Varia
JURIDICE

200 de ani de la nașterea lui Dostoievski
29.11.2021 | Casa Paleologu

Secţiuni: VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust

Pe 11 noiembrie 2021, Casa Paleologu a marcat cei 200 de ani de la nașterea lui Dostoievski printr-un curs dedicat ideilor sale politice și religioase.

O serie de factori l-au determinat pe romancierul rus să treacă de la socialism utopic și umanitarism romantic la monarhism conservator și creștinism ortodox: experiența din Siberia, apariția nihilismului și a socialismului extrem, reformele lui Alexandru al II-lea, dar și călătoriile sale din occident.

Dostoievski este un critic al liberalismului, fiind însă vorba în special de liberalismul rusesc, pe care îl găsește responsabil pentru criza nihilistă a anilor ’60 din secolul XIX. De asemenea, critica sa față de socialism se dovedește aproape profetică, celebra frază a unuia dintre personajele din Demonii fiind edificatoare: „Am plecat de la libertate absolută și am ajuns la despotism absolut.” Același personaj spune că în societatea pe care urmează să o construiască, o minoritate se va bucura de toate privilegiile, în timp ce restul populației va fi nivelată, fapt împlinit atât de vizibil începând cu Revoluția Bolșevică din anul 1917.

Deși a susținut multe din reformele țarului Alexandru al II-lea, pe unele dintre acestea le-a criticat dur. Una din critici a fost adresată sistemului de învățământ care ar fi generat revoluționari, fiind vorba de o adevărată „fabrică de revoltați”.

De asemenea, o altă critică a lui Dostoievski a fost îndreptată înspre sistemul judiciar. În primul rând, el vorbește negativ despre tribunalele cu jurați. Credea că trebuie să existe magistrați profesioniști, sau măcar ca jurații aleși să aibă minime cunoștințe juridice. Acest lucru este vizibil în romanul Frații Karamazov.

A doua critică se referă la filozofia dominantă în privința responsabilității criminalilor – faptul că criminalul este o victimă a societății și că nu el ar fi responsabil de fapta comisă, iar circumstanțele l-ar fi forțat să se comporte într-un anumit mod. Dostoievski consideră acest lucru degradant pentru ființa umană, întrucât determinismul ca filozofie judiciară este o negare a libertății individului. Faptul de a fi liber trebuie să cauzeze responsabilitate în dreptul indivizilor: „Sunt liber, deci sunt responsabil”. Așa cum s-a văzut în povestea lui Raskolnikov din Crimă și Pedeapsă, mântuirea sa avea să vină doar în urma ispășirii pedepsei pentru crima comisă.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti