Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Cătălin Predoiu a participat la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne de la Bruxelles
11.12.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Cyberlaw, Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 10 decembrie 2021, Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a participat la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne, la Bruxelles, potrivit unui comunicat.

Agenda discuțiilor a inclus teme de actualitate în domeniul justiției: funcționarea instanțelor și controlul judiciar al măsurilor de urgență adoptate în context pandemic, combaterea discursului de incitare la ură și a infracțiunilor motivate de ură, obținerea și conservarea probelor electronice în materie penală (e-evidence), bilanțul Parchetului European la șase luni de la operaționalizare.

Cu privire la e-evidence, Cătălin Predoiu a declarat: „Este importantă identificarea unei soluții de compromis care să pună capăt unui ciclu de peste 3 ani de negocieri. Însă prețul finalizării Regulamentului nu trebuie să fie sacrificarea eficienței și a relevanței sale pentru practicieni și nici slăbirea principiului încrederii reciproce. Ne exprimăm speranța că viitoarea Președinție franceză a Consiliului va reuși să ajungă împreună cu Parlamentul European la un compromis echilibrat și funcțional în interesul înfăptuirii justiției.”

În privința digitalizării sistemului judiciar din România, Cătălin Predoiu a menționat că „nu este cu nimic mai prejos decât alte sisteme din țările europene, judecătorii, procurorii și grefierii români utilizează pe scară largă comunicările electronice, sistemul electronic de repartizare a dosarelor, audierile online, dosarul electronic etc. Acest proces va continua. Digitalizarea va ușura sarcina justiției și a celor care apelează la ea. Însă digitalizarea justiției trebuie să meargă în pas cu nivelul general de digitalizare a societății, pentru a se asigura liberul acces la Justiție și a nu se transforma într-un obstacol, precum și să asigure protecția datelor cu caracter personal.

Totodată, Cătălin Predoiu a precizat, în contextul discuțiilor despre funcționarea justiției în perioada adoptării măsurilor de urgență: „Pandemia a adus cu sine o provocare serioasă pe tărâmul dreptului, legiferării și justiției, concilierea dreptului la sănătate și la viață, cu celelalte drepturi și libertăți, cum ar fi dreptul la liberă circulație, adunări publice, religioase etc., în special în fazele de lockdown. Legiuitorii și judecătorii au fost chemați să stabilească o justă balanță între acestea și este important ca acest echilibru să prezerve pe termen lung libertățile cetățenești, pentru că așa cum virusul amenință sănătatea și viața indivizilor, tot astfel și libertățile sunt indisolubil parte a condiției umane.

În marja consiliului, ministrul a avut discuții bilaterale cu omologii din Franța, Olanda, Italia și Germania.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti