Secţiuni » Mesaje de condoleanţe
Mesaje de condoleanţe

Profesorul Ioan Muraru s-a stins. UPDATE: Mesaje de condoleanțe. UPDATE: Ceremonia funerară


24.12.2021 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Drept constitutional, Mesaje de condoleanțe, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

***

Slujba de înmormântare a Prof. univ. dr. Ioan Muraru va avea loc vineri, 24 decembrie 2021, orele 12:00, la Capela Cimitirului Militar Ghencea III (București, Drumul Cooperativei nr. 9, sectorul 5), unde a fost depus sicriul cu trupul neînsuflețit al regretatului Magistru.

***

Miercuri, 22 decembrie 2021, Universitatea „Nicolae Titulescu” din Bucureşti a informat că prof. univ. dr. Ioan Muraru, șeful catedrei de drept constituțional, eminent jurist și un om de o frumusețe morală desăvârșită a plecat la cele veșnice, lăsând în urmă regrete și amintiri de neșters. Chipul său luminos va rămâne în amintirea tuturor celor care l-au cunoscut, iar generozitatea sa, umanismul său vor servi ca model demn de urmat pentru multe generații de absolvenți ai facultăților de drept din România.

Ioan Muraru cobora din Bucovina istorică, având încrustate în conștiință dragostea pentru locurile natale, prețuirea valorilor neamului românesc și imensa capacitate de raportare la aceste valori. De fiecare dată când viața noastră era supusă presiunilor de toate felurile vorba sa înțeleaptă ne făcea să cugetăm înainte a lua o hotărâre – “ce te grăbești domnule, ce dau turcii?, stai jos, hai să ne mai convorbim!“

Activitatea sa universitară s-a remarcat prin onestitate, profunzime și perfectă stăpânire a argumentelor. A făcut parte din colectivul de specialiști care au elaborat tezele primei Constituții democratice de după anul 1990. A fost președinte al Curții Constituționale și Avocat al Poporului, instituții create de noua Constituție. Este membru titular al Academiei de Științe Juridice, președinte de secție.

Plecarea sa lasă un imens gol în cultura juridică românească. Prietenii săi, colegii și studenții îi vor păstra vie imaginea sufletului său nobil.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

***

Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, av. dr. Traian-Cornel Briciu, anunță cu profund regret trecerea la cele veșnice, azi, 22 decembrie 2021, a celui care a fost prof. univ. dr. av. Ioan MURARU, membru al Baroului București.

Ioan Muraru s-a născut la 2 septembrie 1938, în comuna Dolhești (județul Suceava). După absolvirea Liceului de băieți din Fălticeni (1955), a urmat cursurile Facultății de Drept a Universității București (1955-1959). Ulterior a absolvit și cursuri postuniversitare de limbi străine la Universitatea din București (1975). În anul 1972, a obținut titlul științific de doctor în drept al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Din anul 1960 a fost angajat în învățământul superior la Facultatea de Drept a Universității din București, unde a urcat pe rând treptele ierarhiei didactice: preparator, asistent, lector, conferențiar și, din anul 1991, profesor universitar de drept constituțional și instituții politice. Între anii 1992-1994, a fost șeful Catedrei de Drept public. A fost și conducător științific de doctorat la Facultatea de Drept – Universitatea din București.

După Revoluția din decembrie 1989, prof. dr. Ioan Muraru și-a adus contribuția din plin la crearea celor mai importante instituții ale noului stat democratic România: a îndeplinit funcțiile de membru în Comisia de redactare a legii electorale din 1990; membru în Comisia parlamentară pentru redactarea proiectului Constituției României (1990-1991); membru în Comitetul Director al Institutului Român pentru Drepturile Omului; membru al Senatului Universității din București.

În anul 1991, domnul prof. dr. Ioan Muraru a intrat în avocatură, în Baroul București, profesie pe care nu a părăsit-o niciodată.

În anul 1992 a fost numit, de către Camera Deputaților, în demnitatea de judecător la Curtea Constituțională a României, pentru un mandat de 9 ani, deținând, în perioada 1995-1998, funcția de președinte al Curții Constituționale.

În anul 2000, a fost decorat de către președintele României, Emil Constantinescu, cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce.

În perioada 2001-2011, Ioan Muraru a fost desemnat de Parlamentul României în funcția de Avocat al Poporului, pentru două mandate consecutive.

Ioan Muraru a fost autor de manuale, cursuri și monografii și a peste 100 de studii de Drept constituțional

A participat la numeroase simpozioane, colocvii și sesiuni științifice organizate în țară și peste hotare, pe teme de Drept constituțional. Din inițiativa lui s-a organizat un Centru de Drept Constituțional și Instituții Politice, pe lângă Facultatea de Drept a Universității din București, care colaborează pe linie științifică cu centrul similar de la Universitatea Paris I – Sorbona.

Prof. univ. dr. av. Ioan Muraru va rămâne în amintirea profesionaliștilor dreptului ca o personalitate de prim rang a spațiului juridic românesc, plecarea sa lăsând un gol imens în cultura juridică românească.

Sincere condoleanțe familiei îndurerate!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

***

Instituția Avocatului Poporului a publicat următorul ferpar:

***

Astăzi s-a stins domnul profesor emerit Ioan Muraru, personalitate marcantă a dreptului românesc.

Acesta s-a născut în data de 2 septembrie 1938, în comuna Dolhești, județul Suceava și a urmat de-a lungul vieții o impresionantă carieră juridică.

Domnul profesor și-a început cariera academică în anul 1960, în cadrul Facultății de Drept a Universității din București, ocupând pe rând funcțiile de preparator, asistent, lector, conferențiar și, din anul 1991, profesor universitar la disciplinele Drept constituțional și Instituții politice.

Contribuția domnului profesor la dezvoltarea Dreptului constituțional românesc s-a remarcat și prin participarea sa atât la redactarea Constituției României, cât și la revizuirea acesteia, în calitate de membru expert al Comisiei parlamentare pentru redactarea Constituției României în perioada 1990-1991, respectiv al Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituției României în perioada 2002-2003.

De asemenea, de-a lungul carierei sale, domnul profesor a condus instituții fundamentale ale statului, ocupând pentru 9 ani funcția de judecător al Curții Constituționale, începând cu anul 1992, pe care a și prezidat-o în perioada 1995-1998, și funcția de Avocat al Poporului, în perioada 2001-2011.

Probitatea academică, precum și contribuția remarcabilă la dezvoltarea teoretică și practică a Dreptului constituțional românesc au făcut ca domnul profesor Ioan Muraru să rămână atât în istoria lumii juridice, cât și în inimile numeroaselor generații de studenți care s-au format sub tutela sa, o personalitate desăvârșită, a cărei amintire nu va fi uitată niciodată.

Ne exprimam sincere regrete cu privire la ridicarea la cele veșnice a îndrăgitului nostru profesor și transmitem toate gândurile bune familiei îndurerate! Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Pentru echipa ABC Juridic,
Conf. Univ. Dr. Silviu-Gabriel Barbu, coordonator

***

Trecerea în nefiinţă a profesorului Ioan MURARU, profesor la Facultatea de Drept a Universității din București, fost Președinte al Curții Constituționale, fost Avocat al Poporului

Cu adâncă tristețe și profund regret aducem la cunoștință trecerea în nefiinţă a profesorului Ioan Muraru, unul dintre cei mai mari constituționaliști pe care i-a avut România, profesor pentru numeroase generații de studenți, mentor pentru numeroși doctoranzi, model pentru și mai numeroși colaboratori, printre care am avut onoarea și bucuria să ne numărăm.

Născut la Dolhești, Judeţul Suceava în 1938, profesorul Ioan Muraru a reușit, în cei peste 60 de ani de experiență profesională, să se impună în lumea academică și dincolo de ea prin rigoare, echilibru, sobrietate și rafinament juridic, toate dublate de o imensă generozitate însoțită de o doză sănătoasă de umor.

Fructuoasa activitate didactică și științifică a fost dublată de o intensă și merituoasă activitate în plan instituțional, profesorul Ioan Muraru deținând funcții precum cea de procuror, de judecător și președinte al Curții Constituționale sau cea de Avocat al Poporului.

Contribuția la redactarea Constituției actuale a României, în calitate de expert în Adunarea constituantă originară și în cea derivată, contribuția la alte legi importante pentru buna funcționare a statului precum legile electorale, legea de organizare și funcționare a Curții Constituționale ori cea a Avocatului Poporului, cursurile de drept constituțional care au devenit un reper pentru orice manual universitar scris în această ramură a dreptului, articolele și prelegerile sale științifice sunt mărturii ale unei cariere de succes și tot atâtea motive pentru a conștientiza pierderea pe care o reprezintă plecarea sa dintre noi.

Profesorul Ioan Muraru a fost o personalitate marcantă a lumii juridice româneşti, iubit și respectat deopotrivă de generaţiile de jurişti pe care i-a format. El va rămâne pentru totdeauna în galeria marilor personalităţi pe care România le-a dat ştiinţei dreptului.

Dumnezeu să-l odihnească!

Prof. univ. dr. Elena Simina Tănăsescu
Prof. univ. dr. Ștefan Deaconu

***

Am aflat o veste care m-a îndurerat. Profesorul de Drept Constituțional al generației mele din Facultatea de Drept/ Universitatea București, Ioan Muraru, ne-a părăsit prematur. Un constituționalist emerit și un profesor universitar pe care noi, studenții săi, l-am apreciat și respectat. Mi-a mărturisit cândva că îl cunoscuse pe tatăl meu și fuseseră colegi în perioada tinereții, atunci când amândoi își făceau stagiatura ca tineri magistrați.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Senator Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României

***

Facultatea de Drept a Universității din București a publicat următorul mesaj: Cu adâncă tristețe și profund regret aducem la cunoștință trecerea la cele veșnice a profesorului Ioan Muraru, unul dintre cei mai mari constituționaliști pe care i-a avut România, profesor pentru numeroase generații de studenți, mentor pentru numeroși doctoranzi, model pentru și mai numeroși colaboratori.

Născut la Dolhești, Judeţul Suceava în 1938, profesorul Ioan Muraru a reușit, în cei peste 60 de ani de experiență profesională, să se impună în lumea academică și dincolo de ea prin rigoare, echilibru, sobrietate și rafinament juridic, toate dublate de o imensă generozitate însoțită de o doză sănătoasă de umor.

Fructuoasa activitate didactică și științifică a fost dublată de o intensă și merituoasă activitate în plan instituțional, profesorul Ioan Muraru deținând funcții precum cea de procuror, de judecător și președinte al Curții Constituționale sau cea de Avocat al Poporului.

Contribuția la redactarea Constituției actuale a României, în calitate de expert în Adunarea constituantă originară și în cea derivată, contribuția la alte legi importante pentru buna funcționare a statului precum legile electorale, legea de organizare și funcționare a Curții Constituționale ori cea a Avocatului Poporului, cursurile de drept constituțional care au devenit un reper pentru orice manual universitar scris în această ramură a dreptului, articolele și prelegerile sale științifice sunt mărturii ale unei cariere de succes și tot atâtea motive pentru a conștientiza pierderea pe care o reprezintă plecarea sa dintre noi.

Profesorul Ioan Muraru a fost o personalitate marcantă a lumii juridice româneşti, iubit şi respectat deopotrivă de generaţiile de jurişti pe care i-a format. El va rămâne pentru totdeauna în galeria marilor personalităţi pe care România le-a dat ştiinţei dreptului.

Dumnezeu să-l odihnească!

***

Curtea Constituţională a României anunţă cu profund regret încetarea din viață a prof. univ. dr. Ioan MURARU, judecător în perioada 1992-1998 și preşedinte în perioada 1995-1998.

Născut la 2 septembrie 1938, absolvent al Facultății de Drept a Universității din București, a urcat, pe rând, treptele unei strălucite cariere didactice în învățământul superior. Devenit în anul 1972 doctor în drept al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca cu teza „Libertățile social-politice și personale ale cetățenilor”, domnul Ioan MURARU a fost, începând cu anul 1991, profesor universitar de drept constituțional și instituții politice la Universitatea din București, iar din anul 1995 și la Universitatea Nicolae Titulescu din București.

A fost membru în Comisia constituțională, juridică și pentru drepturile omului a Consiliului Frontului Salvării Naționale (1989-1990), expert în Comisia parlamentară pentru redactarea proiectului de Constituție a României (1990-1991), membru în Comisia parlamentară pentru revizuirea Constituției României (2002-2003), precum și autor a numeroase cărți, articole și studii publicate în revistele de specialitate. Dovadă a strălucitei sale cariere stau și distincțiile de stat și profesionale conferite de-a lungul timpului, între care pot fi amintite Ordinul național „Pentru merit în grad de Mare Cruce” acordat de Președintele României, Diploma de onoare și Medalia Justiției Române conferite de Ministerul Justiției, Medalla del Tribunal Constitucional Madrid, Orden al merito en la funcion judicial Republica Venezuela, – diploma de merit pentru importanta contribuţie la edificarea statului de drept din România, conferită de Uniunea juriştilor democraţi din România şi revista „Palatul de Justiţie”, premiul „Mircea Manolescu” pe anul 1994 pentru activitate ştiinţifică deosebită în cercetarea interdisciplinară, acordat de Societatea Academică „Titu Maiorescu”.

Numit ca Avocat al Poporului în perioada octombrie 2001 – septembrie 2011, după încheierea mandatului de judecător la Curtea Constituțională, și-a închinat întreaga existență sublimei și nobilei aspirații de păstrare și valorificare a valorilor identitare, cu dăruire, modestie și abnegație, în apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, pe altarul și în spiritul Constituției.

Adevărat etalon al profesionalismului dedicat idealului democratic european, întru servirea cu dăruire a statului de drept, istoria dreptului românesc îi păstrează o cuvenită amintire.

Membrii Curţii Constituţionale şi toţi cei care au avut privilegiul de a-l fi cunoscut și de a fi lucrat împreună cu domnul prof. univ. dr. Ioan MURARU îi vor purta o binemeritată prețuire și o neştearsă amintire.

Condoleanţe familiei îndoliate. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

***

Cadrele didactice ale Facultății de Drept a Universității din Craiova sunt alături de familia domnului prof. univ. dr. Ion Muraru în momentele grele ale trecerii acestuia în neființă. Reputat profesor și practician, implicat în procesul de legiferare și în redactarea Constituției, Domnul Profesor face parte din elita specialiștilor în drept pe care i-a avut România în ultimii 30 de ani.

Transmitem un gând de solidaritate colegilor cadre didactice și prietenilor domniei sale din universitățile unde și-a desfășurat activitatea de la Universitatea din București și Universitatea ”Nicolae Titulescu”.

***

A murit profesorul IOAN MURARU, nume de referință în panoplia marilor personalități ale dreptului românesc, precum Tudor Popescu, Francisc Deak, Stanciu Cărpenaru, Constantin Stătescu, Ilie Stoenescu, Paul Gogeanu, Viorel Mihai Ciobanu, Corneliu Bîrsan, Moise Terbancea, Aurel Dincu, Emil Molcuț ș.a. Este o veste tristă pentru cei care l-au cunoscut și nu numai.

A fost un om minunat, echilibrat și cu vaste cunoștințe juridice, care s-a bucurat de un mare prestigiu științific.

A fost președintele Curții Constituționale și Avocat al Poporului, contribuind la dezvoltarea dreptului administrativ și constituțional.

M-am bucurat de o relație privilegiată cu profesorul Ioan Muraru. Pe timpul când am fost decanul Facultății de Drept a Universității „Valahia” din Târgoviște, mi-a promis că mă va vizita și că vom iniția proiecte comune. Deși n-a fost să fie așa, o asemenea promisiune va rămâne vie în memoria mea afectivă.

Dumnezeu să-l aibă în pază!

Sincere condoleanțe familiei îndurerate!

Prof. univ. dr. emerit Sache Neculaescu, membru titular fondator al Academiei de Științe Juridice din România

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti