Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Favorizarea făptuitorului săvârșită de un avocat


02.12.2021 | Alina MATEI
Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Note de studiu, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că întruneşte elementele de tipicitate ale infracţiunii de favorizare a făptuitorului (art. 269 alin. 1 C. pen.) fapta avocatului de a-l sfătui şi a-l învăţa pe denunţător să declare în cadrul audierii în calitate de inculpat în faţa instanţei că o sumă de bani remisă clientului său, coinculpat în dosar, nu reprezenta preţul traficării influenţei, ci restituirea unui împrumut anterior şi de a-i indica modalitatea în care să justifice schimbarea declaraţiilor şi retractarea denunţului, în scopul de a împiedica tragerea la răspundere penală a clientului său. În acest caz, fapta nu întruneşte elementele de tipicitate ale infracţiunii de influenţare a declaraţiilor prevăzută în art. 272 alin. 1 C. pen., întrucât nu este îndeplinită cerinţa esenţială ca acţiunea care constituie elementul material al acestei infracţiuni să se realizeze prin corupere, prin constrângere sau prin altă faptă cu efect vădit intimidant. (Decizia nr. 97/A din 7 aprilie 2020, pronunțată de Secţia penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție, publicată în ÎCCJ. Buletinul Jurisprudenței 2020, Partea I pag. 836-841)

Av. Alina MateiSĂVESCU & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro