Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţiProfesionişti

CtEDO condamnă Bulgaria pentru interceptarea ilegală a unui avocat
30.11.2021 | Gianina CLOP, Sorana SCUTELNICU

Secţiuni: CEDO, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Jurisprudență, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Gianina Clop

Gianina Clop

Sorana Scutelnicu

Sorana Scutelnicu

La data de 16 noiembrie 2021, CtEDO a condamnat Bulgaria în cazul Vasil Vasilev pentru încălcarea art. 8 din CEDO pentru interceptarea ilegală a unei convorbiri telefonice dintre avocat și clientul său și a art. 6 din CEDO pentru desfășurarea nepublică a procesului pentru despăgubiri pretinse de la stat de către avocatul interceptat. 

Într-o cauză penală, inculpatul a fost interceptat. Avocatul acestuia a găsit la dosar și transcrierea unei convorbiri purtate de el cu clientul, folosite împotriva acestuia din urmă. El s-a plâns de violarea vieții private întrucât acea convorbire nu fusese distrusă, așa cum e prevăzut în legea bulgară. Se putea păstra numai dacă avocatul ar fi comis o infracțiune. În rest, Constituția bulgară prevede că secretizarea comunicărilor dintre avocați și clienți „este inviolabilă“. Instanța bulgară care judeca dosarul penal a admis această obiecție, considerând că materialele obținute ilegal trebuie ignorate, dar ele au rămas la dosar. Clientul a fost achitat.

Avocatul a introdus o acțiune pentru despăgubiri împotriva Parchetului și serviciul de interceptări al Poliției. Instanța a decis ca procesul să fie nepublic, pe motiv că era vorba de niște informații clasificate – convorbirile telefonice respective. Inclusiv hotărârea judecătorească a fost clasificată pe acest motiv și pronunțarea nu a avut loc în public. Pretențiile avocatului au fost respinse.

CtEDO a constatat că înregistrarea și transcrierea conversației cu clientul au adus atingere dreptului reclamantului cu privire la viața sa privată și la corespondența acestuia. Curtea menționează că, și în condițiile în care conținutul conversației dintre avocat și clientul său nu presupunea consultanță juridică, aceasta trebuie să beneficieze de o protecție consolidată. Sunt confidențiale inclusiv comunicările avocat-client chiar dacă nu au nimic în comun cu litigiul. Pentru că legea bulgară nu prevede distrugerea comunicărilor avocat-client interceptate accidental, CtEDO a constatat încălcarea art. 8 din CEDO.

Cu privire la procesul nepublic pentru obținerea de despăgubiri, CtEDO a reținut că atunci când o cauză se referă la o încălcare a unui drept fundamental de către stat, controlul procedurii din partea publicului este esențial pentru menținerea încrederii în statul de drept. Or, faptul că într-o cauză se utilizează materiale clasificate nu înseamnă automat că ședința de judecată trebuie să fie nepublică. Astfel, a existat și o încălcare a articolului 6 din CEDO – dreptul la o judecată în public.

Jurist Gianina Clop, Membru VeDem Just
Profesor Sorana Scutelnicu, Voluntar VeDem Just

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti