Secţiuni » Jurisprudenţă » CEDO
Jurisprudenţă CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului)
CărţiProfesionişti

CEDO. Țiriac v. România. Un articol din ziar privind datoriile fostului jucător de tenis nu constituie o încălcare a dreptului la viața privată
30.11.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Dreptul Uniunii Europene, Jurisprudență, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 30 noiembrie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Țiriac v. România.

În unanimitate, Curtea a reținut că nu a fost încălcat art. 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Curtea a constatat în special că, întrucât articolul a fost un amestec de judecată de valoare și a susținut declarații bazate pe fapte, nu a avut niciun efect negativ perceptibil asupra vieții reclamantului și, întrucât nu a fost scris cu rea-credință, constatarea instanțelor interne în favoarea jurnalistului și publicației fuseseră în conformitate cu Convenția.

Cererea se referă în principal la respingerea printr-o hotărâre definitivă pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție cu majoritate, a unei acțiuni în răspundere civilă delictuală introdusă de reclamant împotriva unui jurnalist și a unei publicații pentru articolul „Cincisprezece multimilionari și datoriile lor de un sfert de miliard de lei către stat – Rețeta succesului în afaceri este garantată atunci când afacerile sunt finanțate din fonduri publice sau nu se plătesc taxele”.

Invocând articolul 8 din Convenție, reclamantul s-a plâns de încălcarea dreptului său la onoare și reputație deoarece instanțele interne nu au reușit să-i protejeze drepturile menționate anterior, au evaluat în mod greșit circumstanțele cauzei și nu a putut astfel să obțină despăgubiri pentru prejudiciul moral suferit.

Prof. univ. dr. Iulia Motoc, judecătorul României la CEDO, a fost membru în completul de judecată.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti