Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Activitate parchete / 13-17 decembrie 2021


17.12.2021 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Secția de combatere a corupției. Luare de mită. Retrimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus retrimiterea în judecată a inculpatului:

P.Ș., la data faptei vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (A.N.A.F.), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită.

Precizăm că, în etapa premergătoare judecății (cameră preliminară), prin încheierea din data de 24 martie 2021, judecătorii din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), la contestația formulată de inculpatul P.Ș., au restituit cauza la procuror.
Motivul restituirii a fost unul de ordin procedural, în legătură cu Ordonanța din 17 septembrie 2019, prin care procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție infirmase în întregime o soluție de clasare dispusă anterior.
Între timp, Înalta Curte de Casație și Justiție a emis Decizia nr. 23/2020 din 14/09/2020 a Completului pentru Soluționarea Recursului în Interesul Legii din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care clarifică noțiunea de procuror ierarhic superior.

În prezenta cauză, pe baza aceleiași Decizii, magistrații ICCJ au mai dispus infirmarea în întregime a tuturor actelor subsecvente Ordonanței din 2019, inclusiv a rechizitoriului întocmit în cauză.

După restituire, procurorii anticorupție au refăcut actele de urmărire penală după cum urmează: au infirmat soluția de clasare conform Deciziei nr. 23/2020 din 14/09/2020 a Completului pentru Soluționarea Recursului în Interesul Legii din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, au readministrat probatoriul și au dispus retrimiterea în judecată a inculpatului P.Ș..

Ase vedea și comunicatul nr. 934/VIII/3 din 4 decembrie 2019.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA – Serviciul teritorial Timișoara. Dare de mită. Trimitere în judecată.

În cauza mediatizată prin comunicatul 940/VIII/3 din 15 noiembrie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a doi inculpați în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În cursul zilei de 14 noiembrie 2021, cei doi inculpați s-ar fi întâlnit cu un agent de poliție din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, împrejurare în care, unul dintre ei, sprijinit de celălalt, în schimbul unor sume de bani (peste 10.000 euro pe săptămână, pe o perioadă nedeterminată), i-ar fi cerut polițistului să nu își îndeplinească corespunzător atribuțiile de serviciu și să permită intrarea mai multor migranți în țară.
Concret, inculpații i-ar fi promis agentului de poliție că-i va remite 100 de euro pentru fiecare migrant, în condițiile în care urmau să fie trecute 25 de persoane odată, de minim 4 ori pe săptămână, pe o durata nedeterminată de timp.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unor sume de bani ridicate de la unul dintre inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Structura Centrală. Operațiuni ilegale cu dispozitive informatice sau programe informatice. Acces neautorizat la un sistem informatic. Transfer neautorizat de date informatice. Interceptare ilegală a unei transmisiuni informatice. Șantaj. Percheziție domiciliară.

La data de 13.12.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO și BCCO Craiova au efectuat o percheziție domiciliară, pe raza municipiului Craiova, la locuința unei persoane suspectate de săvârșirea infracțiunilor de operațiuni ilegale cu dispozitive informatice sau programe informatice, acces neautorizat la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, interceptare ilegală a unei transmisiuni informatice și șantaj.

În cauză s-a reținut faptul că, suspectul, prin diferite metode, a reușit să obțină accesul la rețelele informatice ale unor companii (medii și mari) din România, dar și din alte state, de unde a extras volume mari de date. Ulterior, suspectul a utilizat respectivele date pentru a șantaja persoanele vătămate, prin amenințarea cu expunerea acestora în mediul public, solicitând în schimb diferite sume de bani, în criptomonedă.
La sediul DIICOT – Structura Centrală, va fi condusă, în vederea audierii, o persoană.
Documentarea activității infracționale a fost făcută cu sprijinul Europol și FBI, iar la activități au participat specialiști din cadrul Europol – EC3, pentru sprijin tehnic și analitic.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul BSIJ.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureș. Destructurarea unui grup infracțional organizat. Fraudă informatică. Acces ilegal la un sistem informatic. Alterarea integrității datelor informatice. Percheziții domiciliare.

La data de 15.12.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureș împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Târgu Mureș au efectuat un număr de 11 percheziții domiciliare, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de fraudă informatică, acces ilegal la un sistem informatic și alterarea integrității datelor informatice.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu jumătatea anului 2020, 4 persoane de pe raza județului Mureș s-au constituit într-un grup infracțional organizat, în vederea comiterii unor infracțiuni de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea datelor informatice şi fraudă informatică. În mod coordonat, membrii grupării, prin intermediul unor dispozitive informatice, au accesat fără drept sistemele informatice aparţinând sau administrate de mai multe societăți comerciale, din județul Mureș, care activează în domeniul jocurilor de noroc de tip slot machine, în vederea generării unor bonusuri nereale, în mod fraudulos, pentru ca astfel să obţină diferite sume de bani.
Ulterior constituirii grupului infracţional organizat, la acesta au aderat mai multe persoane angajate la societățile comerciale vătămate, care îndeplineau funcția de operator al respectivelor jocuri de noroc, la diferite locaţii de pe raza judeţului Mureş. Rolul acestora era de asigura paza locului în care se aflau aparatele fraudate, cât şi de a remite sumele de bani din gestiune către ceilalți membrii ai grupării, atunci când erau generate câștigurile în mod fraudulos.
Începând cu luna august 2020 și până în decembre 2021, membrii grupării, prin intermediul unui dispozitiv special confecționat în vederea accesării sistemelor informatice aferente jocurilor de noroc şi a manipulării datelor informatice, au accesat în mod nelegal sistemele informatice aparţinând sau care erau exploatate de societățile comerciale vătămate, au introdus date informatice în acestea în vederea generării în mod artificial de câştiguri sub formă de bonusuri, obţinând astfel diferite sume de bani.
Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 170.000 lei.
În urma perchezițiilor, au fost ridicate mai multe sisteme informatice (telefoane mobile, laptop-uri) precum și dispozitive despre care există suspiciunea că au fost folosite la comiterea faptelor.
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureș vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 7 persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi ”Regele Ferdinand” Sângeorgiu de Mureș.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Structura Centrală. Constituirea unui grup infracțional organizat. Luare de mită. Folosirea în mod direct sau indirect de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. Percheziții domiciliare.

La data de 16.12.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DGA – Structura Centrală și DCCO – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane efectuează un număr de 8 percheziții domiciliare, pe raza județului Timiș, la sediul unei instituții publice și la domiciliile unor membri ai grupării, suspectați de săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, luare de mită, și folosirea în mod direct sau indirect de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada ianuarie 2020 – februarie 2021, pe fondul sprijinirii grupului infracţional organizat, un ofiţer de poliţie judiciară cu gradul profesional de comisar-şef şi având funcţia de șef Birou Prevenirea și Combaterea Migrației Ilegale și Infracționalității Transfrontaliere în cadrul STPF Timiș a primit constant sume de bani, reprezentând jumătate din câștigurile obținute de către gruparea infracțională specializată în săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți, pentru a nu îndeplini un act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, respectiv sesizarea și efectuarea de investigații față de membrii acestei grupări infracționale, preluarea și coordonarea, prin intermediul lucrătorilor de poliție aflați în subordinea sa, a investigațiilor inițiate de alte unități de poliție ca urmare a activității de constatare a infracțiunii flagrante comise de către membrii acestei grupări, în vederea stopării acestora.
În acest sens, investigațiile efectuate în cauză au relevat împrejurarea că grupul infracțional a beneficiat de protecția conferită de către principalele autorități de aplicare a legii având competență exclusivă în zona de frontieră a României, în scopul prevenirii și combaterii migrației ilegale și infracționalității transfrontaliere.
Comisarul șef a creat aparența utilizării unor membri ai grupării în cauze penale, în calitate de colaboratori, deși în realitate aceștia nu au avut nicio calitate procesuală în cauze penale instrumentate de către Biroul de Prevenire și Combatere a Migrației Ilegale și Infracționalității Transfrontaliere din cadrul STPF Timiș.
În urma cercetărilor, a reieșit faptul că un alt agent din cadrul Poliției de Frontieră a sprijinit un alt grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți, prin oferirea de informații cu privire la controalele efectuate de către autorități la locațiile în care erau cazați migranții.
Totodată, din probatoriul administrat a rezultat faptul că agentul de poliție și-a încălcat constant atribuțiile de serviciu ce îi reveneau prin prisma calității sale, în sensul că, având cunoștință de existența unor infracțiuni circumscrise migrației ilegale, nu a luat măsurile legale care se impuneau, ci dimpotrivă a divulgat din interior informații membrilor respectivei grupări, creându-le convingerea că beneficiază de protecția autorităților care au în competență prevenirea și combaterea unor astfel de infracțiuni.
La sediul DIICOT – Structura Centrală, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 6 persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul BSIJ.

:: Sursa: www.diicot.ro

III. Activitatea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

1. PICCJ – Secția de urmărire penală și criminalistică. Înșelăciune. Fals în înscrisuri sub semnătură privată. Uz de fals. Evaziune fiscală. Percheziții domiciliare.

În cursul zilei de 16 decembrie 2021, procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică (SUPC), în baza autorizării instanței, a pus în executare efectuarea a 10 percheziții domiciliare la sediul unei  instituții de cultura și locuințele, respectiv sediile unor persoane fizice și juridice, situate pe raza Municipiului București și județelor Iași și Botoșani.

Perchezițiile sunt efectuate de ofiţerii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR),  cu suportul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române  La activități participă specialiști antifraudă din cadrul PÎCCJ, respectiv specialiști criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică din cadrul IGPR.

În cauză se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și evaziune fiscală.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în perioada martie 2020 – decembrie 2021, reprezentantul unei galerii de artă din București, în scopul obținerii unor foloase patrimoniale injuste de la diferiți clienți, a comercializat tablouri atribuite în mod nereal unor pictori români renumiți, precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ștefan Luchian, Theodor Pallady etc.. Pentru inducerea în eroare a cumpărătorilor, bunurile culturale erau însoțite de certificate de expertiză întocmite de către un expert acreditat de către Ministerul Culturii, în care se menționa în mod nereal că picturile, purtând în fals semnătura unor pictori celebri, ar fi aparținut acestora. Perchezițiile au ca obiect, în primul rând, identificarea tuturor lucrărilor atribute în mod nereal unor pictori, precum si ridicarea unor documente financiar contabile, medii de stocare a datelor, înscrisuri și orice alte mijloace folosite în activitatea infracţională.

Cu această ocazie sunt puse în aplicare 2 mandate de aducere și vor fi citați 40 martori în vederea audierii, dintr-un număr total de peste 200 de cumpărători,  în urma probatoriului administrat urmând a fi dispuse măsurile procesual penale care se impun.

Sursa: www.mpublic.ro

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti