« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

ÎCCJ. Clauză contractuală derogatorie de la dreptul comun înt-un contract de închiriere
29.11.2021 | Alina MATEI

Secţiuni: Drept civil, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Note de studiu, Selected | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că art. 1822 C. civ., care reglementează răspunderea locatarului pentru bunul închiriat, are un caracter supletiv, stabilind o conduită a părţilor de la care acestea pot deroga, stabilind în convenţii clauze speciale, cu un conţinut diferit. Astfel, dispoziţiile clauzei din convenţia părţilor prin care se instituie obligaţia locatorului de a suporta toate reparațiile necesare, indiferent de persoana care provoacă stricăciuni ori degradări imobilului închiriat au caracter derogator de la norma generală şi în mod corect a stabilit instanţa de apel că ele prescriu părţilor o conduită diferită de cea prescrisă de dreptul comun, pe care sunt ţinute să o respecte în virtutea principiului de drept pacta sunt servanda. (Decizia nr. 1808 din 22 septembrie 2021, pronunțată de Secția a II-a civilăÎnaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Alina MateiSĂVESCU & ASOCIAȚII

 
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD