Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

ANSPDCP. Operator sancționat cu 6.000 euro pentru colectarea și prelucrarea în mod eronat a anumitor date cu caracter personal
06.12.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: C. contravențional, Cyberlaw, Data protection, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 6 decembrie 2021, Autoritatea Națională de Supraveghere a anunțat că a finalizat o investigație la operatorul Telekom România Communications SA în urma căreia s-a constatat încălcarea prevederilor art. 5 alin. (1) lit. d) și f) și alin. (2), precum și ale art. 17 din Regulamentul General privind Protecția Datelor (RGPD), potrivit unui comunicat.

Operatorul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 29.694 lei (echivalentul a 6.000 euro).

Investigația a fost demarată ca urmare a unei plângeri formulate de o persoană vizată prin care a reclamat primirea, din partea operatorului, pe adresa sa de e-mail, a unor facturi și mesaje de notificare cu privire la restanțele acumulate de o altă persoană, abonat al aceleiași societăți.

În cadrul investigației, Autoritatea Națională de Supraveghere a constatat că operatorul a colectat și prelucrat în mod eronat anumite date cu caracter personal inexacte, ceea ce a condus și la dezvăluirea ilegală a unor date personale către o altă persoană fizică, fapt ce reprezintă o încălcare a principiilor de prelucrare a datelor personale, consacrate de art. 5 alin. (1) lit. d) și f) și alin. (2) din Regulamentul General privind Protecția Datelor.

Totodată, în cadrul investigației, s-a constatat că operatorul nu a adoptat măsurile necesare pentru a da curs cererii de ștergere formulate, conform art. 17 din Regulamentul General privind Protecția Datelor.

De asemenea, operatorului i s-au aplicat și următoarele măsuri corective:

– de a asigura conformitatea cu RGPD a operațiunilor de colectare și prelucrare ulterioară a datelor personale, prin implementarea unor metode eficiente de asigurare a exactității datelor, inclusiv în cazul colectării datelor, precum adresa de poștă electronică, ce permit comunicarea la distanță a datelor personale. În acest sens, s-a dispus punerea în practică a unor măsuri adecvate și eficiente de securitate, atât din punct de vedere tehnic (cum ar fi: colectare automatizată a unor date, securizarea transmiterii documentelor și mesajelor prin criptare/parolare), cât și din punct de vedere organizatoric, prin instruirea regulată a persoanelor ce prelucrează date sub autoritatea operatorului;

– de a asigura conformitatea cu RGPD în cazul soluționării cererilor de ștergere sau rectificare a datelor personale, prin adoptarea unor măsuri tehnice și organizatorice adecvate care să garanteze implementarea efectivă și corectă a acestor operațiuni în baza/bazele de date folosite de operator și persoanele împuternicite de acesta, precum și instruirea corespunzătoare a persoanelor care prelucrează date sub autoritatea acestora.

Autoritatea menționează că prin considerentul (65) din Regulamentul General privind Protecția Datelor s-a reținut că ”O persoană vizată ar trebui să aibă dreptul la rectificarea datelor cu caracter personal care o privesc şi „dreptul de a fi uitată”, în cazul în care păstrarea acestor date încalcă prezentul regulament sau dreptul Uniunii sau dreptul intern sub incidenţa căruia intră operatorul. (…)”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti