Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

PNSA obține o hotărâre de referință la ÎCCJ într-un litigiu fiscal în favoarea Tereos România, ce va constitui un precedent important în relațiile fiscale dintre afiliați
08.12.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: C. administrativ, Fiscalitate, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Avocații și consultanții din departamentul de Litigii fiscale al PNSA au obținut o decizie favorabilă la Înalta Curte de Casație și Justiție prin care au fost anulate actele administrativ-fiscale în ceea ce privește impozitul pe profit suplimentar aferent unor cheltuieli în cuantum de 4 milioane euro, reprezentând dobânzi şi diferenţe de curs valutar referitoare la împrumuturile primite de la societăţi afiliate.

ÎCCJ a validat apărările Tereos România, apreciind că organele fiscale și apoi instanța de fond nu trebuiau să aplice art. 11 din Codul fiscal și să reclasifice împrumuturile primite de la societățile afiliate ca aport la capitalul social, deoarece tranzacția se încadra la art. 23 din Codul fiscal privind deductibilitatea dobânzilor.

ÎCCJ a confirmat astfel că Tereos România avea dreptul să deducă integral cheltuielile în cuantum de 4 milioane euro, reprezentând dobânzi și diferențe de curs valutar referitoare la împrumuturile primite de la societăți afiliate, deoarece gradul de îndatorare a capitalului îndeplinea condiția de a fi mai mic sau egal cu trei, deci cheltuielile cu dobânzile erau integral deductibile.

De asemenea, ÎCCJ a respins recursurile ANAF și a validat sentința Curții de Apel București prin care aceleași acte administrativ-fiscale fuseseră anulate în parte în ceea ce privește: (i) impozitul pe profit suplimentar aferent unor servicii intra-grup în valoare de 500.000 EUR; (ii) TVA suplimentară aferentă acestor servicii.

Din echipa PNSA care au coordonat acest dosar fac parte Ilinca Ștefănescu (Partner), Bianca Chiurtu (Managing Associate) și Mihaela Vrabie (Of Counsel), împreună cu Raluca Rusu (Partner PNSA Tax) și Mihaela Pohaci (Of Counsel PNSA Tax).

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti