« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

ÎCCJ. Luare de mită săvârșită de un polițist
06.12.2021 | Alina MATEI

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Note de studiu, Selected | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că fapta persoanei care are calitatea de agent de poliţie cu atribuţii de constatare şi de sancţionare a contravenţiilor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice, de a pretinde şi de a primi o sumă de bani de la conducătorul unui autoturism pentru a nu-i aplica o sancţiune contravenţională determinată de depăşirea vitezei legale întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de luare de mită prevăzută în art. 289 alin. 1 C. pen. raportat la art. 7 lit. c) din Legea nr. 78/2000. Fapta întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de luare de mită prevăzută în art. 289 alin. 1 C. pen. raportat la art. 7 lit. c) din Legea nr. 78/2000, chiar dacă sancţionarea contravenţională a conducătorului autoturismului ar fi fost nelegală, în absenţa unei înregistrări a aparatului radar, în condiţiile în care făptuitorul a creat o aparenţă de legalitate prin solicitarea documentelor personale şi ale autoturismului, aducerea la cunoștință a motivului opririi în trafic, prezentarea unei imagini de pe bordul autospecialei de politie care indica depăşirea vitezei legale şi sugerarea faptului că înregistrarea radar ar urma să fie ştearsă. (Decizia nr. 182/RC din 19 iunie 2020, pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție, publicată în ÎCCJ. Buletinul Jurisprudenței, 2020, Partea I, pag. 845-848)

Av. Alina MateiSĂVESCU & ASOCIAȚII

 
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD