« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE

Juristul și omul de stat american Robert Dole s-a stins. UPDATE: Funeralii de stat
12.12.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust
DPO Lives
Secţiuni: Anunțuri, Internațional, Life | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

7 decembrie 2021: Robert Dole, veteran erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, fost procuror, politician apreciat al Partidului Republican, partener în alegeri al Preşedintelui Gerald Ford (1976) și fost candidat la Preşedinţia Statelor Unite (1996), a trecut la cele veșnice în dimineața zilei de duminică, 5 decembrie 2021, a informat NBC News, decesul fiind confirmat, „cu inimile grele”, duminică de Elizabeth Dole Foundation şi de familia defunctului: „La moartea sa, la vârsta de 98 de ani, a slujit cu fidelitate Statele Unite ale Americii timp de 79 de ani. (…) Bob Dole nu a uitat niciodată de unde a venit. El a întruchipat integritatea, umorul, compasiunea și etica nemărginită a muncii din câmpurile larg deschise ale tinereții sale. (…) A fost o voce puternică pentru conservatorismul pragmatic și a fost acea combinație unică de atribute și valori din Kansas care l-a făcut un asemenea gigant al Senatului.”

Un comunicat cu privire la decesul Senatorului și veteranului rănit în război a fost emis și de Departamentul Apărării al SUA, acesta subliniind că Dole „a fost ultimul veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial care a fost nominalizat la președinția unui partid important.”

Robert Joseph (Bob) Dole s-a născut la 22 iulie 1923 în Russell, Statul Kansas, oraș în care a absolvit și liceul.

În primăvara anului 1941, potrivit Wikipedia, s-a înscris la Universitatea din Kansas, dar, ulterior atacului de la Pearl Harbor, și-a întrerupt studiile în anul III de facultate și s-a înrolat în Armata Statelor Unite, în care a servit cu devotament și distincție în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
În aprilie 1945, pe când lupta pe frontul din Italia, ca sublocotenent al Diviziei a 10-a Munte, a fost rănit grav de un obuz german și, după o recuperare grea și anevoioasă, a rămas cu o mobilitate limitată a brațului drept, serviciul său eroic față de națiunea americană fiind recompensat cu două „Inimi Violet” și cu o „Stea de Bronz”, decorații de război.

În 1948, Dole s-a înscris inițial la Universitatea din Arizona, iar în 1949 s-a transferat la Facultatea de Drept a Universității Washburn din Topeka, Statul Kansas. Cu toate că era incapabil să scrie, dând dovadă de o tenacitate ieșită din comun, a reușit să-și termine studiile juridice (1952), fiind sprijinit și de prima sa soție, Phyllis, care, potrivit Reuters, i-a transcris cursurile pe care acesta le-a înregistrat audio.

Între 1951 și 1953 a fost membru al Camerei Reprezentanților din Kansas, iar, în perioada 1953 – 1961, a fost ales și a activat ca Procuror al Comitatului Russell.

Robert Dole a reprezentat Kansas-ul în Camera Reprezentanților (1961 – 1969) și Senatul (1969 – 1996) SUA și a fost lider al Republicanilor în Senat (1985 – 1996), inclusiv lider al majorității republicane (1985 – 1987, 1995 – 1996), susţinând de-a lungul mandatelor sale parlamentare numeroase și ambițioase programe și proiecte legislative, cum ar fi promovarea drepturilor civile și electorale, programul federal pentru bonuri alimentare, onorarea veteranilor și a familiilor militarilor, conştientizarea cu privire la dizabilităţi, protejarea animalelor împotriva actelor de cruzime ș.a.

A fost apreciat rolul diplomatic important jucat de acesta în negocierea și semnarea Acordului de la Dayton (1995), care a adus pacea în Bosnia.

Înainte de 1989, dar și ulterior, Robert Dole, remarcabil luptător împotriva opresiunii și a dictaturilor, a fost un fervent susținător al cauzei democrației și respectării drepturilor omului în țara noastră și în întreaga Europă de Est.
După căderea regimului comunist, a continuat să aibă un rol activ în promovarea legăturilor și a cooperării dintre România și Statele Unite și în întărirea Parteneriatului Strategic România-SUA.
Rămân notabile vizitele efectuate de acesta la București în mai 1985 (în calitate de lider al majorității republicane din Senatul SUA), septembrie 1990 și, respectiv, iunie 1997 precum și întâlnirile pe care le-a avut cu acele prilejuri cu oficialitățile române ale acelor epoci.

După ce s-a retras din funcțiile publice, Dole a fost membru al Consiliului Consultativ al Fundației Memoriale a Victimelor Comunismului și consilier special la Washington DC al firmei de avocatură Alston & Bird.

Memoriile sale de război, intitulate „One Soldier’s Story” („Povestea unui soldat”), au fost publicate de acesta în anul 2005, la Editura „HarperCollins Publishers” din New York.

În 1975 s-a căsătorit cu Elizabeth Dole, de asemenea un om politic strălucit, absolventă a Universității Duke și a Facultății de Drept a Universității Harvard, care a ocupat funcţiile de Secretar (Ministru) al Transporturilor și de Secretar al Muncii, iar, ulterior, a fost Senator de Carolina de Nord.

Senatorului Robert Dole i-a fost conferită „Medalia Prezidențială a Libertății” (1997) de către Președintele Bill Clinton, pentru serviciul acordat țării sale în armată și în cariera sa politică.
A fost decorat cu „Medalia de Aur a Congresului American” (2018), pentru serviciul adus națiunii ca „soldat, legiuitor și om de stat”, devenind al optulea senator căruia i-a fost oferită această distincţie.

Totodată, a fost promovat onorific la funcția de Colonel al armatei, în cadrul unei ceremonii desfășurate în mai 2019 la Memorialul din Washington DC al celui de-Al Doilea Război Mondial.

Lui Robert Dole i s-a decernat de către Franța Ordinul Național „Legiunea de Onoare” în grad de Cavaler (2005), ca o recunoaștere a serviciului său militar din timpul războiului.

A primit Diplome de Doctor Onorific al mai multor Universități, între care amintim titlurile de Doctor în Drept al Universităților Kansas și Washburn și de Doctor în Administrație Publică al Universității Norwich.

Președintele Joe Biden a emis duminică o Proclamație prin care, „ca semn de respect pentru regretatul Senator Robert Joseph Dole, un om de stat ca puțini în istoria noastră și un erou de război printre cei mai mari din cea mai mare generație”, a ordonat arborarea steagului Statelor Unite „cu jumătate de baston” (în bernă) „pe toate clădirile și terenurile publice, la toate posturile militare și stațiile navale și pe toate navele” americane precum și la reprezentanțele diplomatice și facilitățile SUA din străinătate, „până la apusul soarelui pe 9 decembrie 2021”.
Președintele Statelor Unite, citat de NBC News, l-a elogiat în după-amiaza aceleiași zile, într-o declarație, pe fostul lider al majorității republicane din Senat spunând că acesta a fost „un om de stat care trebuie admirat de americani” și care avea „un simț al integrității și al onoarei fără greșeală. (…) Pentru mine, Bob a fost un prieten pe care l-am putut căuta pentru îndrumări de încredere sau pentru o replică plină de umor la momentul potrivit pentru a calma nervii răvășiți.”

Președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, citați de ABC News, au anunțat luni că sicriul Senatorului Robert Dole – cunoscut drept unul dintre „ultimii lei ai Senatului” – va fi depus joi, 9 decembrie a.c., în Rotonda Capitoliului SUA, urmând a fi așezat pe Catafalcul Lincoln, o onoare rezervată celor mai venerați americani.

Vineri va avea loc o înmormântare de stat la Catedrala Națională din Washington, iar sâmbătă trupul neînsuflețit va fi transportat în statul său natal, Kansas – a anunțat New York Post.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

***

Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Robert Dole, drapat cu steagul american, a fost depus joi în Rotonda Capitoliului SUA (foto ABC News), în timp ce Președintele Joe Biden și peste o sută de personalități americane, între care rude și apropiați ai regretatului Senator jurist, congresmeni, militari și invitați, s-au adunat aici pentru a aduce, în cadrul unei ceremonii solemne impresionante, un omagiu unui „gigant al istoriei” care a slujit țara în război și în politică, dând dovadă de pragmatism, inteligență și simț al civilității comune și al compromisului – a relatat Today.

Joe Biden, citat de NPR (National Public Radio), precum și liderii marcanți ai Congresului l-au lăudat pe Dole în discursurile lor, elogiind eroismul, patriotismul, generozitatea și caracterul de care acesta a dat dovadă, Președintele american spunând că Senatorul a pus principiile în locul Partidului, considerând că singura cale de urmat pentru democrație este prin unitate și consens: „Fie ca noi să-i urmăm înțelepciunea și adevărul lui atemporal!”

Vineri, 10 decembrie a.c., potrivit CNN, la Catedrala Națională din Washington a avut loc slujba de înmormântare a lui Robert Dole la care au participat Președintele Joe Biden, Prima Doamnă Jill Biden, Vicepreședintele Kamala Harris și soțul său, Doug Emhoff, fostul Președinte Bill Clinton, foștii Vicepreședinți Dan Quayle, Dick Cheney și Mike Pence, mai mulți membri ai Cabinetului, actuali și foști parlamentari precum și prieteni ai defunctului.

Președintele Biden l-a numit pe Dole, în alocuțiunea sa, „un erou autentic” și un „om de cuvânt” care „și-a iubit țara”, evocând povestea de viață și serviciul public al apreciatului Senator: „Am slujit împreună [în Senat] timp de 25 de ani. Am fost în dezacord, dar nu am fost niciodată dezamăgiți unul de celălalt (…). L-am găsit pe Bob un om cu principialitate, pragmatism și o integritate enormă. A intrat în arena politicii cu anumite principii directoare: devotament față de țară, fair-play, decență, demnitate, onoare și încercarea de a găsi binele comun” – pe care acesta l-a situat deasupra ideologiei.

Fiica lui Dole, Robin Dole, a dat citire unei părți din scrisoarea de adio a tatălui său: „Pe măsură ce fac ultima plimbare în călătoria vieții, o fac fără teamă, deoarece știu că din nou nu voi merge singur. Știu că Dumnezeu va merge cu mine.” El le-a cerut compatrioților „să nu uite niciodată sacrificiul făcut nu doar de generația mea, ci de toți cei care poartă uniforma țării noastre”.

Foștii Senatori Pat Roberts (republican) și Tom Daschle (democrat) l-au omagiat și ei pe marele om de stat în timpul ceremoniei de înmormântare.

Procesiunea lui Robert Dole s-a oprit și la Memorialul celui de-Al Doilea Război Mondial de pe National Mall, la a cărui înființare – din anul 2004 – cel dispărut a contribuit în mod esențial și unde a avut loc un ceremonial de omagiere în cadrul căruia au luat cuvântul Președintele Șefilor de Stat Major, generalul Mark Milley, actorul Tom Hanks și jurnalista și avocata Savannah Guthrie, analist juridic și corespondent al NBC – a informat CNN.
Elizabeth Dole a depus o coroană de flori la Memorial în onoarea regretatului său soț.

Sâmbătă dimineață, sicriul Senatorului Dole, însoțit de o delegație a Congresului SUA, a ajuns în orașul său natal, Russell, din Kansas, unde, la Biserica Catolică Sf. Maria Regina Îngerilor, a avut loc un priveghi și a fost oficiată o slujbă de pomenire.
Potrivit CJ On Line (The Topeka Capital-Journal), Senatorul Pat Roberts l-a numit pe defunct, în alocuțiunea susținută aici, „un avocat al persoanelor cu handicap, al veteranilor noștri și al modului nostru de viață american”.

În cursul după-amiezii, sicriul drapelat a fost depus în Capitoliul din Kansas (Statehouse) din capitala statului, Topeka.
În discursul rostit la această ceremonie comemorativă, Guvernatorul democrat al Statului Kansas, Laura Kelly, a subliniat faptul că moștenirea lui Bob Dole „nu se măsoară cel mai bine în medalii și titluri, ci mai degrabă prin viețile pe care acesta le-a îmbogățit și în nenumăratele moduri prin care el a lucrat pentru a crea o Americă mai bună”.
Corul și cântăreții Universității Washburn au interpretat piesa „Home on the Range”.

Omul de stat Robert Dole urmează a fi înhumat la Cimitirul Național Arlington de lângă Washington (aflat peste râul Potomac, în Statul Virginia), Memorial în care sunt onorați cei care au slujit națiunea americană.

Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.