritorial Brăila. Biroul Teritorial Pitești. Biroul Teritorial Călărași. Biroul Teritorial Tulcea. Trafic de minori. Trafic de persoane. Pornografie infantilă. Percheziții domiciliare.

În cadrul acțiunii pentru combaterea grupărilor de criminalitate organizată, unul dintre obiectivele principale este combaterea fenomenului de trafic de persoane și de minori și exploatare a persoanelor vulnerabile. În acest scop, procurorii D.I.I.C.O.T. împreună cu Poliția Română, cu sprijinul Jandarmeriei Române, efectuează 9 acțiuni operative.

În cadrul acestora, procurorii D.I.I.C.O.T. și ofițerii de poliție judiciară efectuează un număr de 87 de percheziții domiciliare și pun în executare 152 de mandate de aducere.

Acțiunile urmăresc documentarea activității infracționale a persoanelor bănuite, recuperarea prejudiciilor, indisponibilizarea bunurilor obținute din săvârșirea de infracțiuni sau deținute ilegal și, nu în ultimul rând, identificarea și protejarea victimelor unor astfel de infracțiuni.

Persoanele depistate vor fi conduse la audieri, în vederea luării măsurilor legale în fiecare cauză.
În cadrul audierilor, persoanele vătămate au beneficiat de consiliere psihologică, precum și de toate drepturile și măsurile de protecție prevăzute de Codul de Procedură Penală.

Detalii despre acțiunile ce vizează săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori, trafic de persoane și pornografie infantilă puteți regăsi în comunicatele de mai jos:

Comunicat Biroul Teritorial Giurgiu | Comunicat Biroul Teritorial Galați | Comunicat Biroul Teritorial Bacău | Comunicat Biroul Teritorial Craiova | Comunicat Biroul Teritorial Constanta | Comunicat Biroul Teritorial Brăila | Comunicat Biroul Teritorial Pitești | Comunicat Biroul Teritorial Călărași | Comunicat Biroul Teritorial Tulcea | Comunicat pornografie infantilă

:: Sursa: www.diicot.ro

12. DIICOT – Structura Centrală. Destructurarea unor grupări infracționale organizate. Trafic de persoane și de minori. Exploatarea persoanelor vulnerabile. Trafic de migranți. Criminalitate informatică. Trafic de droguri. Infracțiuni împotriva patrimoniului cu consecințe deosebit de grave. Percheziții domiciliare.

În cadrul unei ample operațiuni, procurorii DIICOT și Poliția Română, cu sprijinul Jandarmeriei Române, efectuează 47 de acțiuni operative, pentru destructurarea unor grupări infracționale organizate, specializate în trafic de persoane și de minori, exploatarea persoanelor vulnerabile, trafic de migranți, criminalitate informatică, trafic de droguri și infracțiuni împotriva patrimoniului cu consecințe deosebit de grave.

Acțiunea face parte dintr-o serie de inițiative similare, desfășurate la nivelul DIICOT, începând cu anul 2018.
În cadrul operațiunii coordonate, realizate la nivel național, procurorii DIICOT împreună cu polițiștii vor pune în executare un număr de 457 de mandate de percheziție domiciliară și 367 de mandate de aducere.
Acțiunea relevă preocuparea structurii specializate de a investiga în mod constant infracțiunile de trafic de persoane și de minori, precum și orice forme de exploatare a persoanelor vulnerabile, parte a eforturilor autorităților române de aplicare a legii, de a combate în mod eficient acest fenomen infracțional.
Totodată, sunt vizate și grupuri infracționale implicate în săvârșirea altor fapte aflate în competența de investigare a DIICOT care au activat pe teritoriul național sau cu componentă transfrontalieră.
Perchezițiile au scopul de a obține probe despre activitatea ilegală a grupurilor de criminalitate organizată, pentru tragerea lor la răspundere penală, precum și identificarea bunurilor susceptibile de a fi confiscate sau destinate recuperării prejudiciilor. Acțiunile urmăresc, în final, crearea unui climat optim de siguranță al cetățenilor și nu în ultimul rând protecția victimelor infracțiunilor.

:: Sursa: www.diicot.ro

13. DIICOT – Biroul Teritorial Dâmbovița. Destructurarea unui grup infracțional organizat. Furt calificat. Percheziții domiciliare.

La data de 23.11.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Dâmbovița împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Investigații Criminale au efectuat un număr de 46 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Dâmbovița și Argeș, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunii de furt calificat.

Concomitent cu activitățile desfășurate pe teritoriul României, au fost efectuate alte 11 percheziții domiciliare la locuințele unor membri ai grupului infracțional, pe teritoriul Germaniei.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2015 – 2021, pe teritoriul României, s-a constituit și a acționat un grup infracțional organizat, în scopul comiterii de infracțiuni contra patrimoniului, aceștia săvârșind peste 100 de infracțiuni de furt calificat din TIR-uri aflate în diferite parcări pe teritoriul Germaniei, Franței și Austriei, prejudiciul fiind de aproximativ 1,3 milioane de euro.
Furturile au fost comise, în zona autostrăzilor A10 și A71, în sudul Parisului, iar în Germania în apropierea orașelor ‎Münster și Osnabrück.
Autorii furturilor care erau și administratori de societăți comerciale, sub aparența executării unor activități de transport, se deplasau în aceste state, iar pe timpul nopții sustrăgeau bunuri din alte camioane, aflate în parcări(cantități mari de televizoare, anvelope, biciclete, aparatură electronică, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, cantități mari de combustibil, etc.).
Bunurile furate erau transportate, ulterior, pe teritoriul României, unde erau comercializate către persoane cunoscute membrilor grupării, la prețuri cu mult sub valoarea reală a acestora, în scopul obținerii unor venituri ilicite.
Din investigațiile efectuate până în prezent, a rezultat faptul că liderii grupării erau cei care organizau deplasările în străinătate, asigurând logistica privind transportul și totodată participau activ la comiterea infracțiunilor de furt împreună cu ceilalți membri.
La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Dâmbovița, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 31 persoane.

Cercetările s-au efectuat în cadrul unei echipe comune de anchetă (JIT) încheiate, la nivelul Eurojust, între DIICOT și autoritățile judiciare din Germania și Franța.

La acțiunea din România, au participat 5 jandarmi francezi, 5 polițiști germani și 1 ofițer din cadrul Oficiului European de Poliție EUROPOL.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul SCCO Dâmbovița și BCCO Ploiești, al lucrătorilor de poliție din cadrul IPJ Dâmbovița – Poliția orașului Fineni, al luptătorilor din cadrul SAS Dâmbovița, al jandarmilor din cadrul IJJ Dâmbovița și IJJ Argeș.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diict.ro

14. DIICOT – Serviciul Teritorial Ploieşti. Luare de mită. Dare de mită. Trimitere în judecată.

Prin rechizitoriul din data de 16.11.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată, sub măsura preventivă a controlului judiciar, a doi agenţi de poliţie din cadrul Brigăzii de Poliţie Rutieră Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

De asemenea, prin acelaşi rechizitoriu, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui număr de 2 inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi instigare la dare de mită.

Prin actul de sesizare s-a reţinut faptul că, la data de 15.02.2021, în intervalul orar 02:32 – 03:11, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe raza municipiului Bucureşti, inculpaţii, în calitate de lucrători de poliţie în cadrul Brigăzii de Poliţie Rutieră Bucureşti, au pretins şi primit mită, suma de 900 lei, de la o inculpată, pe care au oprit-o în trafic, pentru efectuarea unui control de rutină.
Suma de bani primită de către inculpaţi cu titlu de mită, a fost remisă de către o inculpată cercetată în cauză, atât cu scopul de a nu fi testată cu aparatul etilotest, cât şi pentru a nu fi sancţionată contravenţional întrucât aceasta nu avea asupra sa declaraţia pe proprie răspundere necesară pentru deplasarea pe timp de noapte pe parcursul instituirii stării de alertă pe fondul panedmiei COVID-19, respectiv nu deţinea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. (2) din O.U.G. nr. 195/2002, fapt ce constituia contravenţie conform art. art. 101 alin. (1) pct. 18 din acelaşi act normativ.
De asemenea, prin actul de sesizare, s-a reţinut faţă de un alt inculpat, cercetat în cauză pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la dare de mită, faptul că, la data de 15.02.2021, în intervalul orar 02:55:30 – 03:01:35, în timpul unei convorbiri telefonice purtată cu inculpata cercetată pentru săvâşirea infracţiunii de dare de mită, a instigat-o pe aceasta să ofere diverse sume de bani cu titlu de mită, cuprinse între 300 lei şi 200 euro către lucrătorii de poliţie.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului București.

:: Sursa: www.diicotro

15. DIICOT – Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud. Efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive. Reținere.

La data de 21.11.2021, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunii de efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În cauză s-a reținut faptul că, inculpatul a comercializat substanțe psihoactive către consumatori de pe raza județului Bistrița-Năsăud.
La data de 21.11.2021, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Bistrița-Năsăud au efectuat o percheziție domiciliară, în urma căreia au fost ridicată cantitatea de aproximativ 1 kilogram de substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, precum și suma de 1.700 de lei.
În cursul zilei de astăzi, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Bistrița-Năsăud cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

:: Sursa: www.diicot.ro

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti