Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

CEDO. Daneş v. România. Un articol din ziar privind comercializarea antibioticelor de uz veterinar nu constituie o încălcare a dreptului la viața privată


07.12.2021 | JURIDICE.ro
Secţiuni: CEDO, Drept civil, Drepturile omului, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Jurisprudență, Media & Publicitate, Protecția animalelor
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 7 decembrie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Daneş v. România.

În unanimitate, Curtea a reținut că nu a fost încălcat art. 8 (dreptul la respectarea vieții private) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Cauza se referă la respingerea daunelor morale solicitate de reclamanții Mihai Daneş, Liviu Harbuz și Viorel Andronie, membri ai consiliului de administrație al Asociației „Colegiul Medicilor Veterinari din România” împotriva unui jurnalist și a unui ziar săptămânal local, în vederea asigurării protecției reputației acestora în urma publicării unui articol care conținea critici la adresa acestora.

Curtea a amintit că scopul articolului era acela de a stabili pericolul pe care îl reprezintă introducerea pe piață și utilizarea medicamentelor veterinare eliberate fără prescripție medicală, măsurile adoptate de reclamanți pentru anularea unui decret menit să consolideze eficacitatea standardelor relevante și implicarea directă a reclamanților în comercializarea medicamentelor de uz veterinar. CEDO consideră că în articolul respectiv au fost menționate chestiuni de interes general legate de protecția sănătății publice. Aceasta a reiterat faptul că, potrivit obligațiilor pozitive ale autorităților prevăzute la articolul 8 din convenție, publicul trebuia să aibă acces la informații care să le permită să evalueze riscurile la care au fost expuși.

Prin urmare, Curtea nu consideră că există vreun motiv să se îndoiască că publicarea articolului ar putea fi înțeleasă ca o contribuție la acoperirea unui subiect de interes public. În consecință, aceasta a considerat că instanțele naționale au găsit un echilibru just între dreptul reclamanților la respectarea vieții private și dreptul autorului articolului la libertatea de exprimare.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti