« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Repatrierea cetățenilor români aflați în Maroc
03.12.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Anunțuri, Covid 19 Legal React, Dreptul sanatatii, Internațional, Transporturi | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 2 decembrie 2021, MAE a informat că zborul special organizat la inițiativa Guvernului României pentru repatrierea cetățenilor români blocați temporar în Maroc a decolat din Marrakesh la ora 15:00 (ora României), în urma îndeplinirii cu succes a tuturor procedurilor și formalităților necesare, aeronava aterizând la București în jurul orelor 19:30 (ora României), potrivit unui comunicat.

Lista de pasageri cuprinde 184 de persoane, după cum urmează: 122 de cetățeni români și 62 cetățeni europeni (4 cetățeni bulgari, 15 cetățeni croați, 2 cetățeni greci, 22 cetățeni polonezi, 12 cetățeni ungari, 2 cetățeni lituanieni, 4 cetățeni sloveni și un cetățean austriac).

***

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat Hotărârea nr. 109 din 30 noiembrie 2021 pentru aprobarea demarării procedurilor necesare repatrierii cetățenilor români aflați în Regatul Maroc, ca urmare declarării stării de urgență sanitară și a suspendării zborurilor directe cu această țară.

Redăm mai jos textul integral:

HOTĂRÂREA nr. 109 din 30.11.2021
pentru aprobarea demarării procedurilor necesare repatrierii cetățenilor români aflați în Regatul Maroc, ca urmare declarării stării de urgență sanitară și a suspendării zborurilor directe cu această țară

Având în vedere declararea stării de urgență sanitară în Regatul Maroc începând cu data de 29 noiembrie 2021 și până la data de 31 decembrie 2021 coroborată cu suspendarea tuturor zborurilor directe cu această destinație,

luând în considerare prezența pe teritoriul Regatului Maroc a mai multor cetățeni români care se află în imposibilitatea de repatriere și în contextul epidemiologic actual marcat de apariția și răspândirea voii variante a virusului SARS- CoV- 2, Omnicron,

ținând cont de dispozițiile art. 16 alin. 7) ale Deciziei nr. 1313/2013 a Parlamentului European și a Consiliului privind un mecanism de protecție civilă al Uniunii,

în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) și lit. g) și art. 81 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările și completările ulterioare,

în temeiul prevederilor art. 20 lit. f) și lit. l) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările și completările ulterioare, și ale art. 2 și 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcționarea și componența Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, cu modificările și completările ulterioare,

Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta HOTĂRÂRE:

Art. 1– Se aprobă repatrierea cetățenilor români aflați în Regatul Maroc, inclusiv prin activarea Mecanismul European pentru Protecție Civilă, după caz, ca urmare a suspendării tuturor zborurilor directe cu această destinație.

Art. 2 – Pentru punerea în executare a prevederilor art. 1, se abilitează Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situații de Urgență și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii prin Compania Națională de Transporturi Aeriene Române TAROM să întreprindă măsurile din competență.

Art. 3 – Costurile aferente desfășurării activității menționate la art. 1 și art. 2 sunt asigurate din bugetul de stat, de la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prin bugetele ministerelor implicate și prin Mecanismul European pentru Protecție Civilă, după caz.

Art. 4 – Prezenta hotărâre se comunică, pentru punere în aplicare, tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență.

PREŞEDINTELE COMITETULUI NAŢIONAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ PRIM-MINISTRU
NICOLAE-IONEL CIUCĂ

 
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD