Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Incursiune în zestrea oratorică a avocaturii


30.11.2021 | Daiana POMIAN
Secţiuni: Opinii, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
Daiana Pomian

Daiana Pomian

„Unui orator, însă, trebuie să-i pretindem ascuţirea de minte a logicianului, cugetarea filosofului, exprimarea aproape a poetului, memoria jurisconsultului, vocea tragedianului şi, aş zice, gesturile unui actor celebru.” – Cicero[1]

Într-un mod fatidic aș putea spune, acest citat grăitor, cu toate sensurile acestuia, reprezintă exordiul prezentului articol care urmărește să înduplece gândirea conform căreia arta oratoriei este guvernată de elementele unui trecut îndepărtat, că ar aparține forului lui Cicero ori a agorei lui Platon, dorind să conducă la ideea că oratoria este în continuare o forța intensă, vibrantă, un adversar redutabil în sălile de judecată și nu numai, care are o putere vie de a cuceri un complet de judecată, un auditoriu, un adversar.

Elocința reprezintă temelia, debutul unei formări timpurii, a unei viitoare profesii, în special în domeniul dreptului, dar mai ales în cazul avocaturii, pentru că avocații sunt cei care sunt cei mai des nevoiți să înfrunte adevărate războaie oratorice, care necesită o pregătire temeinică, tocmai de aceea aceștia au datoria de a se ocupa de structura și conținutul vorbirii, de nuanțele limbajului, ritmului și frecvenței vorbirii, pronunției sale, la fel cum este conturat și în citatul prezentat, oratorii sunt aidoma unor actori care, prin retorică, expresii faciale, gesturi, au un impact veritabil asupra publicului.

Diferența primordială însă dintre avocați și actori este că avocații în exercitarea aptitudinilor actoricești nu culeg aplauzele pentru simplul fapt al realizării acestora, ci au de atins un scop precis, au menirea ca în cele din urmă să convingă completul de judecată, nu întotdeauna sub semnul reușitei, ci uneori doar cu scopul de a obține un verdict mai blând. Însă ca acest lucru să poată fi înfăptuit pe scena sălii de judecată, pe lângă oratorie este nevoie de a capta atenția, de a menține această atenție până la finele pledoariei, este nevoie de a astupa rumoarea dintr-o sală de judecată, de a-i permite persistenței memoriei să se balanseze de multe ori într-un joc alegoric de cuvinte, de a rosti acele cuvintele care au puterea de a impresiona și în cele din urmă să convingă.

Persuasiunea despre care pomeneam nu trebuie transformată într-un grotesc, într-o vociferare care să deranjeze, ci aceasta trebuie să aibă abilitatea de a stabili care sunt elementele definitorii ale cauzei, și totodată de a împodobi punctele lipsite de rezistentă ale acesteia, de a împinge atenția către părțile care convin cauzei care o susțin. Forța pregnantă a cuvintelor persuasive și totodată toate celelalte elemente care țin de structura limbajului formează o echipă indisolubilă care poartă datoria de a lupta constant cu imprevizibilul unei ședințe de judecată, în condițiile în care de cele mai multe ori armele adversarului sunt puțin cunoscute.

Rațiunea empirică a acestor comportamente vizează îndeosebi desăvârșirea avocatului, independent de destinul cauzei, care nu se poate realiza corespunzător fără contactul direct cu sala de judecată, fără contactul cu auditoriul, fără contactul direct cu cauza în ansamblul ei, într-o pregătire care dacă este temeinică transcende știința dreptului în întâlnirea cu filozofia dreptului.

Tentaculele filosofiei au acaparat încă din antichitate și știința dreptului, filosofi renumiți precum Socrate, Platon ori Aristotel, conturând încă de atunci importanța acesteia în comprensibilitatea dreptului, în explicitarea ideei de dreptate. De asemenea, în majestoasa sa lucrare Summa Theologica”, celebrul filosof, Toma D’Aquino, ridică o întrebarea fundamentală, și anume „este echitatea o virtute? Face ea parte din dreptate sau nu?” acesta comentează în lucrarea sa că „echitatea corespunde dreptății legale, după modul în care este înțeleasă ea face parte din dreptate sau se deosebește de ea. Dacă prin dreptate legală se înțelege supunerea față de lege, în litera și spiritul ei, atunci ea constituie o parte principală a dreptății legale. Dacă însă, prin dreptatea legală se înțelege doar supunerea față de litera legii, echitatea nu mai constituie o parte a dreptății legale, ci a dreptății ei în sensul cel mai general, în cazul acesta este superioară dreptății legale.”[2]

Așadar, indiferent de felul dreptății în căutarea căruia este avocatul, în procesul pregătirii temeinice, acesta trebuie să acumuleze cunoștințe din toate substraturile, o cunoaștere profundă a științei dreptului și a elementelor modificatoare ale acestei științe de-a lungul timpului, și permiterea aplicării în contemporan a acestor elemente, punerea accentului pe oratorie, pe structura și conținutul vorbirii, consacrarea rolului artei inclusiv în această profesie și nu în ultimul rând păstrarea zestrei lăsată de cei care au pus bazele acestei științe, întrucât principiile făurite de aceștia încă dăinuie.


[1] Cicero, Arta Oratoriei, ed. Saeculum I.O, București, 2020
[2] Toma D’Aquino, Summa Theologica, Polirom, 2021


Avocat Daiana Pomian

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti