Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Declarațiile de avere și de interese vor fi transmise ANI exclusiv prin sistemul electronic e-DAI. UPDATE: 340.000 deponenți înregistrați
07.06.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Cyberlaw, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 7 iunie 2022, Agenția Națională de Integritate a informat că 340.000 de persoane au fost deja înregistrate în platforma e-DAI. De asemenea, 7.883 de instituții, autorități sau companii publice au cel puțin un cont creat în platformă. Numărul total al declarațiilor de avere și de interese completate în platformă și transmise Agenției în format digital este de 441.067 de documente.

Agenția Națională de Integritate nu mai primește declarații de avere și de interese în format hârtie, iar toate declarațiile depuse astfel vor fi restituite destinatarilor, considerându-se a fi nedepuse.

Data limită pentru depunerea declarațiilor de avere și de interese (DA/DI) anuale este 15 iunie 2022.

***

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1190 din 15 decembrie 2021 a fost publicată Ordonanţa de urgenţă nr. 127/2021 pentru modificarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative şi a art. III din Legea nr. 105/2020 pentru completarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative.

Astfel, toate categoriile de personal din sistemul public care au obligația depunerii declarației de avere și de interese, potrivit Legii nr. 176/2010, vor putea completa şi depune aceste documente fie cu semnătură olografă, fie certificate cu semnătură electronică calificată, până la data de 1 ianuarie 2023.

De asemenea, toate autoritățile publice, instituțiile publice sau unitățile din care fac parte aceste persoane au obligația de a asigura deponenților certificate calificate pentru semnătură electronică, până la data de 31 decembrie 2022.

Astfel, s-au amânat cu un an termenele pentru îndeplinirea obligațiilor referitoare la depunerea declarațiilor de avere și de interese exclusiv în format electronic.

Este reglementată, totodată, o procedură unitară și coerentă a modalității de completare și depunere a declarațiilor de avere și de interese, prin intermediul platformei online de declarare a averii și a intereselor, denumită e-DAI, gestionată de Agenția Națională de Integritate.

Intrare în vigoare: 15 decembrie 2021
***
Joi, 16 decembrie 2021, Agenția Națională de Integritate a informat că, începând cu data de 1 ianuarie 2022, toate declarațiile de avere și de interese vor fi completate și transmise exclusiv prin sistemul electronic e-DAI.

***

Miercuri, 15 decembrie 2021, Guvernul României a adoptat proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative și a art. III din Legea nr. 105/2020 pentru completarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative.

Toate categoriile de personal din sistemul public care au obligația depunerii declarației de avere și de interese, potrivit Legii nr. 176/2010, vor putea completa şi depune aceste documente fie cu semnătură olografă, fie certificate cu semnătură electronică calificată, până la data de 1 ianuarie 2023.

De asemenea, toate autoritățile publice, instituțiile publice sau unitățile din care fac parte aceste persoane au obligația de a asigura deponenților certificate calificate pentru semnătură electronică, până la data de 31 decembrie 2022.

Astfel, s-a amânat cu un an termenele pentru îndeplinirea obligațiilor referitoare la depunerea declarațiilor de avere și de interese exclusiv în format electronic.

Este reglementată, totodată, o procedură unitară și coerentă a modalității de completare și depunere a declarațiilor de avere și de interese, prin intermediul platformei online de declarare a averii și a intereselor, denumită e-DAI, gestionată de Agenția Națională de Integritate.

Proiectul poate fi consultat aici.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti