« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Curtea de Apel Suceava. Tăierea fără drept de arbori constituie infracţiune numai dacă aceştia sunt situaţi în fondul forestier naţional
08.12.2021 | Răzvan CRĂCIUNAȘ, Cristina BLACIOTI

Secţiuni: Drept penal, Note de studiu, Procedură penală, RNSJ, Selected | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust
Răzvan Crăciunaș

Răzvan Crăciunaș

Cristina Blacioti

Cristina Blacioti

Curtea de Apel Suceava a dispus achitarea inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii de tăiere fără drept de arbori, însă a decis condamnarea pentru săvârşirea infracţiunii de furt de arbori tăiaţi fără drept. Instanţa a constatat că tăierea fără drept de arbori constituie infracţiune numai dacă aceştia sunt situaţi în fondul forestier naţional, având în vedere modificările aduse art. 107 din Legea nr. 48/2008 (Codul silvic) prin Legea nr. 197/2020. În speţă, s-a dovedit faptul că inculpatul a tăiat arborii de pe o suprafaţă din afara fondului forestier naţional, astfel, fapta imputabilă acestuia există în materialitatea ei, însă nu este îndeplinită cerinţa elementului material al laturii obiective care impune ca arborii tăiaţi să facă parte din fondul forestier naţional. În ceea ce priveşte infracţiunea de furt, potrivit art. 109 alin. 1 lit. a) din Legea 46/2008 (în vigoare la data săvârşirii faptei), valoarea materialului lemnos sustras este de cel puţin cinci ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior – fapta inculpatului se circumscrie elementului material al infracţiunii (volum de 8,208 metri cub). Luând în considerare, de asemenea, modificările aduse Codului silvic, Curtea a constatat că legea penală mai favorabilă inculpatului este legea veche, dispunând, astfel, pedeapsa amenzii penale. (Decizia nr. 419 din 25 mai 2021, pronunțată de Secția penală și pentru cauze cu minori a Curții de Apel Suceava)

Av. Răzvan Crăciunaș, SĂVESCU & ASOCIAȚII
Cristina Blacioti – Studentă, Facultatea de Drept a Universității din București

 
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD