Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţiProfesionişti

CEDO. Refuzul de înregistrare a unui partid politic care nu s-a disociat de fostul Partid Comunist Român a fost justificat
23.12.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 21 decembrie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Comisia de organizare şi înregistrare a Partidului Comunist Român v. România.

În unanimitate, Curtea a declarat cererea inadmisibilă.

Comisia de organizare și înregistrare a Partidului Comunist Român (PCR) s-a plâns de respingerea cererii sale de înscriere pe lista partidelor politice.

Autoritățile interne au considerat că programul și constituția PCR conțineau termeni vagi și generali, fără a ține seama de evoluția socială și politică a țării din 1989, că acestea permit acțiuni totalitare și extremiste de natură să prejudicieze securitatea națională, că reprezintă un pericol pentru valorile democratice și că partidul nu s-a disociat de fostul Partid Comunist Român (fostul PCR).

Analiza constituției și programului politic de către instanțele interne prezentate de reclamant nu a fost neîntemeiată. Autoritățile doreau să împiedice o formațiune politică care a abuzat grav de poziția sa de-a lungul unei perioade îndelungate, prin crearea unui regim totalitar, să-și folosească abuziv drepturile în viitor și, prin aceasta, să evite orice pericol pentru securitatea națională sau pentru fundamentele unui stat democratic. Acest refuz a fost susținut de dorința de a contracara un abuz deosebit de grav, deși numai potențial, care ar fi subminat principiile statului de drept și fundamentele democrației. Ingerința în cauză răspundea astfel unei „nevoi sociale stringente” și nu fusese disproporționată față de scopurile legitime urmărite: protecția securității naționale și a drepturilor și libertăților celorlalți. Respingerea înregistrării reclamantului a fost astfel „necesară într-o societate democratică” în sensul articolului 11 din Convenție (libertatea de întrunire și de asociere).

Prin urmare, cererea a fost vădit nefondată.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti