« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

CJUE. C-319/20, Facebook Ireland. Potrivit avocatului general Richard de la Tour, statele membre pot permite asociațiilor pentru apărarea intereselor consumatorilor să exercite acțiuni în reprezentare împotriva atingerilor aduse protecției datelor cu caracter personal
02.12.2021 | JURIDICE.ro

Drept Timisoara
Secţiuni: CJUE, Cyberlaw, Data protection, Dreptul Uniunii Europene, Internațional, Jurisprudență, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
JURIDICE - In Law We Trust

Aceste acțiuni trebuie întemeiate pe încălcarea drepturilor pe care Regulamentul general privind protecția datelor le conferă în mod direct persoanelor vizat

În Germania, Bundesverband der Verbraucherzentralen und Verbraucherverbände – Verbraucherzentrale Bundesverband e.V. (Uniunea federală a organizațiilor și a asociațiilor de consumatori, reproșează Facebook Ireland că încălcat, în cadrul punerii la dispoziție, în „App-Zentrum” (Centrul de aplicații) al platformei, a unor jocuri gratuite furnizate de terți[1], a normelor în materie de protecție a datelor cu caracter personal, de luptă împotriva concurenței loiale și de protecție a consumatorilor. În acest context, Uniunea federală a formulat Dans ce contexte, l’Union fédérale a introdus la instanțele germane o acțiune în încetare împotriva Facebook Ireland.

Potrivit Bundesgerichtshof (Curtea Federală de Justiție, Germania), Facebook Ireland nu a furnizat utilizatorilor (în mod precis, transparent, inteligibil și ușor accesibil, în termeni clari și simpli), informațiile necesare care se referă la scopul prelucrării datelor și la destinatarul datelor cu caracter personal. Astfel, potrivit acesteia, Facebook Ireland a încălcat Regulamentul general privind protecția datelor[2].

Bundesgerichtshof are însă îndoieli cu privire la admisibilitatea acțiunii introduse de Uniunea federală.

Astfel, instanța menționată ridică problema dacă o asociație pentru apărarea intereselor consumatorilor, precum Uniunea federală, dispune încă, de la intrarea în vigoare a Regulamentului general privind protecția datelor, de competența de a exercita acțiunea, prin introducerea unei acțiuni în fața instanțelor civile, împotriva încălcării acestui regulament, independent de încălcarea concretă a drepturilor individuale ale persoanelor vizate și fără un mandat din partea acestora din urmă.

Instanța respectivă consideră în special că din faptul că Regulamentul general privind protecția datelor conferă autorităților de supraveghere competențe extinse în materie de supraveghere, de anchetă și în vederea adoptării unor măsuri corective s-ar putea deduce că revine în principal acestor autorități sarcina de a controla aplicarea regulamentului menționat.

Prin urmare, Bundesgerichtshof a solicitat Curții de Justiție să interpreteze Regulamentul general privind protecția datelor.

În concluziile sale prezentate astăzi, domnul avocat general Jean Richard de la Tour propune Curții să interpreteze Regulamentul general privind protecția datelor în sensul că nu se opune unei reglementări naționale care permite asociațiilor pentru apărarea intereselor consumatorilor să introducă acțiuni în justiție împotriva autorului prezumat al unei atingeri aduse protecției datelor cu caracter personal, invocând interdicția practicilor comerciale neloiale, încălcarea unei legi privind protecția consumatorului sau interdicția utilizării unor condiții generale nule, din moment ce acțiunea în reprezentare în discuție urmărește să asigure respectarea drepturilor pe care acest regulament le conferă în mod direct persoanelor care fac obiectul prelucrării contestate.

Avocatul general amintește că, în hotărârea sa Fashion ID[3], Curtea s a pronunțat, în legătură cu Directiva 95/46[4], care preceda Regulamentul general privind protecția datelor, cu privire la o problemă similară. Ea a declarat că această directivă nu se opune unei reglementări naționale care permite asociațiilor pentru apărarea intereselor consumatorilor să introducă acțiuni în justiție împotriva autorului prezumat al unei atingeri aduse protecției datelor cu caracter personal.

Avocatul general consideră că nici înlocuirea Directivei 95/46 cu un regulament, nici împrejurarea că Regulamentul general privind protecția datelor consacră în prezent un articol reprezentării persoanelor vizate în cadrul unor acțiuni în justiție nu sunt de natură să repună în discuție ceea ce Curtea a statuat în această hotărâre.

Astfel, în opinia sa, statele membre pot să prevadă încă posibilitatea ca anumite entități să exercite, fără un mandat din partea persoanelor vizate și fără să fie necesar să invoce existența unor cazuri concrete cu privire la persoane desemnate la nivel individual, acțiuni în reprezentare prin care se urmărește protejarea intereselor colective ale consumatorilor, din moment ce se invocă încălcarea unor dispoziții ale acestui regulament care au ca obiect conferirea de drepturi subiective persoanelor vizate.

Acesta ar fi situația acțiunii în încetare care a fost introdusă de Uniunea federală împotriva Facebook Ireland.

Avocatul general apreciază de asemenea că Regulamentul general privind protecția datelor nu se opune unor dispoziții naționale care abilitează o asociație pentru apărarea intereselor consumatorilor să exercite o acțiune în încetare în vederea garantării respectării drepturilor conferite de acest regulament prin intermediul unor norme care au ca obiect protejarea consumatorilor sau combaterea practicilor comerciale neloiale.

Astfel, asemenea norme pot conține dispoziții asemănătoare celor cuprinse în regulament, în special în ceea ce privește informarea persoanelor vizate în legătură cu prelucrarea datelor lor cu caracter personal. În consecință, încălcarea unei norme privind protecția datelor cu caracter personal poate determina simultan încălcarea unor norme privind protecția consumatorilor sau practicile comerciale neloiale.

Potrivit avocatului general, apărarea intereselor colective ale consumatorilor de către asociații este deosebit de adaptată la obiectivul Regulamentului general privind protecția datelor de a stabili un nivel ridicat de protecție a datelor cu caracter personal.


[1] Cu ocazia consultării, la 26 noiembrie 2012, a anumitor jocuri în Centrul de aplicații, utilizatorul putea vedea o serie de informații la apăsarea butonului „Sofort spielen” (Joacă acum). Din aceste informații rezultă în esență că utilizarea aplicației în cauză permitea societății care a furnizat jocurile să obțină o serie de date cu caracter personal și o autoriza să facă publice, în numele utilizatorului, anumite informații, precum scorul său. Această utilizare implica acceptarea din partea utilizatorului a condițiilor generale ale aplicației și a politicii sale în materie de protecție a datelor. În plus, în ceea ce privește jocul „Scrabble”, se menționează că aplicația poate publica statutul, fotografii și alte informații în numele utilizatorului.
[2] Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor) (JO 2016, L 119, p. 1).
[3] Hotărârea Curții din 29 iulie 2019, Fashion ID (C-40/17; a se vedea de asemenea CP n° 99/19).
[4] Directiva 95/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 24 octombrie 1995 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date (JO 1995, L 281, p. 31, Ediție specială, 13/vol. 17, p. 10).


: Textul integral al concluziilor (C-319/20)

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.