Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Necunoscutele obligativității educației juridice și antreprenoriale în implementarea acestora, remunerația avocaților și a altor entități
08.12.2021 | Robert WILLIAMS

JURIDICE - In Law We Trust
Robert Williams

Robert Williams

Educația Juridică, Antreprenorială și Financiară, așa cum a fost promulgată de către Președintele României, aduce în fața faptului împlinit sistemul de educație, practicienii dreptului, precum și câteva dileme privind programa școlară, manualele, condițiile, remunerarea, programul, supraspecializarea, etc.

În aceste condiții ar trebui să existe lămuriri cel puțin în privința angajamentului avocaților, prin care trebuie să se identifice modalitățile de compatibilizare a prevederilor legii sus menționate cu Legea nr. 51/1995, inclusiv în ce privește condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un avocat din perspectiva legii învățământului pentru a preda efectiv cursul indicat.

Av. Luminița Ioana, Decanul Baroului Argeș: „Faptul că am făcut parte din colectivul de redactare a unei lucrări minunate CODUL CIVIL PE ÎNȚELESUL COPIILOR și am putut contribui astfel la încercarea de a explica copiilor noțiuni elementare de drept înseamnă cu siguranță foarte mult ca om, profesionist al dreptului.”

În prezent există cadrul legislativ în privința condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească un cadru didactic sau auxiliar.

Statutul personalului didactic – Statutul personalului didactic din învăţământul preuniversitarSECŢIUNEA a 3-a Funcţiile didactice și didactice auxiliare. Condiţii de ocupare

n) personalul didactic asociat este personalul didactic titular la altă şcoală, personalul didactic pensionat plătit în regim de plată cu ora sau specialişti consacraţi în domeniul de specialitate al curriculei şcolare. Personalul didactic asociat este luat în considerare la îndeplinirea standardelor privind autorizarea sau acreditarea unităţii şcolare.

Art. 248.

(1) Pentru ocuparea funcţiilor didactice este necesară efectuarea unui stagiu practic cu durata de un an şcolar, realizat într-o unitate de învăţământ, în funcţia didactică corespunzătoare studiilor, sub îndrumarea unui profesor mentor şi trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiţii minime de studii: Modificări (1)

a) absolvirea cu diplomă a studiilor universitare de licenţă în profilul postului;

b) absolvirea masterului didactic cu durata de 2 ani.

(5) Pentru ocuparea funcţiilor didactice din învăţământul special trebuie îndeplinite în mod corespunzător condiţiile prevăzute la alin. (1), iar pentru alte specializări decât cele psihopedagogice este necesar un stagiu atestat de pregătire teoretică şi practică în educaţie specială, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului.

În acest context se nasc întrebări: este nevoie de supraspecializare din partea avocaților, în cât timp va putea fi operațională legea, care este necesarul de profesioniști pentru a acoperi nevoile școlilor și liceelor dintr-un județ, având în vedere cifra membrilor unui Barou și altele (gradul de ocupare, timpul de care dispune un avocat, etc.).

În privința avocaților care doresc o asemenea implicare fără o analiză temeinică și un dialog instituțional de armonizare, ideea de educație cade în derizoriu datorită mai multor factori obiectivi și subiectivi.

Avocații cu activitate intensă și firește cei mai recomandabili nu vor fi de găsit în Educația Juridică din cauza lipsei de timp ori reorientarea către învățământul superior mult mai prestigios și mai bine plătit.

Calitatea membrilor unui Barou depinde de la o zonă la alta, iar experiența anilor de implementare voluntară a educației juridice a scos la iveală câteva probleme, din care enumerăm: afinitatea, profitabilitatea, apartenența la o asociație.

Din punctul de vedere al unității de învățământ: distanța, localizarea, potența financiară și infrastructura fac sau nu atractivă predarea acestor ore citate. Sistemul de educație românesc este la acest capitol foarte bolnav și neputincios. Nimeni nu își dorește o carieră la țară ori să ajungă la țară. Așadar satul românesc va fi în continuare o sursă de înapoiere.

Nivelul de acoperire al cadrelor didactice, deținători ai unei licențe în drept, însă fără practică judiciară ar putea duce în derizoriu, minimaliza și monopoliza orele de educație prin proiecte proprii și contract cu școala în detrimentul unei selecții și a accesului avocaților în școli.

O altă situație este cea a magistraților care deja se implică în educație, cu un nivel de pregătire practică superior, și ceea ce este important, prestanța și seriozitatea unui judecător în mijlocul elevilor. Aceste aspecte sunt deja practică observată în Proiectul Educație Juridică Argeș de aproape șapte ani.

Școala trebuie să fie un partener serios și un furnizor de încredere, de calitate și educație pentru ca promulgarea și implementarea acestei legi să fie una cât mai lipsită de obstacole.

Educația Juridică, Antreprenorială și Financiară dacă este privită ca o oportunitate financiară, o rebranduire a unora și greșit înțeleasă, toate eforturile furnizorilor de educație, printre care și subsemnatul, se vor nărui.

Prezentul material conține observații reieșite din practica implementării Educației Juridice pe parcursul anilor 2015 – 2021, astfel încât nu se dorește o imixtiune ori ofensă la adresa nimănui, ci vine în sprijinul înțelegerii privind unele probleme de implementare a noi legi.

Robert Williams
Redactor șef News247WorldPress

Secţiuni: Opinii, Sistemul judiciar, UNBR+INPPA+Barouri, UNIVERSITARIA | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO