Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Declarația rețelelor judiciare europene privind independenţa judiciară


21.12.2021 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 20 decembrie 2021, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat publicității declarația Rețelei Președinților Curților Supreme de Justiție din Uniunea Europeană, a Rețelei Europene a Consiliilor Judiciare, a Asociației Europene a Judecătorilor și a Asociației Consiliilor de Stat și a jurisdicțiilor administrative supreme, potrivit unui comunicat.

Încălcarea brutală a drepturilor omului, precum şi distrugerea continuă a structurilor judiciare şi eliminarea oricărei abordări independente a justiţiei, cu o neglijare specială a drepturilor femeilor judecătoare din Afganistan, ne oferă, încă o dată, motive să dăm dovadă de solidaritate cu cei vizați și să solicităm autorităților europene să ofere cel mai mare sprijin posibil.

Colapsul în curs al sistemul judiciar din Afganistan este o reamintire a faptului că independența sistemului judiciar este indispensabilă pentru respectarea statului de drept, care este o piatră de temelie a unificării și integrării europene și este consacrată în Declarația Universală a Drepturilor Omului. Independența sistemului judiciar este o garanție a respectării drepturilor omului și a libertăților fundamentale într-o societate democratică. Independența sistemului judiciar înseamnă, în esență, libertatea față de constrângerile exercitate, atât față de amenințările fizice sau psihologice, cât și față de suprimarea ilegală de către guverne a opiniilor critice din cadrul sistemului judiciar.

Pentru a asigura și a consolida încrederea publicului în sistemele de justiție ale statelor, autoritățile judiciare din Europa și din întreaga lume trebuie să se reunească în solidaritate, să consolideze încrederea reciprocă și să protejeze independența sistemului judiciar. Judecătorii și procurorii din Europa și din întreaga lume trebuie să fie în măsură să administreze justiția indiferent de sex, religie sau convingeri politice sau rasă.

:: Declarația

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti