Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Cazul Roşu. Adevărata reformă a justiţiei


02.12.2021 | Mircea URSUȚA
Secţiuni: Drept penal, Opinii, Selected, Sistemul judiciar, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
Mircea Ursuța

Mircea Ursuța

Săptămâna trecută, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a achitat definitiv pe avocatul Robert Roşu, condamnat de un alt complet al instanţei supreme la finalul anului 2019 la o pedeapsă de 5 ani închisoare.

Condamnarea respectivă a provocat ample proteste din partea avocaţilor, deoarece avea la bază aspecte ce ţin de exercitarea dreptului la apărare – în principal, se reproşa că un avocat nu poate fi condamnat niciodată pentru că şi-a apărat clientul cu profesionalism şi că niciun avocat nu poate fi obligat să folosească într-un proces înscrisuri defavorabile clientului său.

După peste 340 de zile de detenţie, Înalta Curte a admis o cale extraordinară de atac (recurs în casaţie) şi a dispus achitarea pentru motivul că fapta imputată avocatului nu este prevăzută de legea penală.

Dincolo de toate discuţiile, pro sau contra, din spaţiul public, un lucru este cert şi a fost trecut cu vederea în ultimele zile: condamnarea avocatului Roşu în 2019 a fost elementul declanşator al adevăratei reforme a justiţiei, reformă care nu mai poate fi oprită, din punctul meu de vedere, indiferent de contexte politice trecătoare. Până la urmă, mai devreme sau mai târziu, vom înţelege că reforma în justiţie vizează cetăţeanul ca destinatar al actului de justiţie şi nimic altceva.

Să explic de ce această condamnare a fost „fitilul” pentru declanşarea reformei. În urma condamnării, în decembrie 2019 multe voci au întrebat, pe bună dreptate: cum poţi merge la închisoare până ce hotărârea de condamnare nu este motivată?

În aprilie 2021 Curtea Constituţională a avut brusc o revelaţie şi a declarat neconstituţională dispoziţia legală care permite încarcerarea unei persoane în lipsa motivării condamnării.

A urmat o lună „de foc” în care Ministerul Justiţiei a transpus această decizie în legislaţia penală, iar legea de „corelare” a fost adoptată în fix 12 zile. Cu ocazia adoptării, s-a anunţat de la tribuna Parlamentului intenţia de modificare şi a legislaţiei civile, în sensul în care nicio hotărâre judecătorească să nu mai fie pronunţată până nu e motivată. Proiectul era aproape finalizat, însă s-a declanşat criza politică…

Cred, însă, că bulgărele nu mai poate fi oprit. Mai devreme sau mai târziu, fie prin lege, fie prin decizie a Curţii Constituţionale, vom ajunge la momentul în care un judecător va decide un proces numai după ce îşi va motiva în prealabil hotărârea. Atunci nu vor mai apărea atâtea erori, iar cetăţeanul va avea certitudinea că dosarul său măcar a fost citit de judecător înainte de sentinţă.

Asta cred eu că este reala reformă a justiţiei…

Conf. univ. dr. Mircea Ursuța
Facultatea de Drept, Universitatea din Oradea

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti