Secţiuni » Comunicare profesională
Comunicare profesionalăComunicate profesioniştiEvenimente programateEvenimente recenteOportunităti de carieră

Titus Corlățean a condus ceremonia dedicată marcării centenarului relațiilor diplomatice dintre România și Japonia


22.12.2021 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Comunicare profesională
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 21 decembrie 2021, Comisia pentru politică externă a Senatului s-a reunit, în prezența ambasadorul Japoniei la București, Hiroshi Ueda, pentru a marca aniversarea Centenarului relațiilor diplomatice dintre România și Japonia, potrivit unui comunicat.

Ceremonia a fost condusă de președintele Comisiei pentru politică externă, senatorul Titus Corlățean.

Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, senator Titus Corlățean, își exprimă regretul pentru riscurile de securitate generate de protestele din perimetrul Parlamentului și subliniază, totodată, că prin punerea în practică a unor modalități adecvate de protecție, nu s-au înregistrat evenimente negative la momentul părăsirii Parlamentului de către delegația japoneză.

***

Rezoluția Comisiei pentru politică externă a Senatului României pentru marcarea a 100 de ani de relații diplomatice efective între România şi Japonia

Comisia pentru politică externă din Senatul României:

– având în vedere prietenia trainică şi tradiţia de cooperare existentă între România şi Japonia, consfinţită prin Acordul de Parteneriat încheiat de cele două ţări în 2003 şi reafirmată prin Declaraţia de Parteneriat Reînnoit din 2013;

– confirmând aderarea fermă a ambelor state la obiectivele şi principiile Cartei Naţiunilor Unite şi la alte norme universal recunoscute ale dreptului internaţional;

– având convingerea că singura modalitate de soluţionare a provocărilor cu care se confruntă omenirea la nivel global trebuie să fie dialogul și cooperarea strânse, concrete şi constructive;

– recunoscând faptul că obiectivul comun al cooperării internaţionale este respectarea ordinii bazate pe reguli instituite de Naţiunile Unite şi de agenţiile specializate ale acesteia;

– afirmând cu toată convingerea adeziunea sa la valorile, normele şi principiile comune ale democraţiei, statului de drept, respectului pentru drepturile omului şi libertăţile fundamentale;

– recunoscând dorinţa ambelor state de a contribui prin politica lor externă și relațiile dintre ele la crearea unui climat de stabilitate, securitate şi prosperitate în propriile regiuni de apartenență, precum și la nivel global, şi aspirația comună de a promova valorile democratice, împreună cu beneficiile unei conectivităţi din ce în ce mai strânse la nivel regional şi global;

1. Salută împlinirea în anul 2021 a 100 de ani de relaţii diplomatice efective româno-japoneze.

2. Consideră relația României cu Japonia  drept privilegiată și prioritară.

3. Consfinţeşte hotărârea sa de a contribui, prin mijloacele specifice, la dezvoltarea în continuare a relaţiilor armonioase existente între România şi Japonia, la începutul unui nou secol de prietenie şi conlucrare, și la multiplicarea contactelor și proiectelor bilaterale, prin amplificarea contactelor interumane.

4. Exprimă întreaga sa deschidere pentru un dialog susținut pe linie parlamentară cu omologii niponi în vederea aprofundării diplomației parlamentare între România și Japonia.

5. Susţine iniţiativa celor două state de a ridica relaţiile dintre ele la nivelul unui Parteneriat Strategic Bilateral.

6. Exprimă hotărârea de a susține prin toate mijloacele de care dispune Parteneriatul Strategic bilateral pentru a se contura cât mai cuprinzător și ambițios în implementare.

7. Sprijină intensificarea cooperării dintre România și Japonia nu doar pe dimensiunea politică, ci și pe coordonatele strategică, economică și cultural-științifică – care vor defini viitorul parteneriat strategic.

8. Subliniază că Parteneriatul Strategic are rolul de a consfinți excelentele relații bilaterale construite în cei 100 de ani de cooperare și de a deschide un nou capitol de aprofundare a acestora și de valorificare a potențialului încă neatins în toate domeniile de dialog bilateral.

9. Sprijină o abordare comprehensivă și orientată către rezultate concrete, în beneficiul reciproc al cetățenilor din ambele țări, inclusiv pentru mai buna cunoaștere reciprocă dintre cele două popoare.

10. Susține complementaritatea și sinergia dintre dialogul bilateral româno-japonez și dialogul din alte formate de cooperare, menit să promoveze multilateralismul, precum cel în cadrul ONU sau dialogul UE-Japonia.

11. Remarcă similitudinea de valori, priorități și obiective care ghidează conduita internațională a celor două țări, inclusiv în consolidarea parteneriatelor strategice ale acestora cu terțe țări și consideră această similitudine un factor facilitator al cooperării internaționale dintre România și Japonia, pe teme globale prioritare precum conectivitatea, schimbările climatice, dezvoltarea durabilă, și în arii geografice de interes reciproc.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro