Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

In Memoriam Francisc Deak (9 decembrie 1927 – 11 mai 2001)
09.12.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Drept civil, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Acum 94 de ani, la data de 9 decembrie 1927, în oraşul Şimleul-Silvaniei, judeţul Sălaj, s-a născut profesorul Deak Francisc, personalitate marcantă a dreptului civil român, formator al multor generații de juriști riguroși.

Absolvent cu diplomă de merit al Facultăţii de Drept a Universităţii din Cluj-Napoca, şi-a început activitatea didactică la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti în anul 1951. Doctor în drept din anul 1956, profesor universitar din 1970, Francisc Deak şi-a dedicat peste 45 de ani din viaţă învăţământului juridic superior – specialitatea drept civil, potrivit legeaz.net.

Preocupările ştiinţifice şi atenţia sa s-au concentrat asupra problemelor teoretice şi de practică judecătorească care s-au pus şi se pun în legătură cu obligaţiile civile, în domeniul teoriei generale a obligaţiilor, cât şi, mai ales, în domeniul contractelor speciale. A analizat numeroasele probleme privind răspunderea civilă şi recuperarea despăgubirilor.

Recunoaşterea contribuţiei eminentului prof. univ. dr. Francisc Deak la dezvoltarea dreptului civil, inteligenţa, răbdarea şi precizia analizei instituţiilor juridice stau mărturie în cele peste 50 de lucrări: cursuri, monografii, manuale, tratate, articole şi studii publicate, în premiile şi distincţiile acordate de Academia Română – Premiul „Andrei Rădulescu” în 1996 şi de Uniunea Juriştilor din România – Premiul „Mihail Eliescu” în 1997.

În urmă cu 10 ani, Revista Română de Drept Privat a consacrat anul 2011 profesorului Francisc Deak.

Profesionalismul şi corectitudinea sa sunt reflectate şi de numirea în perioada 1960-1961 şi 1969-1972 în funcţia de prodecan al Facultăţii de Drept, în perioada 1975-1977 în cea de şef al catedrei de drept privat; din anul 1975 a fost arbitru la Curtea de Arbitraj Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, vicepreşedinte al Asociaţiei Juriştilor şi preşedintele secţiei ştiinţifice de drept civil.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

* În imagine, prof. univ. dr. Francisc Deak, alături de soția sa, Elisabet Deak – fotografie din arhiva d-nei av. Vania Zabou din Baroul București, rudă a regretatului Magistru, căreia îi adresăm mulțumirile noastre.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti