« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Guvernul propune mărirea garanției de conformitate de la 2 la 5 ani
21.12.2021 | Bogdan MANOLEA

Drept Timisoara
Secţiuni: Drept civil, Drept comercial, Dreptul Uniunii Europene, Opinii, Proiecte legislative, Protecția consumatorilor, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,
JURIDICE - In Law We Trust

Bogdan Manolea

Ministerul Economiei a pus pe 16 decembrie 2021 în dezbatere publica timp de 10 zile 2 proiecte de Ordonante de Urgenta (OUG) care implementează 2 directive europene care afectează inclusiv comerțul electronic și care clarifică (dar și lărgesc) aspectele legate de garanții (atât de conformitate, cât și cea comercială) pentru produse (implementează Directiva (UE) 2019/771), dar și pentru produse și servicii digitale (implementează Directiva (UE) 2019/770).

Graba…

E cu grabă însă, fiind vorba de Ordonanțe de Urgență o să între în vigoare imediat ce sunt publicate în Monitorul Oficial, iar termenul propus este 1 Ianuarie 2022. Graba este determinată de faptul ca Guvernele de până acum au fost incapabile timp de 2 ani să facă ceva normal (adică propunere de lege, dezbatere publică, adoptare de Guvern, discutare în Parlament…), așa că s-au trezit în ceasul al 12-lea să treacă prin OUG – acest iepure legislativ. Azi e propunerea, mâine intră în vigoare. 🙁

Creșterea duratei garanției de conformitate

Principala modificare care ar trebui să fie de fapt explicată mai clar și discutată este creșterea duratei garanției legale de conformitate de la 2 la 5 ani în cazul bunurilor vândute (la fel e si la servicii digitale), iar a prezumției în care consumatorul nu trebuie să dovedească neconformitate crește de la 1 an (cât propune directiva) la 2 ani.

În același timp directiva permite statelor membre să crească această durată, deși prevede termene de 2 și respectiv 1 an, dar noi ne-am fi așteptat că dacă Guvernul dorește să dubleze această perioadă (pentru că acum în legea 449/2003 termenul este de 2 ani) să vină cu niște explicații detaliate (expunerea de motive nu doar că nu spune nimic in acest sens, dar și prevede ca nu va avea niciun impact asupra sectorului privat, ceea ce este profund greșit).

Dacă se adoptă acest termen, va însemna practic o presiune suplimentară pentru toți vânzătorii (online și offline) de produse care vor trebui pe de o parte să-și planifice resursele prin care să poate oferi această garanție o perioadă mult mai lungă, iar pe de altă parte sa modifice informările adecvate și procesele de păstrare a datelor personale conform GDPR pentru a păstra datelor personale minim 5 ani din momentul vânzării acestora.

Alte noutăți pentru protecția consumatorilor

Noile texte normative, care urmăresc îndeaproape textul directivelor, vor aduce și mai multe clarificări și noutăți, suplimentare față de legea actuală 449/2003, în special cu privire la:
– Dacă neconformitatea este descoperită în primele 30 de zile, consumatorul poate alege metoda corectivă (adică: reparație, reducerea prețului, anularea contractului)
Poate să existe o “neconformitate cauzată de instalarea incorectă a bunurilor” dacă instalarea face parte din contractul de vânzare sau este făcută de consumator respectând întocmai instrucțiunile scrise primite.
Pentru produsele folosite, consumatorul şi vânzătorul pot conveni (nota mea – acesta include și un contract de adeziune oare?) reducerea termenului, dar nu la mai puţin de un an de la data livrării bunului.
Modalitatea de rambursare a banilor va fi aceeași metodă de plată ca şi cele folosite de consumator pentru tranzacţia iniţială (nota mea: practic prelucrarea regulilor de ramburs de retur – o sa fie complicat pentru plățile cash).
– Viciile ascunse pot fi invocate pe toată durata medie de utilizare a produsului.
– Conformitatea produsului se va raporta și la o mostră sau la scopuri similare ținându-se cazul nu doar de prevederi legale ci și de standarde tehnice sau coduri de conduită.
– Dacă este cazul, conformitate va include și situația în care produsele sunt livrate împreună cu accesoriile, inclusiv ambalajul, instrucțiunile de instalare sau alte instrucțiuni pe care consumatorul se poate aștepta în mod rezonabil să le primească.
– În cazul bunurilor cu elemente digitale “vânzătorul se asigură că consumatorul este informat cu privire la actualizări și că îi sunt furnizate actualizări”.

Garanția pentru conținut digital și servicii digitale

Practic unul din actele normative (OUG) propuse privește exclusiv domeniul garanților în contextul conținutului digital și a serviciilor digitale (implementează Directiva (UE) 2019/770), în mare parte fiind o explicitare a regulilor generale a garanțiilor de conformitate și comerciale și pentru acest domeniu.

Dacă aveți un astfel de serviciu digital, v-aș recomanda o analiză atentă a textului, din punctul meu de vedere mi s-a părut relevant în special:
– Informațiile legate de actualizările relevante și condițiile exonerării de răspundere în care consumatorul nu instalează acele actualizări;
– Obligația comerciantului de a pune la dispoziție consumatorului conținutul furnizat sau creat de consumator în momentul utilizării conținutului digital sau a serviciului digital furnizat de comerciant – ori recuperarea sa în 15 zile
– Condițiile în care poți modifica conținutul sau serviciul digital, dincolo de ceea ce este necesar pentru a menține în conformitate: prevedere contractuală existentă, fără costuri suplimentare, informare prealabilă detaliată;
– Termenul propus de guvern este 5 (cinci) ani începând cu data furnizării, mai mare decât cel de 2 ani minim propus de directivă!

Vorbim de un text în dezbatere publică! Vă recomandăm să citiți textele propuse și să trimiteți opiniile voastre către Ministerul Economiei până pe 26 decembrie 2021.

Bogdan Manolea

* Mulțumim Asociației pentru Tehnologie și Internet – APTI

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.