Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Consecințe juridice ale caracterului emfatic al comunităților online
07.12.2021 | Andrei SĂVESCU

Secţiuni: Cyberlaw, Data protection, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andrei Săvescu

Andrei Săvescu

1. Comunitățile. Oamenii sunt diferiți. Comunitatea este un grup de oameni cu elemente comune. Exemple de elemente comune: limbă, etnie, interese, teritoriu, reguli de comportament, religie, obiceiuri, vârstă, sex, opinii, apartenență politică, sindicală, situație financiară, nivel cultural ș.a. Elementele comune generează coeziune între membrii comunității și cauzează un comportament unitar față de oamenii care nu fac parte din comunitate. Legea nu interzice formarea comunităților, și adesea nici nu ar fi posibil, întrucât comunitățile au caracter sociologic, însă este prohibită limitarea drepturilor în baza unora dintre elementele care coagulează comunitățile. Cu alte cuvine, este interzisă discriminarea. Astfel, spre exemplu, art. 6 din Constituție[1], art. 30 din Codul civil[2], dar și art. 21 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene[3]. Nediscriminarea este atât de importantă încât, prin art. 30 alin. 7 din Constituție[4] este interzisă chiar și incitarea la discriminare.

2. Comunitățile online. Comunitățile online sunt cu nimic diferite de comunitățile de oameni obișnuite. Viețuirea online este o varietate foarte proaspătă, înmugurită prin mijlocirea tehnologiei. Resorturile, pârghiile și în general mecanica online sunt cele obișnuite pentru natura umană. Totuși, domeniul online are unele consecințe comportamentale speciale.

3. Consecințe comportamentale. Consecințele comportamentale ale comunităților online sunt: (i) minciunile ușoare, (ii) enervarea și (ii) emfaza.

4. EMFÁZĂ s. f. Atitudine nenaturală, pretențioasă; afectare în scris, în vorbire, în comportare. (Med.) Atitudine lipsită de naturalețe, în dezacord cu realitatea, prezentă la psihopați, paranoici, schizofrenici etc. – Din fr. emphase, lat. emphasis.[5]

EMFÁTIC, -Ă, emfatici, -ce, adj. (Adesea adverbial) Plin de emfază; nenatural, pretențios, bombastic, umflat. – Din fr. emphatique.[6] (DEX)

Caracterul emfatic al comunităților online decurge din (i) mărirea intervalului de timp dintre faptele (online) ale oamenilor și reacțiile (online) la aceste fapte și (ii) trunchierea feed-back-ului.

5. Consecințe juridice. Cele mai semnificative consecințe juridice ale emfazei sunt (i) înșelăciunea facilă, (ii) unele infracțiuni informatice și (iii) lezarea imediată a demnității.


[1] Art. 6 din Constituție: ”Măsurile de protecţie luate de stat pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale trebuie să fie conforme cu principiile de egalitate şi de nediscriminare în raport cu ceilalţi cetăţeni români.”
[2] Art. 30 din Codul civil: “Rasa, culoarea, naţionalitatea, originea etnică, limba, religia, vârsta, sexul sau orientarea sexuală, opinia, convingerile personale, apartenenţa politică, sindicală, la o categorie socială ori la o categorie defavorizată, averea, originea socială, gradul de cultură, precum şi orice altă situaţie similară nu au nicio influenţă asupra capacităţii civile.”
[3] Art. 21, Nediscriminarea, din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene: “(1) Se interzice discriminarea de orice fel, bazată pe motive precum sexul, rasa, culoarea, originea etnică sau socială, caracteristicile genetice, limba, religia sau convingerile, opiniile politice sau de orice altă natură, apartenența la o minoritate națională, averea, nașterea, un handicap, vârsta sau orientarea sexuală. (2) În domeniul de aplicare a tratatelor și fără a aduce atingere dispozițiilor speciale ale acestora, se interzice orice discriminare pe motiv de cetățenie.“
[4] Art. 30 alin. 7 din Constituție: “Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.”
[5] Disponibil aici. Ultima consultare: 10 noiembrie 2021
[6] Disponibil aici. Ultima consultare: 10 noiembrie 2021


Av. dr. Andrei Săvescu, SSA

* Aceste idei au fost susținute în cadrul conferinței Comunități virtuale în epoca Regulamentului General privind Protecția Datelor (CVGDPR) (ed. 5)

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti