Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Tribunalul București. Contractul de comandă a unor fotografii
17.12.2021 | Cristina BLACIOTI

Secţiuni: Cyberlaw, Data protection, Drept civil, Jurisprudență Tribunale, Note de studiu, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cristina Blacioti

Cristina Blacioti

Tribunalul București a hotărât că în situația unui raport juridic care îmbracă forma a unui contract de comandă a unor fotografii sunt incidente dispozițiile art. 86 alin. 2 din Legea nr. 8/1996 (Drepturile patrimoniale asupra operei fotografice, care a fost creată în executarea unui contract individual de muncă sau la comandă, se prezumă că aparțin, pentru o perioadă de 3 ani, celui care angajează sau persoanei care a făcut comanda, dacă prin contract nu s-a prevăzut altfel.). În speță, instanța a constatat că deși contractul de comandă nu a fost încheiat în formă scrisă, existența sa este certă, în raport de dispozițiile art. 1182 Cod civil. ”Deși reclamantul neagă existența contractului, motivat de faptul că pârâta nu a acceptat oferta sa, Tribunalul reține că din corespondența purtată cu pârâta nu rezultă că reclamantul ar fi intenționat să își păstreze drepturile de autor (pentru a fi incidentă excepția din art. 86 alin. 2 din Legea nr. 8/1996), sau că ar fi intenționat să condiționeze utilizarea fotografiilor doar pe teritoriul României sau într-un anume context. Rezultă că singurul element asupra căruia părțile nu au convenit în final a fost prețul contractului. (Decizia nr. 1645 din 16 noiembrie 2017, pronunțată de Secția a V a civilă a Tribunalului București, disponibilă pe rolii.ro)

Cristina Blacioti
Studentă, Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti