« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Activitate parchete / 6-10 decembrie 2021
10.12.2021 | JURIDICE.ro

Drept Timisoara
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,
JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Secția de combatere a corupției. Luare de mită. Dare de mită. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 7 decembrie 2021, a următorilor inculpați:

G.G., inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (I.T.M.) Ilfov, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită, în formă continuată (două acte materiale),

N.I.R., inspector de muncă în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (I.T.M.) Ilfov, în sarcina căruia s-au reținut trei infracțiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată (trei acte materiale),

A.F.A., inspector de muncă în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (I.T.M.) Ilfov, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de luare de mită, în formă continuată (două acte materiale),

C.D., inspector vamal în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Galați – Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită, în formă continuată (două acte materiale),

Asociat în cadrul unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită, în formă continuată (trei acte materiale).

În cursul zilei de 6 decembrie 2021, au fost efectuate percheziții domiciliare în 12 locații situate pe raza municipiului București și a județelor Ilfov și Prahova, din care patru la sediul I.T.M. Ilfov, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 18 mai – 13 septembrie 2021, inculpatul G.G., în calitate de șef al I.T.M. Ilfov și ordonator de credite, ar fi acceptat, de la administratorul unei firme, o sumă de bani (reprezentând 10% din valoarea unui viitor contract), atât pentru el cât și pentru inculpatul N.I.R. (membru în comisia de recepție), astfel încât I.T.M. Ilfov să atribuie în mod preferențial un contract de lucrări. În zilele de 06 octombrie, 08 noiembrie 2021 și 06 decembrie 2021, G.G. ar fi primit, împreună cu N.I.R., sume de bani, cu titlu de mită, reprezentând 7% din valoarea celor trei facturi plătite de către I.T.M. Ilfov firmei respective. Contractul atribuit era în valoare de peste 200.000 lei (aprox. 43.500 euro).

La data de 6 decembrie 2021, G.G. și N.I.R. au primit cea de-a treia tranșă din mita convenită, 3000 lei, respectiv 2000 lei, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Tot în legătură cu respectivul contract, la data de 2 iulie 2021, în calitate de ordonator de credite al I.T.M. Ilfov, G.G. i-ar pretins aceluiași administrator de firmă, pentru o altă persoană, foloase necuvenite constând în servicii de încărcare și transport ale unor deșeuri de la locuința acesteia. La data de 08 iulie 2021, firma respectivă ar fi efectuat serviciile respective în folosul persoanei beneficiare.

Într-un context separat, inculpatul N.I.R., în calitate de inspector de muncă în cadrul I.T.M Ilfov, la data de 14 ianuarie 2021 ar primit cu titlu de mită de la doi oameni de afaceri, prin intermediari, suma de 2.400 lei, iar la 15 ianuarie 2021, ar fi primit de la unul dintre intermediari un bax cu 2.000 măști faciale, în legătură cu îndeplinirea unui act contrar îndatoririlor sale de serviciu. Concret, în schimbul banilor, s-ar fi angajat să emită de urgență, o adresă către Biroul Vamal de Frontieră Otopeni Călători, din care să rezulte că un transport de măști importate din China (1.700.000 măști trei pliuri) nu mai trebuie supus verificărilor din partea I.T.M (autoritate de supraveghere a pieței naționale a acestui tip de echipamente), pe motiv că măștile respective nu ar fi echipamente individuale de protecție.

Containerul respectiv fusese blocat inițial de autoritățile vamale timp de mai multe zile în Portul Constanța – Agigea, întrucât nu îndeplinea condițiile legale necesare pentru a fi introduse pe piață.
Pentru a debloca transportul cu măști de protecție, inculpatul C.D. în calitate de inspector vamal în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Galați – Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud, în data de 13 ianuarie 2021, ar pretins suma de 8700 dolari și ar fi primit, de la același doi oameni de afaceri , prin intermediar, suma de 20.000 lei.
Similar, inculpatul C.D. ar mai fi pretins și la data de 17 februarie 2021, suma de 8700 dolari și ar fi primit, de la același doi oameni de afaceri, prin intermediari, suma de 20.000 lei, pentru deblocarea unui alt transport cu măști importate din China.
După efectuarea unora dintre formalitățile vamale în Portul Constanța – Agigea, primul container a fost trimis Biroului Vamal de Frontieră Otopeni Călători pentru finalizarea formalităților vamale. În acest context, ultima instituție a solicitat ITM Ilfov să verifice dacă măștile importate ar putea să prezinte vreun risc pentru sănătatea și securitatea persoanelor. Pentru a rezolva problema nou apărută, cei doi oameni de afaceri l-ar fi contactat, prin intermediar pe inspectorul N.I.R. care, în schimbul foloaselor anterior menționate (de 2400 lei și a unui bax de 2000 măști faciale), ar fi emis adresa din care reieșea că un control fizic ar mărfurilor nu mai este necesar.

Într-un context separat, în alte trei împrejurări, inculpatul N.I.R. ar fi pretins și primit , în mod individual sau împreună/pentru colega sa A.F.A., diferite sume de bani pentru a nu aplica sancțiuni ori pentru a aplica sancțiuni modice cu ocazia unor controale făcute la diferite firme.

La data de 7 decembrie 2021, cei cinci inculpați au fost prezentați Tribunalului București care a dispus arestarea preventivă a inculpaților C.D., N.I.R. și persoana fizică asociat în cadrul unei societăți comerciale, față de G.G. a dispus măsura arestului la domiciliu, iar față de A.F.A. a fost dispusă măsura controlului judiciar.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

P.I., director al Centrului de Chirurgie Generală si Transplant Hepatic „Dan Setlacec”, din cadrul Institutului Clinic Fundeni din București, pentru comiterea infracțiunii de dare de mită,
persoană fizică, administrator al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În intervalul decembrie 2017 – februarie 2018, inculpatul P.I., beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi promis că va oferi suma de 100.000 euro organelor de urmărire penală din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, învestite cu instrumentarea și soluționarea unor cauze în care acesta ar fi fost vizat.
Inculpatul ar fi fost dispus să ofere anchetatorilor suma de bani menționată mai sus, pentru ca în cauzele respective să se dispună măsuri procesuale favorabile acestuia (în ceea ce privește aplicarea unor măsuri asigurătorii) și în final soluții de netrimitere în judecată.
Ulterior, cu toate aceste „încercări”, la data de 31 martie 2021, inculpatul P.I. a fost trimis în judecată pentru săvârșirea unor infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10300).

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

:: Sursa: www.pna.ro

3. DNA – Serviciul Teritorial Oradea. Folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Trimitere în judecată.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 290/VIII/3 din 9 aprilie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inculpați (administratori de drept și de fapt ai unei societăți comerciale), pentru comiterea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (săvârșite sub forma autoratului și a complicității).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

Între Agenția pentru Dezvoltare Regională și societatea reprezentată de cei doi inculpați a fost încheiat, în cursul anului 2014, un contract prin care se acorda o finanțare nerambursabilă pentru implementarea proiectului intitulat „Achiziționare instalație de cracare termică de deșeuri de cauciuc, localitatea Rupea, județul Brașov”.
Pentru a obține sumele de bani în cadrul programului derulat, administratorul de fapt al firmei ar fi oferit ajutor celuilalt inculpat pentru a crea un circuit comercial fictiv care a avut ca scop „justificarea” achiziționării respectivului utilaj industrial.
Inițial, administratorul de fapt ar fi vândut societății respective un utilaj asemănător, vechi, la valoarea de circa 650.000 euro, sumă care, în realitate, nu a fost achitată niciodată.
Ulterior, mai multe componente ale utilajului achizitionat în modalitatea de mai sus ar fi fost vândute în spațiul intracomunitar, în final acestea ajungând la o firmă din Ungaria care ar fi emis mai multe facturi ce au stat la baza accesării fondurilor nerambursabile de către firma inculpaților.
În realitate, „noul” utilaj industrial, în valoare de 6.239.321 lei (achitați din fonduri nerambursabile obținute în baza unor documente cu caracter inexact depuse administratorul de drept al firmei la Agenția pentru Dezvoltare Regională) nu a fost achiziționat niciodată.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene s-a constituit parte civilă în cauză cu suma menționată mai sus, la care se adaugă accesoriile aferente (dobânzi și actualizarea cu indicele de inflație).

În vederea asigurării recuperării prejudiciului s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile și imobile aparținând celor doi inculpați și a părții responsabile civilmente – societatea beneficiară a fondurilor nerambursabile.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Alba cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

4. DNA – Serviciul Teritorial Craiova. Folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Fals intelectual, Fals informatic. Efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

M.V., la data faptelor consilier în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) – Baia de Aramă, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
– fals intelectual, în formă continuată,
– fals informatic, în formă continuată,
– efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată,

persoană fizică, la data faptelor director al unei sucursale bancare, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– fals informatic, în formă continuată,
– efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012 – 2014, inculpata M.V., în calitatea menționată mai sus, ar fi depus în numele a cinci fermieri (fără cunoștința acestora), la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente în care erau consemnate date false, inexacte și incomplete în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică.
În cazul a trei dintre aceștia, inculpata M.V. ar fi introdus date informatice false în sistemul informatic ce deservea A.P.I.A., în scopul emiterii de către această instituție a deciziilor și ordinelor de plată, a dirijării sumelor de bani astfel obținute, în conturile bancare deschise pe numele acestora cu ajutorul celeilalte inculpate.
Ulterior, inculpata M.V. ar fi intrat în posesia cardurilor bancare emise, fără drept, pe numele celor trei fermieri pe care le-ar fi utilizat în folosul propriu, pentru plăți la comercianți și retrageri de numerar, de la ATM.
Prin aceste demersuri, inculpata M.V. ar fi intrat în posesia sumei totale de 272.258 lei, reprezentând fonduri nerambursabile ce li se cuveneau celor cinci fermieri.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii față de cele două inculpate.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Mehedinți cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

5. DNA – Serviciul Teritorial Galați. Trafic de influență. Acord de recunoaștere a vinovăție.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Galați au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției unei inculpate, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada noiembrie 2018 – martie 2020, inculpata ar fi promis mai multor persoane că își va trafica influența pe care afirma că o avea asupra unui ofițer de poliție din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Galați pentru a le facilita acestora promovarea probei practice a examenului auto și programarea preferențială la susținerea acelei probe.
Pentru aceste „servicii”, inculpata ar fi pretins de la persoanele respective sume de bani cuprinse între 500-700 euro (în total 3.200 euro) din care a primit 2.500 euro. Ulterior, din cauză că două dintre persoane nu au promovat proba practică, inculpata le-ar fi restituit banii primiți (în total 900 euro).

În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
– trei ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de patru ani și interzicerea pe o perioadă de cinci ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Galați.

Anterior, în aceeași cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu șapte inculpați, cumpărători de influență.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție și din partea Direcției de Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.pna.ro

6. DNA – Serviciul Teritorial Iași. Trafic de influență. Acord de recunoaștere.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției unei inculpate, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2008-2016, inculpata, prevalându-se de o presupusă influență pe care ar fi avut-o asupra membrilor Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Iași, ar fi pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 400 și 9.000 lei și ar fi primit în total suma de 90.190 lei.
Banii respectivi ar fi fost pretinși și primiți de inculpată pentru a ajuta persoanele respective sau rude ale acestora să obțină indemnizații de încadrare în grad de handicap, în condițiile în care, în mod normal, acestea nu ar fi beneficiat.

În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
– doi ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de doi ani și interzicerea pe o perioadă de un an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Iași.

:: Sursa: www.pna.ro

7. DNA – Serviciul Teritorial Constanța. Evaziune fiscală. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

două persoane fizice, administratori ai SC Silo Impex 2007 SRL, cu privire la săvârșirea unei infracțiuni de evaziune fiscală, în formă continuată,
SC S.I. 2007 SRL (mun. Constanța) cu privire la săvârșirea unei infracțiuni de evaziune fiscală, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2007-2010, cei doi inculpați, în calitate de administratori ai SC S.I. 2007 SRL, ar fi evidențiat în actele contabile ale societății pe care o administrau un număr de 847 de facturi fiscale privind cheltuieli cu achiziții fictive de cereale.
Prin aceste demersuri ar fi fost produs un prejudiciu bugetului consolidat al statului în valoare de 49.490.541lei, reprezentând TVA în cuantum de 27.778.427 lei și impozit pe profit în cuantum de 21.712.114 lei.
Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 191.912.009 lei.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

8. DNA – Serviciul Teritorial Brașov. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Evaziune fiscală. Spălare a banilor. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a nouă inculpați (din care cinci sunt societăți comerciale) pentru săvârșirea unor infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, evaziune fiscală, spălare a banilor (comise sub forma autoratului, complicității și a instigării).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada octombrie 2012 – octombrie 2015, în contextul implementării proiectului „Centru de întreținere corporală și înfrumusețare Day Spa N. P+E+M și împrejmuire”, administratorul de drept al SC Nikit Consulting SRL (jud. Brașov), la instigarea administratorului de fapt, (ambii inculpați în prezenta cauză) ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit mai multe documente false (14 facturi fiscale emise de inculpata SC Strarom Impex SRL precum și înscrisurile justificative ale acestora), care priveau contravaloarea unor lucrări de construire nerealizate în realitate.
Prin aceste demersuri, SC Nikit Consulting SRL a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 837.896 lei.
De asemenea, prin înregistrarea în contabilitate a celor 14 facturi emise de către inculpata SC Strarom Impex SRL, ce conțineau operațiuni nereale, inculpata SC Nikit Consulting SRL ar fi dedus în mod nelegal TVA în valoare totală de 214.126 lei. Ulterior, acele operațiuni nereale ar fi stat și la baza a 2 solicitări de rambursare de TVA întocmite de inculpata SC Nikit Consulting SRL (din care a fost aprobată doar una dintre ele), ocazie cu care organele fiscale au acceptat rambursarea a 120.030 lei.
În același context, pentru a se disimula faptul că sumele de bani obținute de inculpata SC Strarom Impex SRL din achitarea celor 14 facturi (1.050.899,55 lei) proveneau din săvârșirea unor infracțiuni, acestea ar fi fost “transferate” către alte trei firme controlate de administratorul de fapt al SC Nikit Consulting SRL.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și Agenția Națională de Administrare Fiscală au comunicat că se constituie parte civilă cu sumele de 732.146 lei și respectiv 214.126 lei.

În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii față de toți inculpații.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu un inculpat, persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la evaziune fiscală, complicitate la spălarea banilor, toate săvârșite în formă continuată.
În prezența avocatului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 (doi) ani și 11 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 (trei) ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

:: Sursa: www.pna.ro

9. DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Evaziune fiscală. Spălare a banilor. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a șapte inculpați (din care trei sunt societăți comerciale) pentru săvârșirea unor infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, evaziune fiscală, spălare a banilor (comise sub forma autoratului și a complicității).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
1. În cursul anului 2015, în contextul implementării proiectului „Creșterea Competitivității Economice”, administratorul de drept al SC Katel Group SRL ar fi depus la Agenția pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est (ADR NE) mai multe documente (facturi) în care au fost înscrise împrejurări necorespunzătoare adevărului cu privire la prețul produselor achiziționate în cadrul realizării proiectului.
Practic, ar fi fost conceput și aplicat un mecanism de creștere artificială a prețului acelor echipamente beneficiind de sprijinul celorlalți inculpați care au acceptat cu știință ca societățile comerciale pe care le dețineau să fie interpuse în lanțul de achiziție a echipamentelor finanțate din fonduri europene în vederea măririi substanțiale a prețului de achiziție.
Prin aceste demersuri, SC Katel Group SRL a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 392.578 lei.
2. În perioada 2010-2015, administratorii SC Katel Group SRL., SC Katel Route SRL și ai SC Optisem Service SRL, inculpați în prezenta cauză, ar fi înregistrat în evidențele contabile cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, respectiv prestări servicii ce nu au fost efectuate, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale.
Acționând în această manieră, ar fi fost cauzat bugetului de stat un prejudiciu în valoare de 871.265 lei, din care impozit pe profit de 334.372 lei și TVA de 536.892 lei.

În cauză, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Agenția Națională de Administrare Fiscală s-au constituit parte civilă.

În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii față de toți oamenii de afaceri, inculpați în prezenta cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamț cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

10. DNA – Serviciul Teritorial Cluj. Folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011-2013, inculpatul ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente (adeverințe și tabele centralizatoare) în care erau consemnate date false în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 247.790 lei.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Cluj.

:: Sursa: www.pna.ro

11. DNA – Serviciul Teritorial Ploiești. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați (doi oameni de afaceri și S.C. Montes Tour S.R.L) pentru săvârșirea unor infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și cu consecințe deosebit de grave (comise sub forma autoratului și a complicității).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011 – 2012, în contextul implementării proiectului „Ferma piscicolă cu creștere în sistem superintensiv – N, jud Prahova”, administratorul S.C. Montes Tour S.R.L, beneficiind de ajutorul celuilalt om de afaceri, ar fi fraudat procedura de achiziție publică desfășurată în contextul menționat mai sus și ulterior ar fi depus la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale mai multe documente false (situații de lucrări, facturi, proces verbal de recepție la terminarea lucrărilor, etc.).
De menționat este faptul că, firma câștigătoare a licitației, controlată de același om de afaceri, nu avea resursele umane și logistice necesare realizării unui astfel de proiect (pe toată perioada “executării” contractului de lucrări a avut doar doi salariați).
Ulterior acestor demersuri, inculpatul ar fi obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 2.757.894 lei, sumă cu care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii față de cei doi oameni de afaceri.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Prahova cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

12. DNA – Serviciul Teritorial Oradea. Folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei inculpate, persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2018, inculpata ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente în care erau consemnate date false și inexacte în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei de sprijin „M1.P1-Livezi-Sprijin conversia agric. Ecol”, pentru o suprafață de teren pe care nu o deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpata ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 21.539 lei.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură nu s-a constituit parte civilă în cauză deoarece debitul a fost achitat integral de inculpată.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor.

:: Sursa: www.pna.ro

13. DNA – Serviciul Teritorial Brașov. Folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei inculpate, persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011-2014, inculpata, ar fi determinat-o pe mama sa (în prezent decedată) să depună, prin intermediul unui mandatar, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente ce aveau la bază un contract de arendă încheiat în mod fictiv, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată în condițiile în care acele suprafețe de teren nu au fost exploatate în mod efectiv.
Prin aceste demersuri, inculpata ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 594.912 lei. În cursul anului 2021, inculpata a consemnat într-un cont bancar suma menționată mai sus.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov.

:: Sursa: www.pna.ro

14. DNA – Serviciul Teritorial Constanța. Folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2012, inculpatul ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente în care erau consemnate date false și inexacte în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru o suprafață de teren pe care nu o deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 66.934 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Tulcea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

15. DNA – Serviciul Teritorial Ploiești. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012 – 2014, inculpatul ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false (contract de arendă, adeverințe) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață, pentru o suprafață de teren (3,24 ha) pe care nu o deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 5.137 lei.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Dâmbovița cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud. Trafic de persoane. Proxenetism. Deținere de droguri de risc, pentru consum propriu. Reținere.

La data de 05.12.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, proxenetism și deținere de droguri de risc, pentru consum propriu.

În cauză s-a reținut faptul că, inculpatul a recrutat un număr de 3 persoane vătămate pe care le-a transportat, adăpostit și determinat să practice prostituția, în diverse locații din România, dar și în cluburi din Austria, reușind să obțină astfel peste 700.000 de euro.
La data de 05.12.2021, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Bistrița-Năsăud au efectuat un număr de 2 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate sumele de 1.000 euro și 3.000 lei, precum și un borcan ce conținea muguri de cannabis.
În cursul zilei de astăzi, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Bistrița-Năsăud cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Bistrița-Năsăud și Poliției Orașului Năsăud.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

În cadrul audierilor, persoanele vătămate au beneficiat consiliere psihologică, precum și de toate drepturile și măsurile de protecție prevăzute de Codul de Procedură Penală.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea. Trafic de droguri de risc și mare risc. Reținere.

La data de 07.12.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Oradea au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc și mare risc.

La aceeași dată, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Oradea împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Oradea au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a inculpatului, pe raza localității Avram Iancu, după ce a comercializat cantitatea de 320 grame Cannabis şi 210 grame Amfetamină, în schimbul sumei de 11.500 lei.

Din cercetările efectuate în cauză s-a stabilit faptul că, în intervalul septembrie – noiembrie 2021, inculpatul a mai livrat, pe raza municipiului Oradea, alte 600 grame de cannabis, 20 grame de amfetamină şi 17 pastile ecstasy.
În cursul zilei de astăzi, inculpatul va fi prezentat Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diico.ro

3. DIICOT – Serviciul Teritorial Galați.Trafic de droguri de risc. Efectuare, fără drept, de operațiuni cu substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive. Reținere.

La data de 07.12.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Galați au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc în formă continuată şi efectuare, fără drept, de operațiuni cu substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive, în formă continuată.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada mai – noiembrie 2021, inculpatul împreună cu alte persoane, au procurat, transportat și comercializat, pe raza județului Galați, aproximativ 1,5 kilograme de substanțe etnobotanice(metafedronă) și peste 2 kilograme de cannabis.
La data de 07.12.2021, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Galați împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Galați au efectuat un număr de 3 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost descoperite și ridicate 2 kilograme de cannabis, 100 de grame de substanțe etnobotanice, un pistol cu aer comprimat și suma de 4.000 de lei.
În cursul zilei de ieri, Tribunalul Galați a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale al Inspectoratului de Poliție Județean Galați și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Galați.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara. Trafic de droguri de risc. Percheziții domiciliare.

La data de 08.12.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadru BCCO Timișoara efectuează un număr de 2 percheziții domiciliare, pe raza județului Timiș, la locuințele unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc.

În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2021, doi suspecți au înființat o cultură de cannabis, de pe urma căreia, în luna octombrie, au recoltat aproximativ 4 kilograme de cannabis.
După recoltare, suspecții au depozitat cannabisul în două imobile de pe raza județului Timiș, iar mai apoi l-au comercializat la prețul de 60 de lei/gram.
În urma perchezițiilor, au fost ridicate aproximativ 1 kilogram de cannabis, precum și un pistol cu aer comprimat.
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 2 persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor Grupării de Jandarmi Mobile „Glad Voievod” Timișoara.

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT – Biroul Teritorial Caraș-Severin. Destructurarea unui grup infracțional organizat. Șantaj. Trafic de influență. Abuz în serviciu. Folosirea influenței ori autorității de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Delapidare. Fals material în înscrisuri oficiale. Luare de mită. Percheziții domiciliare.

Urmare a comunicatului din data de 28.02.2020, la data de 08.12.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Caraș-Severin împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – SJA Caraș-Severin și SCCO Caraș-Severin au efectuat un număr de 7 percheziții domiciliare, pe raza județelor Timiș și Caraș-Severin, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de șantaj, trafic de influență, abuz în serviciu, folosirea influenței ori autorității de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, delapidare, fals material în înscrisuri oficiale și luare de mită.

În fapt s-a reţinut că, la finalul anului 2018, la nivelul județului Caraș-Severin s-a constituit un grup infracțional organizat având drept scop obținerea unor mari profituri materiale, prin subordonarea a cât mai multor instituții publice (prin șantajarea conducătorilor acestor instituții) care să le asigure accesul la banii publici și, implicit, posibilitatea de a-i împărți între membrii grupului.
Grupul a acționat, în mod coordonat, în scopul preluării controlului asupra tuturor instituțiilor publice de la nivelul județului Caraș-Severin și asupra altor unități publice care dispun de fonduri financiare importante, în scopul însușirii sumelor de bani prin contracte de servicii și lucrări executate parțial/fictiv.
Pentru preluarea controlului asupra instituțiilor publice din județul Caraș Severin, grupul infracțional a urmărit schimbarea din funcții a șefilor acestor instituții publice și înlocuirea acestora cu persoane obediente, apropiate de liderii grupării.
O altă modalitate de comitere a activității infracționale a membrilor grupului și obținere de venituri ilicite, pe lângă schimbarea din funcția a șefilor de instituții cu alte persoane loiale grupului infracțional, a constituit-o asigurarea accesului la achiziții publice, din fonduri guvernamentale (PNDL I și II), prin crearea condițiilor necesare acordării lucrărilor exclusiv către firmele controlate de către liderul grupării, la prețurile maxime de 99,8% din valoarea lucrărilor, în condițiile în care firmele menționate nu aveau nici expertiza celorlalți contraofertanți și nici nu dispuneau de dotările necesare efectuării lucrărilor, din punct de vedere al personalului sau al echipamentelor din dotare.
S-a reţinut faptul că, după trimiterea în judecată a suspecţilor, în două cauze distincte instrumentate de către Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara, aceștia au continuat sa realizeze scopul infracțional (acela de a accesa bani publici în vederea obținerii unor foloase necuvenite pentru sine), prin noi acte și fapte de natură penală.
Astfel, începând cu luna noiembrie 2020, după instalarea în urma alegerilor din luna septembrie a noului președinte al consiliului județean Caraș-Severin, fideli rezoluției infracționale, parte din membrii grupului și-au consolidat poziția în grup, devenind consilierii onorifici ai acestuia, fără a fi remunerați și fără a figura pe statele de plată ale instituției, având ca scop promovarea intereselor personale, prin contractarea achizițiilor publice.
În acest scop, suspecţii au procedat la cooptarea în grupul infracţional a factorilor decizionali din cadrul Direcției de Drumuri Județene Caraș-Severin, respectiv a directorului executiv și a consilierului președintelui consiliului județean Caraș-Severin.
Din cercetările efectuate în cauză, s-a constatat faptul că, în cursul anului 2020, în cadrul respectivei direcții, a fost organizat de către fostul Director Executiv, un număr de 9 licitații cu clauză suspensivă, ce aveau ca obiect diferite lucrări de modernizare, întreținere, reparare a drumurilor județene.
S-a procedat la acest tip de licitație/modalitate contractare întrucât s-a avut în vedere posibilitatea începerii imediate a lucrărilor, în cazul obținerii fondurilor guvernamentale necesare.
Pentru a obține lucrarea, liderul grupării și-a exercitat influența dobândită, prin natura funcției de consilier onorific, neremunerat, al președintelui consiliului județean Caraș-Severin, asupra factorilor decizionali din cadrul Direcției de Drumuri Județene Caraș-Severin, scopul urmărit fiind rămânerea de fonduri în cadrul bugetului direcției, la finele anului 2020, fonduri care, de regulă, pentru a nu fi returnate erau realocate.
Astfel, începând cu luna noiembrie – decembrie 2020, membrii grupării au obținut, prin intermediul directorului executiv, documente confidențiale, nedestinate publicității, privitoare la dosarele de lucrări publice efectuate de către diferiți prestatori, pentru a evalua situația lucrărilor ce urmau a fi plătite și posibilitatea stopării plăților, în vederea asigurării unor fonduri suficiente atribuirii lucrărilor vizate de către liderul grupului.
Din probele administrate în cauză, a fost identificată stoparea plăților către patru societăţi comerciale care, la nivelul lunii noiembrie 2020, aveau finalizate lucrările atribuite anterior, deţinând întreaga documentație necesară efectuării plății, întocmită și semnată (factură fiscală, proces verbal de recepție la terminarea lucrărilor, situații de plată etc.)
În urma acestor activităţi, la finalul anului 2020, membrilor grupării le-au fost atribuite, din fondurile Direcției de Drumuri Județene Caraș-Severin, sumele de bani necesare începerii și efectuării lucrărilor vizate.
De asemenea, s-a reţinut faptul că, în perioada aprilie – octombrie 2021, o altă membră a grupului infracţional, consilier al președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, și-a depășit atribuțiile și a desfășurat acte materiale la nivel decizional, în sensul identificării unor proiecte strategice ale județului.
În acest sens, în cursul lunii octombrie 2020, suspecta împreună cu o altă suspectă, au inițiat un un astfel de proiect în cadrul căruia erau depuse cereri de finanţare, prin programul ”Anghel Saligny”, solicitări care nu au avut la bază studii de prefezabilitate, ci doar scopul de a favoriza exclusiv primăriile agreate.
La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Caraș-Severin, au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 4 persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul IPJ Caraș-Severin.

:: Sursa: www.diicot.ro

6. DIICOT – Structura Centrală. Constituire a unui grup infracțional organizat. Trafic intern și internațional de droguri de risc și de mare risc. Reținere.

La data de 09.12.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 3 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic intern și internațional de droguri de risc și de mare risc.

În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2021, inculpații au inițiat și constituit un grup infracțional organizat specializat în procurarea, din afara țării și comercializarea de droguri de risc și mare risc, către consumatori de pe raza municipiului București.
La data de 09.12.2021, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO București au efectuat un număr de 7 percheziții domiciliare, pe raza municipiului București și a județului Dâmbovița, în urma cărora au fost ridicate cantitățile de 4 kilograme de cannabis, 600 de grame de cocaină și 5 grame de ciuperci halucinogene. Totodată, a fost instituită măsura sechestrului asigurator asupra sumelor de 137.300 de lei, 8.450 de euro, 100 de lire sterline și 100 de dolari.
În cursul zilei de astăzi, inculpații urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.