Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Raul-Felix Hodoș: Curierul este un operator independent
29.11.2021 | Cristina BLACIOTI

Secţiuni: Cyberlaw, Data protection, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cristina Blacioti

Cristina Blacioti

Av. conf. univ. dr. Raul-Felix Hodoș, în cadrul dezbaterii „Datele personale în mers: Poștă și Curierat„, ediția 495, organizată de Societatea de Științe Juridice, a declarat: “Din perspectiva articolului 4 din Regulamentul GDPR, care oferă definiții, indiferent dacă datele se află pe plic sau în plic consider că un curier este un operator independent. De ce? Pentru că, pe de o parte, dacă vorbim de datele de pe plic – este clar, sunt date cu caracter personal, pe de altă parte, dacă vorbim de datele conținute în plic – chiar dacă nu sunt vizibile pentru operator, sunt, totuși, prelucrate, în sensul că sunt stocate pe o anumită perioada în depozitele curierului. În același sens, dacă se pierd datele de trimitere, în procedurile interne ale curierilor, din câte știu eu, se vor realiza anumite operațiuni precum deschiderea plicului pentru identificarea posesorului sau destinatarului. Așadar, în orice caz se va face o prelucrare a acestor date. Din perspectiva mea, indiferent de ce tip de date vorbim – din sau de pe plic, avem de-a face cu un operator independent. Având în vedere punctul 2 al articolului 4, dacă plicul cu date se distruge, nu am putea atrage atunci răspunderea curierului ca operator? Nu vorbim de deschiderea plicului. Pur și simplu, plicul a fost distrus accidental. Cine răspunde având în vedere că nu s-au luat suficiente măsuri de siguranță pentru materialele poștale? Pe site-urile marilor firme de curierat naționale, își asumă o răspundere, evocând faptul că limita maximă este de 5.000 lei. Astfel, își asumă curierul că poate plăti distrugerea bunului transportat, dar până în 5.000 de lei. Avem practic o limitare evidentă raportat la cât ar putea reprezenta o amendă din partea autorității pentru operator. Mi se pare inadmisibil să nu putem atrage răspunderea operatorului, curierului pentru faptul că nu și-a luat toate măsurile de precauție pentru asigurarea unei securități adecvate a transporturi. Or, asigurând în mod adecvat transportul se va asigura și securitatea datelor.”

Întreaga dezbatere poate fi accesată aici.

Selecție realizată de Cristina Blacioti
Studentă, Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti