Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Tranzacționarea succesivă a unui teren la un preț excesiv nu constituie infracțiunea de evaziune fiscală
10.12.2021 | Alina-Mihaela ARSENE, Cristina-Gabriela DIACONESCU

Secţiuni: Drept penal, Note de studiu, Procedură penală, RNSJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina-Mihaela Arsene

Alina-Mihaela Arsene

Cristina-Gabriela Diaconescu

Cristina-Gabriela Diaconescu

Avocații Alina-Mihaela Arsene și Cristina-Gabriela Diaconescu, parteneri în cadrul SCA „Arsene, Diaconescu & Asociații” au obținut la data de 24 noiembrie 2021 o soluție de achitare pentru un număr de 4 inculpați – persoane fizice față de care s-a dispus trimiterea în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală, faptă prevăzută de art. 26 Codul penal din 1969 raportat la art. 9 alin. (1) lit. c) și alin. (3) din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 5 alin. (1) din Codul penal. (Tribunalul Mureș, Secția Penală, Sentința penală din data de 24.11.2021)

Analizând probele administrate, instanța a constatat că vinovăția inculpaților nu este dovedită fără dubii, în raport cu acuzele ce li se aduc acestora.

Instanța a reținut faptul că în acuză nu se specifică care dintre tezele de la art. 9 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 241/2005 au fost avute în vedere la formularea acuzațiilor, respectiv „evidențierea de cheltuieli care nu au avut la bază operațiuni reale” sau „evidențierea altor operațiuni fictive”.

Însă, din modul de formulare se poate deduce ușor că ar fi vorba de prima teză, respectiv „evidențierea de cheltuieli care nu au avut la bază operațiuni reale” în condițiile în care terenul care a făcut obiectul tranzacțiilor a existat și există și în prezent, aflându-se în patrimoniul unei societăți comerciale. În plus, pentru fiecare tranzacție s-au întocmit contracte de vânzare – cumpărare autentificate la notari publici și, cel puțin la ultima tranzacție (dintre S.C. Z S.R.L. și S.C. W. S.R.L.), după cum reiese din dosar, a fost achitată suma cu care a fost cumpărat terenul.

Instanța a reținut faptul că nu se poate vorbi despre o operațiune fictivă.

În rechizitoriu s-a reținut cum că s-au evidențiat în contabilitate cheltuieli care nu au avut la bază operațiuni reale pe considerentul că prețul vânzării, începând cu cea de-a doua vânzare – cumpărare, a fost mult supraevaluat, cu consecința denaturării rezultatelor financiare ale societății comerciale în patrimoniul căreia se află terenul tranzacționat și, în special cu consecința denaturării (în sensul scăderii drastice) a obligațiilor fiscale către bugetul statului, cu referire expresă la TVA.

Instanța a analizat dacă operațiunile desfășurate în fapt de către cei patru inculpați întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii reținute, în forma tezei menționate mai sus.

Astfel, instanța a reținut prin raportare la doctrina[1] relevantă în materie faptul că „incriminarea de la art. 9 alin. (1) lit. c) nu acoperă ipoteza cheltuielilor reale, dar excesive, în raport de beneficiul adus activității generatoare de venituri impozabile.

În acest caz, operațiunea generatoare de pasiv nu este nici nereală, nici fictivă.

Potrivit aceluiași autor, noțiunea de „cheltuieli care nu au la bază operațiuni realedesemnează sfera obligațiilor patrimoniale inexistente în realitatea juridică, despre care contribuabilul face vorbire în situațiile sale contabile și financiare. Este vorba despre o cheltuială inexistentă faptic și juridic, dar transpusă în realitatea scriptică. Este o cheltuială care nu are la bază o operațiune reală, spre exemplu, prețul unui contract de vânzare – cumpărare fictiv.

Nu trebuie confundate cheltuielile fictive cu cheltuielile nereale. Noțiunea de „cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale” nu trebuie confundată cu sfera obligațiilor patrimoniale ilicite, care au o existență efectivă, numai că sunt afectate de o nulitate absolută (spre exemplu, obligația de a plăti prețul unui contract de vânzare – cumpărare cu cauză ilicită sau cu obiect ilicit). În cazul acestor obligații patrimoniale ilicite, nu se verifică obligația de evidențiere contabilă, întrucât acestea nu fac parte din obiectul de activitate al contribuabilului.

În speța de față, așa cum s-a arătat și cum reiese din actele dosarului, operațiunea de cumpărare a terenului în cauză – a fost reală, fiind materializată într-un contract de vânzare – cumpărare autentificat de către un notar public și urmată de plata prețului convenit, terenul existând în materialitatea sa și aflându-se în patrimoniul firmei cumpărătoare, instanța a apreciat că nu ne aflăm în situația unei cheltuieli care să nu aibă la bază o operațiune reală, ci a unei cheltuieli excesive, raportat la prețul terenului stabilit de specialistul DNA și la prețul reieșit din ghidul cu prețurile cerute, în vigoare începând cu data de 01.01.2012, trimis la dosar cu adresa Camerei Notarilor Publici București.

Instanța a reținut faptul că înregistrarea de cheltuieli excesive nu este încă incriminată de art. 9 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 241/2005.

În consecință, față de cele menționate anterior, în baza art. 396 alin. (5) din Codul de procedură penală coroborat cu art. 17 alin. (2) din Codul de procedură penală, raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I din Codul de procedură penală, instanța a dispus achitarea celor 4 inculpați sub aspectul comiterii infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală, faptă prevăzută de art. 26 din Vechiul Cod penal raportat la art. 9 alin. (1) lit. c) și alin. (3) din Legea nr. 241/2005 (în vigoare la data de 05 septembrie 2012) cu aplicarea art. 5 alin. (1) din Codul penal, faptele nefiind prevăzute de legea penală.


[1] Ioana Maria Costea, Evaziunea Fiscală, Legea nr. 241/2005 comentată și adnotată, Editura Hamangiu, 2019


Avocat Alina-Mihaela Arsene, ARSENE DIACONESCU ȘI ASOCIAȚII
Avocat Cristina-Gabriela Diaconescu, ARSENE DIACONESCU ȘI ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti